Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 03/12/2018

Συνεχίζεται το μαρτύριο για τους περίπου 265 χιλιάδες εν ενεργεία και συνταξιούχους ενστόλους που είναι δικαιούχοι των αναδρομικών, με τα ερωτήματα αντί να απαντώνται, να αυξάνονται με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν ολοένα και περισσότερο.

Οι δύο Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις -μία για τους εν ενεργεία και μια για τους συνταξιούχους- φέρονται να έχουν υπογραφεί εδώ και μέρες, όμως ακόμα δεν έχουν δημοσιοποιηθεί -με πληροφορίες να θέλουν την δημοσιοποίηση του να γίνεται ακόμα και σήμερα 03/12/2018- και συνεπακόλουθα δεν έχουν εκδοθεί ούτε και οι αντίστοιχες εφαρμοστικές εγκύκλιοι που θα καθορίζουν όλες τις λεπτομέρειες και θα απαντούν τα κρίσιμα ερωτήματα, τα οποία ταλανίζουν τους δικαιούχους.

[custom:google-ads]

Τα ερωτήματα μέχρι στιγμής παραμένουν αναπάντητα, καθώς δεν υπάρχει ακόμα κάποια επίσημη ανακοίνωση ούτε για το πότε θα καταβληθούν εν τέλει, τόσο στα εν ενεργεία στελέχη, όσο και στους συνταξιούχους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ούτε ποιο θα είναι το τελικό καθαρό ποσό που θα μπει στους λογαριασμούς των δικαιούχων μετά τις κρατήσεις και τους φόρους, ενώ στον αέρα βρίσκεται ακόμα το αν τα ποσά θα φορολογηθούν ως εισόδημα του 2018 ή θα γίνει τμηματική φορολόγηση από το 2012 ως το 2016.

Η εντός Νοεμβρίου καταβολή, όπως είχε δηλώσει η ΥΦΕΘΑ δεν έγινε πραγματικότητα, ενώ κύκλοι του Πενταγώνου έχουν θέσει ως ορόσημο τα μέσα Δεκεμβρίου, λέγοντας πως το ζήτημα θα έχει κλήσ:ει μέχρι τότε. Δυστυχώς, πολλοί έχουν αρχίσει πλέον να φοβούνται ότι κάτι ήξερε ο ΑΝΥΕΘΑ Παναγιώτης Ρήγας όταν έλεγε ότι το ζήτημα των αναδρομικών θα κλείσει τελικά τον Φλεβάρη, σενάριο το οποίο αφήνει ανοικτό και ο νόμος 4575/2018, καθώς δίνει την δυνατότητα στην Κυβέρνηση να "τρενάρει" την εφάπαξ καταβολή των αναδρομικών ποσών μέχρι και τις 27/1/2019.

Για τους απόστρατους και τους άλλους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων, οι πληροφορίες θέλουν η καταβολή των ποσών να γίνει μαζί με τη σύνταξη του Ιανουαρίου, η οποία εξετάζεται να πληρωθεί νωρίτερα, ενδεχομένως την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου, όμως σύμφωνα και με χθεσινό δημοσίευμα του "Ελεύθερου Τύπου" ενδέχεται να γίνει μετά τα Χριστούγεννα με εμβόλιμη πίστωση του εφάπαξ επιδόματος στους λογαριασμούς των συνταξιούχων.

Πονοκέφαλο προκαλεί στους δικαιούχους των αναδρομικών και το ερώτημα αναφορικά με το ύψος του τελικού ποσού που θα λάβουν μετά τις κρατήσεις και τους φόρους. Τα αναδρομικά ενδέχεται να είναι "κουτσουρεμένα" από 24% ως και 55% λόγω του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγείης, με τους συνταξιούχους να υφίστανται επιπλέον μειώσεις.

Συγκεκριμένα, το χθεσινό δημοσίευμα του "ΕΤ" αναφέρει ότι το εφάπαξ ποσό που θα λάβουν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας θα έχει παρακράτηση φόρου 20%, καθώς και ασφαλιστικές κρατήσεις επί της διαφοράς μισθού που θα έπρεπε να παίρνουν για το διάστημα Αυγούστου 2012-Δεκεμβρίου 2016, ωστόσο, αναφέρεται ότι για τις ασφαλιστικές κρατήσεις, θα αποφασιστεί από τον ΕΦΚΑ αν θα γίνουν ή όχι.

Τα αναδρομικά ποσά που θα λάβουν οι συνταξιούχοι θα υποστούν αναδρομικά όλες τις μνημονιακές μειώσεις που αναλογούν για το διάστημα από 1/8/2012 μέχρι και την έναρξη ισχύος του νόμου Κατρούγκαλου, δηλαδή μέχρι τον Μάιο του 2016, ενώ παράλληλα θα γίνουν κρατήσεις 6% για εισφορά ασθένειας και επιπλέον, 20% παρακράτηση φόρου.

Το έτος φορολόγησης των ποσών που θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των ενστόλων, ενδέχεται να κρύβει μια δυσάρεστη έκπληξη στη περίπτωση που ως χρόνος κτήσης των αναδρομικών θεωρηθεί το φορολογικό έτος 2018. Αυτό θα σημαίνει ότι τα εφάπαξ επιδόματα δεν θα φορολογηθούν τμηματικά για κάθε προηγούμενο έτος από το 2012 ως και το 2016, όπως θα ήταν λογικό, αλλά θα φορολογηθούν το 2019 ως πρόσθετο εισόδημα του 2018, μαζί με όλα τα υπόλοιπα εισοδήματα που θα δηλωθούν μέσα στην επόμενη χρονιά. Κάτι τέτοιο θα εκτινάξει στα ύψη τους φόρους εισοδήματος την επόμενη χρονιά για όλους τους δικαιούχους των αναδρομικών από τα ειδικά μισθολόγια.


[custom:google-ads]


Βέβαια, γίνεται λόγος ότι το ποσοστό της παρακράτησης φόρου μπορεί να φτάσει ακόμα και το 35%.

Το μόνο σίγουρο μέχρι στιμγής είναι ότι το ποσό που έχει εγγραφεί συνολικά στον προϋπολογισμό ανέρχεται στο 1,4 δισ. ευρώ, ενώ μετά τις κρατήσεις διαμορφώνεται στα 820 εκατομμύρια ευρώ και οι δικαιούχοι αναμένεται να λάβουν από 1.400 ως και 20.000 έκαστος ανάλογα με τον βαθμό και τα έτη υπηρεσίας του.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OnAlert.gr, δεν τίθεται κανένα θέμα συμψηφισμού από οφειλές προς το δημόσιο.

Σημειώνεται, ότι στο νομοσχέδιο με το οποίο επιστρέφονται τα αναδρομικά ορίζεται ρητά ότι σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζεται το ύψος των τακτικών μηνιαίων αποδοχών των υπαλλήλων, καθώς από την 1η Ιανουαρίου 2017 εφαρμόστηκε το νέο μισθολόγιο.

onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis