Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:22 | 02/08/2015

To άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο Motherboard.

Ενημέρωση: Όπως υποπτευθήκαμε, φαίνεται ότι τουλάχιστον μία από τις καταχωρήσεις για «κορίτσια θύματα σωματεμπορίας» σε αυτό το σάιτ δεν είναι αληθινή. Αναγνώστης στο Twitter (που από τότε έσβησε το tweet του) και ένας σχολιαστής σε αυτό το άρθρο κοινοποίησαν ένα σύνδεσμο σε βίντεο πορνό που φαίνεται να απεικονίζεται το ίδιο ξανθό κορίτσι το οποίο εμφανιζόταν στο σάιτ ως «Nicole». Οι ύποπτες φωτογραφίες που μοιάζουν επαγγελματικές φαίνεται να είναι στιγμιότυπα αυτού του βίντεο.


«Η αρχική προσφορά-τιμή της Nicole έχει οριστεί στις 150.000 δολάρια» αναφέρεται στη λίστα. Το κορίτσι, κοκαλιάρικο, ξανθό και τόπλες, φαίνεται να τρώει ξύλο στις φωτογραφίες που συνοδεύουν την ανάρτηση. Με τα χέρια της δεμένα πισθάγκωνα και το σχοινί να συνδέεται με ένα συρμάτινο πλαίσιο, η «Nicole» ταλαντεύτηκε προς τα εμπρός, όπως και η σκιά ενός ανθρώπου που κυριαρχούσε στο φόντο.

Η αγγελία για την επικείμενη δημοπρασία περιελάμβανε το μέγεθος του στήθους της Nicole, το βάρος της και πως δεν πάσχει από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Την παρουσίαζαν στο dark web (σκοτεινή πλευρά του διαδικτύου), σε ένα σάιτ που το διευθύνει μια ομάδα που αυτοαποκαλείται "Black Death.

«Ενδιαφέρομαι για το κορίτσι» είπα στους ιδιοκτήτες του σάιτ σε ένα κωδικοποιημένο μέιλ αλλά «πρώτα θέλω να δώ περισσότερες φωτογραφίες». Δεν άργησα πολύ να πάρω απάντηση στα εισερχόμενά μου.

Βρήκα την σελίδα Black Death αφού είχε αναρτηθεί ένα λινκ στο Reddit. «Προφανώς είναι μια οργανωμένη εγκληματική ομάδα, που ασχολείται σχεδόν με όλα» ανέφερε στην ανάρτηση.

Αφού μπουν στην ιστοσελίδα, οι χρήστες έρχονται σε επαφή με άφθονες υπηρεσίες: όπλα, ναρκωτικά, βομβαρδισμοί, δολοφονίες, νέες ταυτότητες και σωματεμπόριο. Τα νέα ανανεώνονται συνεχώς. Ανάρτηση της 27ης Ιανουαρίου 2010 γράφει «Η Black Death μπαίνει στο Deep Web». «Και είμαστε εδώ για να μείνουμε». Μετά από αυτό, η ιστοσελίδα προφανώς άλλαξε διεύθυνση πολλές φορές. «Θα το κάνουμε οποιαδήποτε στιγμή, γινόμαστε πολύ δημοφιλής» είπε.

«Μην επικοινωνείτε μαζί μας απλά για να κάνετε ερωτήσεις» συνεχίζει η ιστοσελίδα. Αποφάσισα να υποδυθώ τον πιθανό αγοραστή για να δω τι θα μπορούσα να μάθω για αυτούς τους επονομαζόμενος διακινητές ανθρώπων του dark web.

«Ποιος είσαι, πώς έμαθες για μας; Ποιος σε σύστησε;» μου απάντησαν οι διαχειριστές της ιστοσελίδας μέσω email.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, από την πρώτη επαφή μου με την Black Death, ένα άλλο κορίτσι προστέθηκε στην ιστοσελίδα, αυτή τη φορά η αρχική προσφορά ήταν 180.000 δολάρια. Όλες οι φωτογραφίες ήταν υψηλής ποιότητας, ολοκληρωμένες με δραματικό φωτισμό. Επίσης δεν περιείχαν κανένα προσδιοριστικό κομμάτι μεταδεδομένων και η αντίστροφη αναζήτηση φωτογραφιών δεν επέστρεψε κανένα αποτέλεσμα.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Στιγμιότυπο οθόνης από την ιστοσελίδα dark web πριν αυτή να μετακινηθεί. Έχουμε θολώσει πρόσωπα και γυμνό.

Απάντησα γραπτά στην Black Death, υποστηρίζοντας ότι ενήργησα ως μεσάζοντας μεταξύ επιχειρήσεων.

Δεν το'φαγαν. «Ωραία προσπάθεια Europol» έλεγε η απάντηση.

Μετά από κι άλλες ανταλλαγές μέιλ, στη διάρκεια αρκετών ημερών, και με την κατασκευή ψεύτικων αποδεικτικών στοιχείων ότι είχα Bitcoin αξίας εκατοντάδων χιλιάδων δολαρίων, η Black Death έκανε σαφές ότι δεν ήθελε καμία σχέση μαζί μου.

«Μη μας ξαναενοχλήσεις» έγραψαν. Και έπειτα, η ιστοσελίδα εξαφανίστηκε. «Η Black Death μετακινήθηκε» έγραφε στην παλιά ηλεκτρονική διεύθυνσή της.

Έχοντας διατηρήσει τη συζήτηση μέσω των μέιλ, τελικά μου έδωσαν μια λίστα με αναλυτικές οδηγίες για τη δημοπρασία. Μου ζήτησαν να προκαταβάλλω ένα ποσό για να βλέπω το livestream των κοριτσιών. Ζήτησα να με αφήσουν να έχω πρόσβαση χωρίς χρήματα, αλλά το αρνήθηκαν.

«Το dark web, όπως είναι γνωστό, δεν βρίσκεται κάπου από όπου παίρνουμε πολλά στοιχεία» μου είπε τηλεφωνικά ένας στρατηγικός σύμβουλος από το Κέντρο Εμπορίας Ανθρώπων Βρετανίας (UKHTC) της Εθνικής Εγκληματολογικής Υπηρεσίας (NCA). Η NCA ζήτησε να μην κατονομαστεί ο σύμβουλος καθώς τα ονόματα των συμβούλων δεν γίνονται δημοσίως γνωστά.

Είπε ότι το UKHTC έχει δει παρόμοιες ιστοσελίδες, που πουλάνε άνδρες και γυναίκες σκλάβους -μερικές φορές, μάλιστα, υπάρχουν ενδείξεις ότι τα θύματα διακινούνται από σωματέμπορους για να εργαστούν στη βιομηχανία του σεξ σε πιο ανοιχτής πρόσβασης ιστότοπους. Πράγματι, το διαδικτυακό εμπόριο ανθρώπων δεν είναι κάτι καινούριο. Κοινωνικά δίκτυα και online back pages χρησιμοποιούνται για να διευκολύνουν τηδιακίνηση ανθρώπων εδώ και χρόνια.

Εκτός των δραματικών φωτογραφιών, δεν υπήρχε τεράστια διαφορά ανάμεσα στην ιστοσελίδα της Black Death και τις ιστοσελίδες δημοπρασιών που ήταν ήδη γνωστές στο UKHTC, είπε ο σύμβουλος.

«Δεν πιστεύω ούτε μια στιγμή πως εάν στείλεις χρήματα θα τα ξαναδείς ποτέ.»

Αλλά οι ειδικοί δεν είναι απόλυτα πεπεισμένοι ότι η ιστοσελίδα ήταν νόμιμη. Ήταν οι γυαλιστερές, υψηλής ποιότητας φωτογραφίες που χτύπησαν αμέσως τον κώδωνα του κινδύνου για τον σύμβουλο του UKHTC, ο οποίος ένιωσε ότι ήταν «πιθανώς πλαστές». Σε άλλες ιστοσελίδες, οι άνθρωποι που πωλούνται «δεν εμφανίζονται τόσο «κομψά» όπως αυτά τα κορίτσια» πρόσθεσε.

Υπάρχουν κι άλλα προβλήματα με την ιστοσελίδα της Black Death. «Το περίεργο είναι που σου λένε από πού έχουν απαχθεί τα κορίτσια και ποια είναι η έδρα τους» σημείωσε ο σύμβουλος. Η ιστοσελίδα υποστηρίζει ότι τα θύματα αμερικανικής καταγωγής είχαν απαχθεί στο Παρίσι. «Σκέφτηκα πώς θα υπήρχε μεγάλη δημοσιότητα εάν είχαν εξαφανιστεί Αμερικανοί πολίτες στην Ευρώπη» είπε.

Εκτός αυτού, οι διαχειριστές της ιστοσελίδας ζητούσαν προκαταβολή πριν τη συμμετοχή στην καθαυτή δημοπρασία. «Δεν πιστεύω ούτε μια στιγμή πως εάν στείλεις χρήματα θα τα ξαναδείς ποτέ» είπε. Οι διαχειριστές του site υποστηρίζουν ότι στο παρελθόν είχαν χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες μεσεγγύησις –όπου ένα ανεξάρτητο τρίτο μέρος διαχειρίζεται τα οικονομικά στη διάρκεια μιας ανταλλαγής, έτσι ώστε κανείς να μην εξαπατηθεί- αλλά σταμάτησαν αφότου έγινε δύσκολο να τις χρησιμοποιούν για συναλλαγές μεγάλης αξίας.

Το συμπέρασμα είναι πως το να αποδείξουμε εάν η Black Death είναι νόμιμη ή ψεύτικη είναι αδύνατο χωρίς περισσότερες πληροφορίες. Εάν επρόκειτο για ιστοσελίδα-απάτη, το έκαναν πολύ δύσκολο για μένα να τους δώσω χρήματα. Εάν ήταν αληθινή, τότε γιατί κάνουν τη δουλειά τους στο dark web όταν το εμπόριο λειτουργεί ήδη πολύ καλά ανοιχτά;

Το ανθρώπινο εμπόριο είναι ένας μύθος του dark web που αναφέρεται συχνά, αλλά που σπανίως συνοδεύεται από αποδεικτικά στοιχεία. Για λίγες σύντομης διάρκειας στιγμές, κατάφερα να προσελκύσω την προσοχή κάποιων οι οποίοι υποστήριξαν ότι πουλούσαν ανθρώπους σε εκείνη τη γωνιά του διαδικτύου- τώρα εάν πράγματι το έκαναν ή όχι...

«Δεν προσκαλούμε αγνώστους σε δημοπρασίες» μου έγραψε η Black Death σε ένα μέιλ. «Δεν θέλουμε δημοσιότητα. Ούτε Europol. Ούτε ανθρώπους που απλώς χαζολογάνε. Ούτε δημοσιογράφους ή μπλόγκερ».

«Μόνο σοβαρές δουλειές».

http://www.vice.com/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis