Αναδρομικά ενστόλων, οι γκρίζες ζώνες: Τους τα δίνουν, αλλά χάνουν άλλα επιδόματα

ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ
Αναδρομικά ενστόλων, οι γκρίζες ζώνες: Τους τα δίνουν, αλλά χάνουν άλλα επιδόματα

Οι Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις για την καταβολή των αναδρομικών σε 250.000 ένστολους, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς, γιατρούς ΕΣΥ, μουσικούς, υπογράφηκαν, πήραν και ΦΕΚ αλλά παρά τη σπουδή του υπουργείου Οικονομικών να καλύψει το «καυτό» θέμα της φορολόγησης τους, φαίνεται ότι υπάρχουν ακόμα κάποια... θεματάκια.

Αφήνοντας κανείς στην άκρη ότι με τις συγκεκριμένες ΚΥΑ δεν προβλέπεται η παραμικρή διαδικασία για τους συνταξιούχους και απόστρατους των παραπάνω Ειδικών Μισθολογίων, άρα θα απαιτηθούν νέες Αποφάσεις, το πρώτο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι τι μέλλει γενέσθαι με τον υπολογισμό της έκτακτης εισφοράς επί των συγκεκριμένων ποσών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Nεότερη ενημέρωση για τον φόνο στο Θησείο

Αν και το υπουργείο Οικονομικών έσπευσε να καταστήσει σαφές ότι με την παρακράτηση του 20% εξαντλείται κατ’ εξαίρεση η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων, το γεγονός ότι αυτά τα αναδρομικά θα θεωρηθούν ως εισόδημα του 2018 και δεν θα «σπάσουν» στις χρήσεις 2014- 2016, στις οποίες ανατρέχουν, γεννά ερωτήματα για τις επιβαρύνσεις στην έκτακτη εισφορά λόγω του τεχνητού «φουσκώματος» των φετινών εισοδημάτων.

Αυτό το τεχνητό «φούσκωμα» δημιουργεί, όμως, ένα ακόμα πιο σημαντικό πρόβλημα για τους δικαιούχους, εφόσον είναι και δικαιούχοι κάποιων επιδομάτων, όπως το επίδομα τέκνων, που ως γνωστόν διαφοροποιείται αναλόγως του ύψους του εισοδήματος.

Ας πάρουμε για παράδειγμα στρατιωτικό, με ετήσιες αποδοχές 18.500 ευρώ, δηλαδή μηνιαίες αποδοχές περίπου 1.540 ευρώ, ο οποίος περιμένει αναδρομικά 2.000 ευρώ. Ο εν λόγω δικαιούχος είναι και πατέρας 2 παιδιών.

Με βάση την ειδική ρύθμιση που θα φέρει το υπουργείο Οικονομικών, στο ποσό των αναδρομικών θα παρακρατηθεί φόρος 20% και δεν θα υπάρξει καμία άλλη επιβάρυνση. Αυτό σημαίνει ότι ο στρατιωτικός «καθαρίζει» με 400 ευρώ, ενώ προσθέτονταν στην κλίμακα, ο φόρος θα έφτανε στα 475 ευρώ, άρα γλιτώνει φόρο 75 ευρώ.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτές οι 2.000 ευρώ θα «πέσουν» εξ ολοκλήρου στο φετινό εισόδημα, άρα ξαφνικά οι 18.500 ευρώ θα γίνουν 20.500 ευρώ, αλλάζοντας τα δεδομένα στο επίδομα τέκνων που λαμβάνει.

Με εισόδημα 18.500 ευρώ, το επίδομα των 2 τέκνων ανέρχεται σε 1.008 ευρώ ετησίως, αλλά με εισόδημα 20.500 ευρώ αλλάζει κλιμάκιο και το επίδομα περιορίζεται στα 672 ευρώ. Άρα ενώ γλιτώνει φόρο 75 ευρώ, κινδυνεύει να χάσει 330 ευρώ από επιδόματα!


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Δολοφονία Γρηγορόπουλου: Πού βρίσκονται σήμερα Κορκονέας και Σαραλιώτης


Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχουν γίνει κρούσεις κι έχουν επισημανθεί τα συγκεκριμένα προβλήματα στο υπουργείο Οικονομικών, που καλείται να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα.

Συν τοις άλλοις, αν και οι ΚΥΑ προβλέπουν ότι η εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών θα πρέπει να γίνει έως τις 27 Ιανουαρίου, γίνεται αγώνας δρόμου προκειμένου οι σχετικές- ξεχωριστές- καρτέλες μισθοδοσίας να φτάσουν εγκαίρως στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου τα ποσά να πιστωθούν στους λογαριασμούς των δικαιούχων πριν από την Πρωτοχρονιά. 

Tου Γιώργου Παππού

Πηγή:  iefimerida.gr