Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:29 | 14/05/2019

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Την Υπουργό Προστασίας του Πολίτη 

Θέμα: «Αναγνώριση μάχιμης 5ετίας στους πυροσβέστες της ΕΜΑΚ»

Η πρόσφατη εμπειρία, με αποκορύφωμα τις φονικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού και την κατάρρευση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, έχει καταδείξει την ανάγκη αναβάθμισης του ανθρώπινου δυναμικού του Πυροσβεστικού Σώματος, που αποτελεί θεμελιώδη πυλώνα της πολιτικής προστασίας στη χώρα. Η αναβάθμιση δεν αφορά μόνον την επιχειρησιακή λειτουργία, αλλά και το μισθολογικό και ασφαλιστικό καθεστώς των πυροσβεστών.

Είναι προφανές ότι η διατήρηση ετερόκλιτου καθεστώτος σε πυροσβέστες που επιτελούν ουσιδώς όμοια καθήκοντα, με τους ίδιους κινδύνους, δεν συνάδει με την συνταγματική αρχή της ίσης μεταχείρισης, ούτε συμβάλλει  ούτε στην ομογενοποίηση του Σώματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η αναγνώριση της μάχιμης πενταετίας (αναγνώριση χρόνου ως συντάξιμου στο διπλάσιο, με ανώτατο όριο τα 5 έτη) κατά το άρθρο 40 π.δ. 169/2007, μόνον στις εκεί αναφερόμενες κατηγορίες πυροσβεστών, τη εξαιρέσει όσων υπηρετούν στην ΕΜΑΚ.

Η ως άνω εξαίρεση της ΕΜΑΚ παρίσταται αδικαιολόγητη καθώς στις Ειδικές Μονάδες Αντιμετώπισης Καταστροφών υπηρετούν πυροσβεστικοί υπάλληλοι Γενικών Καθηκόντων, ήτοι επιφορτισμένοι με την εκτέλεση αμιγώς πυροσβεστικών καθηκόντων, με τη συμμετοχή α) στην Ομάδα Υποβρύχιων Διασωστών β) στην Ομάδα Ορειβασίας Έρευνας Διάσωσης γ) στην Κυνοφιλική Ομάδα Έρευνας Διάσωσης δ) στην ομάδα Ράδιο-Βιοχημικών περιστατικών (ΡΒΧΠ) και Τεχνολογικών Ατυχημάτων στην ελληνική επικράτεια και στο εξωτερικό (άρθρο 9 π.δ. 8/1991, σε συνδ. με την ΥΠ 9670/1091/30.5.2007).

Είναι προφανές ότι μετά την επιδείνωση του ασφαλιστικού καθεστώτος, δυνάμει του ν. 4387/2016, η αποκατάσταση της ως άνω αδικαιολόγητης δυσμενούς μεταχείρισης σε βάρος όσων υπηρετούν στην ΕΜΑΚ, παρίσταται έτι περαιτέρω επιβεβλημένη.

Κατόπιν αυτών, ερωτάστε

Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να αναγνωριστεί η μάχιμη πενταετία και στους πυροσβέστες που υπηρετούν στην ΕΜΑΚ;

 

Η ερωτώσα βουλευτής

Εύη Χριστοφιλοπούλου

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis