Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:44 | 16/11/2019

Αποκλείστηκε οριστικά και τελεσίδικα το ενδεχόμενο έστω και προσωρινής μεταστέγασης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λασιθίου, στο ισόγειο του Διοικητηρίου που στεγάζει σήμερα την Υπηρεσία Αλλοδαπών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης. Αυτό προέκυψε ύστερα από μακρά συζήτηση η οποία πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Λασιθίου Γιάννη Γουλιδάκη και στην οποία συμμετείχαν η Συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης Μαρία Κοζυράκη, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου Αντώνης Ζερβός, η Περιφερειακή Σύμβουλος Μαρία Μυλωνάκη και οι προϊστάμενοι όλων των Υπηρεσιών που στεγάζονται στο κτίριο.

Όπως είπε στην ΑΝΑΤΟΛΗ ο αντιπεριφερειάρχης, η συνάντηση, η οποία διήρκεσε 2,5 ώρες, έγινε ύστερα από πρωτοβουλία και πρόσκληση που απηύθυνε ο ίδιος, με σκοπό να εξεταστεί και απαντηθεί το αίτημα για μεταστέγαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας στην ανατολική πτέρυγα του ισογείου, όπου στεγαζόταν και παλαιότερα η Αστυνομική Διεύθυνση Λασιθίου, αφού θα πρέπει μέχρι 31 Μαρτίου 2020 να εκκενώσει το κτίριο που μισθώνει ως σήμερα.

Στη σύσκεψη η κ. Κοζυράκη αντιπροσώπευε το ελληνικό δημόσιο στο οποίο ανήκει το κτίριο, στο οποίο φιλοξενούνται και οι Υπηρεσίες της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου, αφού το διοικητήριο ανήκει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Το θέμα εξετάστηκε αφού κατατέθηκαν οι απόψεις και των Υπηρεσιών τόσο της Π.Ε. όσο και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, οι οποίες στεγάζονται στο κτίριο.

Ο κ. Γουλιδάκης είπε ότι έγινε σαφές ότι δεν θα μπορούσε να γίνει συστέγαση παράλληλα των Υπηρεσιών της Διεύθυνσης Αστυνομίας με άλλες Υπηρεσίες, μέσα στο Διοικητήριο. Ούτε θα μπορούσε να συστεγαστεί η Υπηρεσία Μετανάστευσης με τη Διεύθυνση Αστυνομίας, αν και το αντικείμενο είναι «συναφές», γιατί δεν υπάρχει επάρκεια χώρου, αφού εκτός από τα γραφεία της συγκεκριμένης Υπηρεσίας, εκεί στεγάζεται και το αρχείο με τα στοιχεία πλήθους αλλοδαπών, στους φακέλους των οποίων καταφεύγουν οι υπάλληλοι κάθε φορά που χρειάζεται ανανέωση αδειών και άλλων δικαιολογητικών. Εξ άλλου, όπως επισημάνθηκε, ο χώρος αυτός παραχωρήθηκε στη συγκεκριμένη Υπηρεσία Αλλοδαπών και δαπανήθηκαν αρκετά χρήματα για να διαμορφωθεί και επιπλωθεί κατάλληλα, για να λειτουργήσει. Τονίστηκε επίσης ότι η εσωτερική διαμόρφωση και θέση της πτέρυγας, είναι ιδανική για τη συγκεκριμένη Υπηρεσία με την αυτοτέλεια που διαθέτει και για την ασφαλή λειτουργία της από κάθε άποψη.

Έντονη δε ήταν η επιφύλαξη και ο προβληματισμός που εξέφρασαν οι προϊστάμενοι των Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας για το έλλειμμα θέσεων στάθμευσης που ήδη αντιμετωπίζεται στο υφιστάμενο πάρκινγκ, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα αυτό θα οξυνόταν έντονα αφού θα απαιτείτο πολύς χώρος που δεν υπάρχει, για τα υπηρεσιακά και τα ΙΧ οχήματα του προσωπικού της Αστυνομίας.

Αποκλείστηκε επίσης ως ενδεχόμενο η Διεύθυνση Αστυνομίας να στεγαστεί εκτός της έδρας του Νομού.

Αναζητείται ιδιωτικό κτίριο

Άρα, συνεχίζεται η προσπάθεια αναζήτησης κατάλληλου, ιδιωτικού κτιρίου, αφού δημόσιο ή δημοτικό δεν υπάρχει διαθέσιμο στον Άγιο Νικόλαο, για να καλύψει τις ανάγκες της Διεύθυνσης Αστυνομίας, μέχρι να δρομολογηθεί και ολοκληρωθεί το αστυνομικό μέγαρο, στο οικόπεδο που παραχωρεί για το σκοπό αυτό ο Δήμος.

Υπό διερεύνηση, αν υπάρχει νομικό και χρηματοδοτικό πλαίσιο του δημοσίου λογιστικού, θα τεθεί πρόταση του κ. Ζερβού, για μίσθωση ημιτελούς κτιρίου στη συμβολή των οδών Κριτσάς και Καζάνη, το οποίο να ολοκληρωθεί για τις ανάγκες της Αστυνομίας, αλλά πιθανότατα μια τέτοια λύση φαντάζει δύσκολο να υλοποιηθεί, ακόμη και αν εγκριθεί από το δημόσιο (με τους ρυθμούς που κινείται), αν λάβει κανείς υπόψιν το χρόνο που θα απαιτηθεί για να ολοκληρωθεί και παραδοθεί το κτίριο, δεδομένου ότι η Διεύθυνση Αστυνομίας θα πρέπει να εκκενώσει το κτίριο στο οποίο βρίσκεται, σε 4,5 μήνες…

ΝΙΚΟΣ ΤΡΑΝΤΑΣ

anatolh.com

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis