Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:14 | 04/05/2015

Με αποχώρηση από το ελληνικό πρόγραμμα αν δεν υπάρξει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους απειλεί το ΔΝΤ την Ευρωζώνη και την Ελλάδα. Την προειδοποίηση απηύθυνε προς τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης στο άτυπο Eurogroup στη Ρίγα της Λετονία ο διευθυντής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Πολ Τόμσεν, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Σύμφωνα με δύο αξιωματούχους που ήταν παρόντες στη συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Τόμσεν είπε ότι σύμφωνα με τα αρχικά στοιχεία που έλαβε το ΔΝΤ από την Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει πρωτογενές έλλειμμα ύψους μέχρι και 1,5% του ΑΕΠ το 2015.

Εφόσον επαληθευτεί η πρόβλεψη του ΔΝΤ η ύπαρξη σημαντικού πρωτογενούς ελλείμματος θα αυξήσει την αναλογία του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ.

Το γεγονός αυτό είτε θα αναγκάσει την Αθήνα να λάβει νέα δρακόντεια μέτρα λιτότητας είτε τους εταίρους της Ευρωζώνης να αποδεχθούν την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους σύμφωνα με το ΔΝΤ. Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι ο κ. Τόμσεν ανέφερε συγκεκριμένα την ύπαρξη ανάγκης για αναδιάρθρωση χρέους στο άτυπο Eurogroup στη Ρίγα.

Ως γνωστόν, οι εταίροι της Ευρωζώνης είναι αντίθετοι με την προοπτική αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους παρά την απόφαση που είχε λάβει το Eurogroup το Νοέμβριο του 2012 να εξετάσει το ζήτημα αμέσως μόλις επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα η ελληνική κυβέρνηση κάτι που έγινε το 2013.

Πηγή:kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis