Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:16 | 22/03/2016

Οι «αναρχικοί αναρχικές από τους δρόμους της μητρόπολης» ανέλαβαν με κείμενό τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου, την ευθύνη για τις πρόσφατες επιθέσεις σε 4 σταθμούς του μετρό.

Δημοσιεύεται το κείμενο αυτούσιο:


Ελεύθερες Μετακινήσεις για Όλους - Ανάληψη Ευθύνης

«Αυξήσεις στα εισητήρια, ηλεκτρονικά συστήματα ελέγχου, μπάρες τύπου τουρνικέ, σώματα ελεγκτών σε διατεταγμένο κυνήγι κεφαλών, πρόστιμα και δημόσιος εξευτελισμός όσων αδυνατούν ή δεν θέλουν να χτυπήσουν εισητήριο.

Για όλους και όλες εμάς, τους εργαζόμενους, τις άνεργες, τους μετανάστες και τις μετανάστριες, τους μαθητές και τις φοιτήτριες, τους συνταξιούχους, τα ΜΜΜ είναι η αναγκαστική επιλογή μετακίνησης μέσα στις υπερδιογκωμένες μητροπόλεις. Από την άλλη, για τους κρατικούς και οικονομικούς μηχανισμούς τα ΜΜΜ αποτελούν ένα ακόμα μέσο κερδοφορίας και την ίδια στιγμή ένα πεδίο ελέγχου, επιτήρησης και καταστολής.

Η άνοδος πριν από περίπου ένα μήνα του κομίστρου σε 1.40 ευρώ (παρά τη μικρή επιμήκυνση της διάρκειας ισχύος του) ήρθε σαν αποτέλεσμα της αύξησης του ΦΠΑ από 13% σε 23%. Ένα ακόμα από τα δεκάδες μέτρα των μνημονίων, που η κυριαρχία παρουσιάζει ως “αναπόδραστες συμφωνίες και αναγκαστικά προαπαιτούμενα” για το “κοινό” μας (και μάλιστα διαταξικό!) στόχο της οικονομικής ανάπτυξης και της εθνικής ευημερίας. Στόχος που στην πραγματικότητα αφορά στη διάσωση των κεφαλαιοκρατών, των τραπεζών και των κάθε λογής αφεντικών, στην απρόσκοπτη αναπαραγωγή του καπιταλιστικού και εξουσιαστικού συστήματος, που για να σταθούν ξανά στα πόδια τους προϋποθέτουν τη βίαιη φτωχοποίηση τεράστιων κομματιών πληθυσμού μέχρι του σημείου της πλήρους εξόντωσης όσων περισσεύουν (φτωχών, ανέργων, μεταναστών) αλλά και όσων αντιστέκονται στη λεηλασία των ζωών μας.

Η αύξηση των εισητηρίων αποτελεί έμμεση μείωση στο ήδη πετσοκομμένο εισόδημά μας, όπως οι αντίστοιχες αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, οι έμμεσοι και άμεσοι φόροι, οι αυξήσεις στις τιμές των προϊόντων στα σούπερ μάρκετ. Αποτελεί άλλη μια επιθετική κίνηση κράτους και αφεντικών εναντίον των εκμεταλλευόμενων, όπως οι επικείμενοι πλειστηριασμοί α' κατοικίας και ταυτόχρονα μια ενέργεια αποκλεισμού από τις βασικές ανάγκες (στέγαση, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη) όλων όσων πλέοι αδυνατούν ν' ανταποκριθούν οικονομικά. Η πολυδιαφημιζόμενη παροχή δωρεάν μετακίνησης για όσους είναι αποδεδειγμένα άνεργοι, αγνοεί προκλητικά την πραγματικοτητα των χιλιάδων ημιαπασχολούμενων, που με 1-2 μεροκάματα τη βδομάδα θεωρούνται εργαζόμενοι. Ενώ η μηνιαία κάρτα, της οποίας η τιμή δεν αυξήθηκε, φτάνει ήδη σε ετήσιο κόστος τα 360 ευρώ.

Όσο όμως η κρίση και η καπιταλιστική αναδιάρθρωση βυθίζει στην ανέχεια ολοένα και περισσότερους, τόσο η αναγκαιότητα για διεύρυνση των πεδίων ελέγχου και καταστολής στον δημόσιο και ιδιωτικό χώρο αυξάνεται. Γιατί η πειθάρχηση σε κάθε πτυχή της ανθρώπινης δραστηριότητας και η παραδειγματική (εξοντωτική κάποιες φορές) τιμωρία της αντίστασης είναι βασικά προαπαιτούμενα συντήρησης και αναπαραγωγής του σύγχρονου καθεστώτος έκτακτης ανάγκης. Στο σχεδιο αναδιάρθρωσης του ΟΑΣΑ που ψηφίστηκε το περασμένο φθινόπωρο οι προβλέψεις για την εισητηριοδιαφυγή καταλαμβάνουν ξεχωριστό κεφάλαιο και προβλέπουν: τοποθέτηση μπαρών (τουρνικέ), ενίσχυση της εισόδου μόνο από την μπροστά πόρτα, δημιουργία ενιαίου σώματος ελεγκτών κομίστρου από τον όμιλο σε συνεργασία με την ΕΛ.ΑΣ. για τη δημιουργία ελεγκτών αστικών μεταφορών, ενώ η αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων έχει ήδη εγκρίνει για την ΣΤΑΣΥ την τοποθέτηση καμερών στο εσωτερικό των βαγονιών του μετρό.

Ταυτόχρονα και ανά τακτά χρονικά διαστήματα η κυριαρχία διαχέει μέσω των ιδεολογικών μηχανισμών της (βλ.ΜΜΕ) την άθλια ρητορική της περί “λαθρεπιβατών” και “τζαμπατζήδων” που με την στάση τους ζημιώνουν τον ΟΑΣΑ, έναν οργανισμό που εργάζεται για το κοινωνικό όφελος! Αφήγηση στοχευμένη και με δόλο κατασκευασμένη έτσι ώστε να παρουσιάζει ότι οργανισμός (κράτος) και καταπιεσμένοι έχουν κοινά συμφέροντα, ότι αυτοί που φταίνε για τις αυξήσεις είναι όσοι αδυνατούν ή συνειδητά αρνούνται να πληρώσουν, και αποκρύπτει πως είναι οι επιλογές κράτους και κεφαλαίου που ευθύνονται για τη γενικευμένη ανέχεια. Πρόκειται για κομμάτι της στρατηγικής που εδώ και χρόνια εφαρμόζει η κυριαρχία ανά τον κόσμο, την ποινικοποίηση της φτώχειας. Το σύστημα παράγει στρατιές αποκλεισμένων, οι οποίοι προκειμένου να επιβιώσουν επιλέγουν ή εξωθούνται στην παραβατικότητα και στη συνέχεια αντιμετωπίζονται ποινικά ως παράνομοι, ως υπαίτιοι του προβληατος. Με αυτούς τους τρόπους μεταξύ άλλων επιτυγχάνει να στρέφει τη μία κοινωνική ομάδα εναντίον της άλλης, να καλλιεργεί δηλαδή τον κοινωνικό κανιβαλισμό και να καταστέλλει τις κινήσεις κοινωνικής και ταξικής αλληλεγγύης μεταξύ των καταπιεσμένων.

Μέσα σε ένα τέτοιο ασφυκτικό περιβάλλον η θέση που παίρνει ο καθένας και η καθεμία από εμάς έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Έτσι, δεν στρεφόμαστε ενάντια σε κάθε εργαζόμενο στα ΜΜΜ, αναγνωρίζουμε ότι αποτελούν κομμάτι των από τα κάτω, που όπως όλοι-ες μας έχουν υποστεί τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και την υποβάθμιση των ζωων τους. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα μας βρουν απέναντί τους όσοι επιλέγουν να παίξουν τους κυνηγούς κεφαλών, τους επιβολείς προστίμων, τους εθελοντές ρουφιάνους και τους πρόθυμους συνεργάτες των δυναμεων καταστολής. Όσους με υπερβάλλοντα ζήλο στην υπηρεσία των αφεντικών τους εξαπολύουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο στους μετανάστες-στριες συνεπιβάτες μας. Όσους θεωρούν ότι πρέπει να τιμωρήσουν εκείνους που μετακινούνται χωρίς αντίτιμο με διαπόμπευση,επικίνδυνο κυνηγητό στους δρόμους ακόμα και με την ίδια τους τη ζωή.

Ως αναρχικοί και αντιεξουσιαστές, κομμάτι των από τα κάτω, των αγωνιζόμενων τοποθετούμε οδοφράγματα σε κάθε είδους ταξική και αντικοινωνική επίθεση, δημιουργούμε κοινότητες αγώνα και αλληλεγγυης ενάντια σε κάθε μορφή εκμετάλλευσης και εξουσίας. Απαντάμε έμπρακτα σε κράτος, κεφάλαιο και τους διαμεσολαβητές τους που επιχειρούν να ισοπεδώσουν τις ζωές μας.

Σε αυτό το πλαίσιο επιτεθήκαμε:

-την Παρασκευή 4-03 στο σταθμό του μετρό Συγγρού-Φιξ

-το Σάββατο 5-03 στο σταθμό του ΗΣΑΠ Πευκάκια

-την Παρασκευή 11-03 στον σταθμό του Μετρό του Κεραμεικού, και

-τη Δευτέρα 14-03 στον σταθμό του ΗΣΑΠ Άγιος Ελευθέριος

Κάλεσμα για την όξυνση των αντιστάσεων 

Από την ατομική στάση ανάλογα με τις δυνατότητες του καθενός μας (δίνουμε το εισητήριο σε άλλους ή δεν χτυπάμε καθόλου, απαντάμε και μπλοκάρουμε τους ελεγκτές) στις συλλογικές κινήσεις αντίστασης, καλούμε όλους και όλες τους καταπιεσμένους και τους αγωνιζόμενους να σαμποτάρουν με κάθε μέσο τις κινήσεις υποτίμησης των ζωών μας. Να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο απέναντι σε ελέγχους, αποκλεισμούς και καταστολή.

ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΑΡΝΗΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ

ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ

υγ1. Οι υλικοί στόχοι των κινήσεών μας ήταν σαφέστατοι: ακυρωτικά μηχανήματα, εκδοτήρια, συστήματα ελέγχου και ΑΤΜ τραπεζών. Η πολιτική μας θέση επίσης ξεκάθαρη στα τρικάκια που πετάχτηκαν και στα συνθήματα που γράφτηκαν επι τόπου. Επιβατικό κοινό και στόλος των ΜΜΜ δε αποτελούν στόχους μας. Δεν στραφήκαμε και δεν θα το επιλέγαμε άλλωστε, εναντίον τους γι' αυτό και τα κορακοδημοσιεύματα περί “πανικού” και “ακατανόητου” των κινήσεων είναι σαφώς εκ του πονηρού.

υγ2.δεν ξεχνάμε το 18χρονο Θανάση Καναούτη που έχασε τη ζωή του για ένα εισητήριο».

 

 

http://www.zougla.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis