Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:16 | 28/06/2021

Ομόφωνα πέρασε από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ το προτεινόμενο νομοσχέδιο -για την ελληνοαμερικανική συνεργασία στον αμυντικό τομέα- των γνωστών γερουσιαστών Ρόμπερτ Μενέντες (Δημοκρατικός της Πολιτείας του Τζέρσεϊ) και Μάρκο Ρούμπιο (Ρεπουμπλικανός της Πολιτείας της Φλόριντα), και μετά τη διακομματική υποστήριξη που έτυχε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο αναμένεται να εγκριθεί σε συντριπτικό βαθμό από την Ολομέλεια της Γερουσίας.

Γράφει ο Αθανάσιος Ε. Δρούγος*

Σύμφωνα με πληροφορίες του υπογράφοντος, γνωστοί γερουσιαστές (συνολικά 22), όπως οι Δημοκρατικοί Τζέιμς Ρις (Αϊντάχο), Κόρι Μπούκερ (Νιου Τζέρσεϊ), Κρις φαν Χόλεν (Μέριλαντ), Τιμ Κέιν (Βιρτζίνια), Κρίστοφερ Κουνς (Ντέλαγουερ), αλλά και Ρεπουμπλικανικοί, όπως οι Μιτ Ρόμνεϊ (Γιούτα), Τεντ Κρουζ (Τέξας), Ρον Τζόνσον (Ουισκόνσιν), εκφράστηκαν με πολύ θετικά σχόλια για τη στάση της χώρας μας σε διμερή ζητήματα, σε νατοϊκές υποθέσεις, ως και στη συνεργασία με την Κύπρο, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο.(θέματα αμυντικά-ενεργειακά κ.ά.).

1 Η Ελλάδα σε μία ιδιαίτερα ρευστή κατάσταση -ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο- αναγνωρίζεται ως σημαντικός παράγοντας με υπολογίσιμη στρατηγική αξία, δεδομένης της ρωσικής προκλητικής, συμβατικής, ασύμμετρης και υβριδικής παρουσίας και απειλής, καθώς και της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς της Αγκυρας. Οι Αμερικανοί «τεστάρουν» την κατάσταση, ενώ παρακολουθούν τις υπολογίσιμες και υπερκινητικές δραστηριότητες της Αγκυρας στη βορειοαφρικανική ακτή, στην Υπερκαυκασία, στη Μεσοποταμία κ.α. Σε αυτές τις εξελίξεις η χώρα μας παραμένει προσηλωμένη στις δυτικές αξίες και στις διαχρονικές αρχές του ευρωατλαντισμού, τις οποίες ο πρόεδρος Μπάιντεν και ο ΥΠΕΞ Αντονι Μπλίνκεν ενσαρκώνουν και βαθύτατα υποστηρίζουν. Οι Τούρκοι είναι επιτήδειοι και επιδιώκουν σε πολλά περιφερειακά μέτωπα να φανούν συνεργασιακοί με τους Αμερικανούς…

2 Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο -αν το εκτιμήσουμε και «εκμεταλλευτούμε»-προσφέρει πολλές ευκαιρίες στην Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη ότι διαθέτουμε σημαντικές βάσεις και διευκολύνσεις στις ΗΠΑ (Σούδα- Στεφανοβίκειο Μαγνησίας-Λάρισα- Αλεξανδρούπολη κ.λπ.) με βασικούς στόχους μας την ενδυνάμωση της παρουσίας και προς τα βόρεια σύνορά μας σε διμερές και νατοϊκό επίπεδο, αλλά και προς Ανατολική Μεσόγειο, δεδομένης της ιδιαίτερα κλιμακούμενης ποσοτικά και ποιοτικά στρατιωτικής εμπλοκής και ανάμιξης της Αγκυρας. που της παρέχει εμπειρίες και lessons learned. Η Ελλάδα καλείται να ενταχθεί στα πολυδιάστατα και εξειδικευμένα σχέδια των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ από τον Δούναβη μέχρι το Αιγαίο, και από την Αδριατική μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα. Ειδικότερα μέσω των λιμένων και αεροδρομίων Θεσσαλονίκης, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης μπορούμε να συνδράμουμε σε διακλαδικές νατοϊκές ασκήσεις, στην εδαφική-επιχειρησιακή επαφή από το Βόρειο Αιγαίο μέχρι τον Δούναβη, στην υποστήριξη των κρίσιμων βάσεων των ΗΠΑ σε Βουλγαρία-Ρουμανία (Βάρνα-Γκναφ Ιγκνατίεβο) κ.α. Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο δύναται να αποτελέσει σε πρακτική βάση μία ώθηση-ενίσχυση της επιρροής μας στις σχετικά αδύναμες συμμάχους της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικό να προωθήσουμε την εκπαιδευτική αναβάθμισή τους σε διάφορα κέντρα αριστείας σε συνεργασία με το ΝΑΤΟ, όπως το Κέντρο Ναυτικής Αποτροπής/NMIOTC στο Μαράθι/ Σούδα, αλλά και το πολυεθνικό Κέντρο για τις αποστολές υποστήριξης της Ειρήνης/ΠKEEYE στην Κρηστώνη Κιλκίς. Επίσης να ενεργοποιηθούμε πιο πολύ στα παρεχόμενα και συνεχώς αναβαθμιζόμενα στρατιωτικο-εκπαιδευτικά προγράμματα IMET (Military Education) των Αμερικανών.

3 Στο μείζον θέμα των εξοπλισμών, σταδιακά θα υπάρξουν ευκαιρίες για αναβάθμιση προγραμμάτων με υποστήριξη των Αμερικανών. Επειδή υστερούμε σε εγχώρια αμυντική βιομηχανία, νέες τεχνολογίες, εμπλοκή σε ευρύτερα μέτωπα -συγκριτικά με τους Τούρκους- θα πρέπει να επιδιώξουμε από τα επιμέρους άρθρα του νομοσχεδίου αναβάθμιση των δυνατοτήτων μας σε αεροναυτικά προγράμματα, τεχνητή νοημοσύνη, διαστημικά προγράμματα, μηεπανδρωμένα αεροσκάφη κ.ά. Υστερούμε, και είναι ώρα μέσα από τις σχέσεις μας με την Ουάσιγκτον και την Ατλαντική Συμμαχία να «κοιτάξουμε ψηλά». Δυνατότητες έχουμε, αλλά τα μυαλά μας πρέπει να ανοίξουν πολύ… Μελλοντικά και υπομονετικά θα μπορούσαμε να δούμε σε κάποια φάση την επιλογή του αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35 κ.λπ. Είναι επίσης ουσιώδες και πολλαπλασιαστής επιλογών η συνεχής παρακολούθηση ειδικών προγραμμάτων, σύσταση πολυδιαστατικών θέσεων αμυντικής διπλωματίας (δηλαδή «δεσμούς» σε στρατηγικές διοικήσεις, εργαστήρια, μονάδες των Αμερικανών).

4 Η συνεχής παρακολούθηση ως και ανάλυση των τουρκικών δραστηριοτήτων είναι καθοριστικός παράγοντας για τη χώρα μας. Η Αγκυρα, με την ατελεύτητη παρουσία της σε στρατιωτικές επιχειρήσεις προς όλα τα αζιμούθια, ενισχύει το ρόλο της και τη διευρυμένη επιρροή της σε όλες τις ηπείρους (ακόμα και στη Νότια Αμερική έχει διεισδύσει, π.χ. σε Βραζιλία-Βενεζουέλα-Χιλή). Αυτή είναι η αλήθεια και η πραγματικότητα (με στοιχεία και όχι «αεροκουβέντες»). Απέναντι στην προσπάθεια περιφερειακής «υπερδυναμοποίησής» της θα πρέπει να είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα και με εκτεταμένα δίκτυα επαφών-ουσιαστικών συνεργασιών και με ισχυρούς ετέρους. Η Αγκυρα έχει πολλαπλασιαζόμενο και εξελισσόμενο στρατηγικό σχεδιασμό και εμπεριστατωμένη στρατιωτική διπλωματία. Ως εκ τούτου, από πλευράς μας απαιτείται ετοιμότητα, έξυπνες επιλογές, ψύχραιμη ανάλυση των δεδομένων, ως και πρόσβαση σε πάρα πολύ καλές – διασταυρωμένες πληροφορίες (δυναμικού χαρακτήρα και περιεχομένου). Και το νομοσχέδιο Μενέντες-Ρούμπιο μπορεί πράγματι να είναι μία νέα δυναμική αρχή από την πλευρά μας σε πολλούς τομείς, μεταξύ των οποίων σε επόμενης γενιάς εξοπλιστικά προγράμματα, κυβερνοχώρο/κυβερνο-όπλα, intelligence-τεχνητή νοημοσύνη .αλλά και σε ιδέες-επιλογές συστημάτων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στον τομέα της Αμυνας κ.λπ.

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής ΝΑΤΟ

Ο Ολλανδός ναύαρχος Ρόμπερτ Μπάουερ είναι ο νέος πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ/MC, διαδεχόμενος τον Βρετανό πτέραρχο σερ Στιούαρτ Πιτς, και επικεφαλής του ιδιαίτερα σημαντικού στρατιωτικού οργάνου της Ατλαντικής Συμμαχίας και θα είναι κατ’ ουσίαν ο κορυφαίος σύμβουλος του γ.γ./ΝΑΤΟ Νορβηγού Γενς Στόλτενμπεργκ. Είναι ο 33ος πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής από τη σύσταση της Συμμαχίας.

Μάλιστα, ήταν ο μέχρι πρότινος αρχηγός των ολλανδικών ενόπλων δυνάμεων (διατελέσας και υπαρχηγός) και ανέλαβε τα καθήκοντά του δέκα ημέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που εξέδωσε μια τελική διακήρυξη των 79 παραγράφων για όλα τα ζητήματα και τον παγκόσμιο ρόλο του ΝΑΤΟ, ως και δύο κείμενα για την ανθεκτικότητα της Συμμαχίας ως και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στον νατοϊκό σχεδιασμό 10 και 11 παραγράφων αντίστοιχα.

Ο ρόλος

Η Στρατιωτική Επιτροπή (στην οποία συμμετέχουν οι 30 αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων, με φυσική παρουσία, ή οι μόνιμοι στρατιωτικοί αντιπρόσωποι των 30 συμμάχων-κρατών στις Βρυξέλλες) δίνει κατευθύνσεις στους δύο ανώτατους διοικητές της Συμμαχίας, δηλαδή στον SACEUR (επιχειρησιακό διοικητή) στη Μονς/Καστό του Νοτίου Βελγίου (πάντοτε Αμερικανό πτέραρχο-στρατηγό ή ναύαρχο), καθώς και στον επικεφαλής της Διοίκησης Μετεξέλιξης/Transformation Command (Γάλλο πτέραρχο τελευταία χρόνια) στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια. Επίσης, παρέχει συμβουλές στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (υπουργοί Εξωτερικών ή μόνιμοι διπλωματικοί αντιπρόσωποι), καθώς και στην Επιτροπή Πυρηνικού Σχεδιασμού (Nuclear Planning Group). Δηλαδή η Στρατιωτική Επιτροπή είναι ο πολιτικο-στρατιωτικός συνδετικός κρίκος.

Ο ναύαρχος Μπάουερ έχει γεννηθεί στο Αμστερνταμ, είναι πατέρας τριών παιδιών, υπηρέτησε 39 ολόκληρα χρόνια στο Βασιλικό Ολλανδικό Ναυτικό, έχει γνώσεις και εμπειρίες από τη Μεσόγειο (υπηρέτησε μεταξύ άλλων στη συμμαχική επιχείρηση Active Endeavour, βάσει Αρθρου 5 του ΝΑΤΟ, μετά τα τραγικά γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στις ΗΠΑ), καθώς και στην αντιτρομοκρατική επιχείρηση OPEF/Enduring Freedom 150, με έδρα τη Μανάμα του Μπαχρέιν. Είναι από τους πιο ισχυρούς ατλαντιστές και ένθερμους υποστηρικτές των πολύ στενών σχέσεων ΗΠΑ-Καναδά-Ευρώπης.

Η Στρατιωτική Επιτροπή τον περασμένο χρόνο ήταν χώρος επαφών για τη σύσταση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης έντασης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο (μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας), με τον αντιπρόεδρο της Επιτροπής (πάντοτε Αμερικανό) να είναι ο ενδιάμεσος που χειριζόταν και χειρίζεται τις σχετικές συζητήσεις μεταξύ των στρατιωτικών αντιπροσώπων Ελλάδος-Τουρκίας.

*Ο Δρ Αθανάσιος Ε. Δρούγος είναι Διεθνολόγος-Γεωστρατηγικός Αναλυτής

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

Πηγή:  eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis