Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:17 | 08/04/2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

     Τα τελευταία χρόνια η απομείωση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας είναι τόσο έντονη όπου σε αρκετές περιπτώσεις η σωστή λειτουργία του οργανισμού μας τίθεται εν αμφιβόλω ενώ το προσωπικό της να καταπονείται συστηματικά. Στους τόσους γνωστούς λόγους μείωσης του προσωπικού (συνταξιοδοτήσεις, μηδενικός αριθμός εισακτέων στις σχολές, διασπορά δυνάμεων κ.α.) προστίθεται και η άσκοπη και «εύκολη» επιβολή σε αρκετές περιπτώσεις του διοικητικού μέτρου της διαθεσιμότητας. Έτσι έχουμε φθάσει στο σημείο σε έναν αριθμό εκατοντάδων συναδέλφων να επιβάλλεται αυτό το μέτρο ακόμα και για ήσσονος σημασίας παραπτώματα, αποδεκατίζοντας περαιτέρω τη δύναμη του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ., καταβαραθρώνοντας το ηθικό των συναδέλφων ενώ όταν συχνά έρθει η δικαστική δικαίωση, συνήθως πολύ αργότερα από την ποινική (!), οι συνάδελφοι να είναι χαρακτηρισμένοι δυσμενώς για τον μετέπειτα υπηρεσιακό βίο τους.

Χαρακτηριστική περίπτωση που έχουμε τονίσει και στο παρελθόν σαν Ένωση Αθηνών είναι οι διαθεσιμότητες που επιβάλλονται σε συναδέλφους που εμπλέκονται σε εξ αμελείας αποδράσεις κρατουμένων (αρ. 172 παρ. 2 του Π.Κ.). Σε αυτές τις περιπτώσεις ενώ αρκετές φορές η ίδια η Υπηρεσία φέρει την ευθύνη εξ ολοκλήρου με τη διάθεση – διάταξη ολιγάριθμου προσωπικού στη φύλαξη κρατουμένων, εν τέλει η ευθύνη βαραίνει εξ ολοκλήρου τον «άτυχο» συνάδελφο. Και ενώ η ίδια η δικαιοσύνη δίνει τη δυνατότητα, χωρίς αυτόφωρη διαδικασία, εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος να γίνει έρευνα ώστε να βρεθεί αυτός που απέδρασε, η Υπηρεσία θέτει τον συνάδελφο αυτόματα σε διαθεσιμότητα, αφαιρώντας του κάθε μέσο (όπλο, υπηρεσιακή ταυτότητα κ.α.) ώστε να διευκολυνθεί στα αστυνομικά του καθήκοντα, στερώντας του έτσι κάθε δυνατότητα σύλληψης.

Είναι προφανές ότι η επιβολή διαθεσιμότητας είναι ένα διοικητικό μέτρο και όχι μία ποινή. Και ως διοικητικό μέτρο οφείλουν όσοι το επιβάλλουν να εξετάζουν ενδελεχώς κάθε πτυχή των περιστατικών.

Η Ένωση Αθηνών πιστεύει ότι στα πλαίσια ενός νέου, επικαιροποιημένου Πειθαρχικού Κώδικα στον τομέα των διαθεσιμοτήτων χωρούν σημαντικές τροποποιήσεις έτσι ώστε σε μικρής σημασίας παραπτώματα, ιδιαίτερα εξ’ αμελείας, να υπάρχει μεγαλύτερη ελαστικότητα στην άμεση επιβολή του παραπάνω μέτρου.

                                                             Για το Δ.Σ.

                     – Ο –                                                                                   – Ο –

              Αντιπρόεδρος                                                                    Γεν. Γραμματέας

        ΜΑΥΡΑΓΑΝΗΣ Χρήστος                                                           ΡΗΓΑΣ Νικόλαος

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis