Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:00 | 15/11/2019

Γ. Παρασύρης και Μ. Παπαδακάκη συνεργάστηκαν με αστυνομία, πυροσβεστική, ΕΚΑΒ για την υλοποίηση του προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία του Ρεθύμνου.

[custom:google-ads]

Τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει η εφαρμογή του προγράμματος κυκλοφοριακής αγωγής σε σχολεία του νομού Ρεθύμνου εξέτασαν χθες ο περιφερειακός σύμβουλος Γιάννης Παρασύρης και η επίκουρη καθηγήτρια του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου και διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγείας και Οδικής Ασφάλειας Μαρία Παπαδακάκη, σε συνάντηση που είχαν με φορείς και υπηρεσίες του νομού, που μπορούν να συνδράμουν στην υλοποίηση του στόχου.

Βασικός στόχος είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ώστε να μπορέσουν να υλοποιήσουν το πρόγραμμα στις τάξεις τους και όπως είπε ο κ. Παρασύρης, ο οποίος είναι εκείνος που το οραματίστηκε και εξ αρχής με την κα Παπαδακάκη προσπαθούν να το εφαρμόσουν σε σχολεία της Κρήτης, «έχουμε υπογράψει μια προγραμματική σύμβαση με το ΕΛΜΕΠΑ για το θέμα της κυκλοφοριακής αγωγής. Η σύμβαση αυτή περιλαμβάνει επιμόρφωση των εκπαιδευτικών για τα θέματα της οδικής ασφαλείας. Στην συνέχεια οι εκπαιδευτικοί αυτοί θα υλοποιήσουν πρότζεκτ στις σχολικές τους μονάδες, θα γίνουν και διαγωνισμοί και την άνοιξη έχουμε προγραμματίσει να γίνουν εκδηλώσεις στην Περιφερειακή Ενότητα, στο δήμο Ρεθύμνου και Μυλοπόταμου. Είναι ένα πρόγραμμα πολύ σημαντικό γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι τα θέματα οδικής ασφάλειας ιδιαίτερα λόγω των τροχαίων συμβάντων που σημειώνονται στο νησί είναι κρίσιμα. Είμαστε ευτυχείς που αυτή την πρακτική της περιφέρειας Κρήτης την υιοθέτει και το υπουργείο παιδείας και από όσο ξέρουμε προτίθεται να εντάξει το μάθημα της οδικής ασφάλειας στο αναλυτικό πλέον πρόγραμμα των σχολείων και αυτό είναι πολύ θετικό. Εμείς κάναμε συνάντηση εργασίας για να συντονίσουμε τις δράσεις μας με τους δήμους και τους φορείς για τα θέματα οδικής ασφάλειας. Ξέρουμε ότι είναι δύσκολο το εγχείρημα γιατί θα πρέπει οι δράσεις αυτές να έχουν συνέχεια έτσι ώστε να έχουμε το κατάλληλο αποτέλεσμα.

Τα επιμορφωτικά θα γίνουν για εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας καθώς και από στελέχη φορέων που έρχονται σε επαφή με τη σχολική κοινότητα. Είναι δράσεις επιμόρφωσης γιατί θέλουμε εκπαιδευτικούς επιμορφωμένους για να «τρέξουν» με την καθοδήγηση του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου που συντονίζει τις δράσεις αυτές».

Από την πλευρά της η κα Παπαδακάκη, τόνισε πόσο σημαντικό είναι να ενταχθεί στο σχολικό πρόγραμμα το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής, σε μία χώρα που τα τροχαία δυστυχώς αποτελούν καθημερινότητα και οι πολίτες αποδεικνύονται καθημερινά οδηγικά απαίδευτοι. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό το πρόγραμμα αυτό καθώς τα τελευταία χρόνια τείνουν οι κυβερνήσεις να επιδιώκουν να εισαχτεί το μάθημα αυτό, πιλοτικά στην αρχή και στην συνέχεια να εδραιωθεί ως μάθημα το μάθημα της κυκλοφοριακής αγωγής. Αυτό σημαίνει ότι αρχίζει και μπαίνει ως πρώτη προτεραιότητα στην κυβέρνηση ώστε να αλλάξει η συμπεριφορά των νέων παιδιών και να αυξηθεί η ασφάλεια στους δρόμους. Αυτό το δίνουν στα χέρια των εκπαιδευτικών χωρίς να τους έχουν προετοιμάσει εκ των προτέρων που σημαίνει ότι έχουν μια βάση με τα εργαλεία που δίνουν στους εκπαιδευτικούς και αναφέρομαι στην πλατφόρμα του υπουργείου μεταφορών, το γνωστό e drive, αλλά ουσιαστικά είναι σαν να δίνουμε κάτι στους εκπαιδευτικούς να χρησιμοποιήσουν χωρίς να ξέρουν πώς να το κάνουν. Εδώ έρχεται το εργαστήριο μας και προσπαθεί να αναπτύξει ένα πακέτο εκπαιδευτικό μέσα από το οποίο να μεταδίδονται γνώσεις στους εκπαιδευτικούς κυρίως παιδαγωγικής φύσεως που θα μπορούν μόνοι τους να σχεδιάζουν, να υλοποιούν και να αξιοποιούν τα προγράμματα κυκλοφοριακής αγωγής μέσα στη τάξη τους. Τα τελευταία χρόνια με την εισαγωγή του πιλοτικού μαθήματος βλέπουμε τους εκπαιδευτικούς να βρίσκονται σε απόγνωση καθώς αναζητούν διαρκώς τους ειδικούς, τον αστυνομικό, τον πυροσβέστη, το ΕΚΑΒ, το εργαστήριο μας στην προσπάθεια τους να βρουν τρόπους να διδάξουν το μάθημα αυτό. Θέλουμε να τους βοηθήσουμε ώστε να υλοποιήσουν το μάθημα με σωστές μεθόδους να ξέρουν στην δική τους τάξη τι ταιριάζει στους μαθητές τους, τι ανάγκη έχουν, που υστερούν οι μαθητές τους και να επιλέξουν την κατάλληλη τεχνολογία και τεχνικές πρακτικές για να παρέμβουνε αποτελεσματικά και με τρόπο προσαρμοσμένο στις ανάγκες των μαθητών τους.

Η επιμόρφωση θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο θα πηγαίνει σταδιακά από νομό σε νομό. Μιλάμε για ένα ολοκληρωμένο πακέτο και αυτό δεν θα μείνει ξεκρέμαστο. Οι εκπαιδευτικοί θα κάνουν μικρά πρότζεκτ στην τάξη και στο τέλος θα κλείσει το πρόγραμμα με εκδηλώσεις, όπου θα παρουσιαστεί η δουλειά τους και θα βραβευτούν. Ήδη έχουν δηλώσει πάνω από 200 άτομα συμμετοχή», κατέληξε η ίδια.

www.goodnet.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τι χρειάζεστε για αλλαγή ταυτότητας; Δείτε τα δικαιολογητικά που απαιτούνται!

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis