Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
09:44 | 06/05/2019

Σκληρή ανακοίνωση κατά του Ρουβίκωνα εξέδωσε η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων, αναφερόμενη στις πρόσφατες απαράδεκτες απειλές που διατύπωσε ηγετικό στέλεχός του, κάνοντας λόγο για μεθόδους «φασιστικού τύπου» προκειμένου να καμφθούν οι δικαστές για να αποφανθούν υπέρ του αιτήματος του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Η Ενωση Δικαστών και Εισαγγελέων αποδοκίμασε έντονα τις απειλές που εκτοξεύθηκαν κατά των δικαστών που πρόκειται να λάβουν απόφαση την προσεχή Πέμπτη για το αίτημα Κουφοντίνα να του χορηγηθεί άδεια και κάλεσε την πολιτεία να αποδοκιμάσει αλλά και να λάβει μέτρα για την αμερόληπτη κρίση των δικαστών.

Οι δικαστές τονίζουν «Αναγνωρίζουμε τόσο το συνταγματικό δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση των ιδεών όσο και την κοινωνική ανάγκη της νόμιμης διαμαρτυρίας σε κάθε μορφή εξουσίας, φυσικά και της δικαστικής. Ωστόσο η απειλή της ζωής δικαστικών λειτουργών, που καλούνται να λάβουν μια απόφαση όχι μόνο είναι αποκρουστέα και εγκληματική πράξη, αλλά δυσφημεί και πλήττει ανυπολόγιστα τους έντιμους κοινωνικούς αγώνες που δόθηκαν και δίνονται καθημερινά σε όλα τα επίπεδα και σε όλο τον κόσμο μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Στη Δημοκρατία υπάρχουν όρια για να μπορεί αυτή να λειτουργεί ως ιδανικό πολίτευμα για όλους και όχι για λίγους. Προχθές εκτοξεύτηκαν βαριές απειλές σε βάρος δικαστικών λειτουργών μέσω διαδικτύου από ηγετικό στέλεχος αναρχικής ομάδας. Για πολύ καιρό τώρα η Ένωσή μας έδειξε αρκετά δείγματα ανεκτικότητας και κατανόησης σε κάθε μορφή διαμαρτυρίας ατόμων και συλλογικοτήτων που έγιναν ακόμα και μέσα σε Δικαστήρια της Χώρας.

Αναγνωρίζουμε τόσο το συνταγματικό δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση των ιδεών όσο και την κοινωνική ανάγκη της νόμιμης διαμαρτυρίας σε κάθε μορφή εξουσίας, φυσικά και της δικαστικής. Ωστόσο η απειλή της ζωής δικαστικών λειτουργών, που καλούνται να λάβουν μια απόφαση όχι μόνο είναι αποκρουστέα και εγκληματική πράξη, αλλά δυσφημεί και πλήττει ανυπολόγιστα τους έντιμους κοινωνικούς αγώνες που δόθηκαν και δίνονται καθημερινά σε όλα τα επίπεδα και σε όλο τον κόσμο μέσα στα πλαίσια της δημοκρατίας.

Η απειλή χρήσης βίας προκειμένου να καμφθεί η ελεύθερη βούληση των ατόμων συνιστά κλασική φασιστική μέθοδο. Είναι ωστόσο ατελέσφορη γιατί δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί απέδειξαν στην πράξη ότι δεν κάνουν εκπτώσεις στη συνείδησή τους. Καθήκον της Πολιτείας είναι να περιφρουρήσει τους λειτουργούς της, να διασφαλίσει τις συνθήκες εκείνες που επιτρέπουν την ανεπηρέαστη άσκηση του δικαιοδοτικού τους έργου και να καταδικάσει απερίφραστα τέτοιες απειλές που συνιστούν πρόκληση για τη Δημοκρατία».

Το… αγκαζέ με Κουφοντίνα και η ανοχή της κυβέρνησης

Απειλές κατά δικαστών για… λογαριασμό του αρχιεκτελεστή της 17 Νοέμβρη, Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος διεκδικεί νέα άδεια από τις φυλακές, εξαπέλυσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook ηγετικό μέλος του Ρουβίκωνα, προκαλώντας σφοδρές πολιτικές αντιδράσεις.

Ηδη στην ΕΛ.ΑΣ. βρίσκονται σε επαγρύπνηση, με αυξημένα μέτρα σε δικαστικούς όπως επίσης και μέτρα ασφαλείας σε ενδεχόμενους στόχους αντιεξουσιαστών. Την τελευταία φορά που είχε απορριφθεί η άδεια Κουφοντίνα άγνωστοι είχαν κάνει καταδρομικές επιθέσεις με μολότοφ όπως επίσης και… παρεμβάσεις για την «άμεση χορήγηση άδειας».

Ο «Λουκάς» της 17 Νοέμβρη έχει ήδη ξεκινήσει απεργία πείνας και την Πέμπτη αναμένεται να εκδικαστεί το νέο αίτημά του από το Τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου. «Αυτήν την Πέμπτη το τριμελές συμβούλιο πλημμελειοδικών Βόλου θα αποφασίσει εάν θα έχουμε τον πρώτο νεκρό απεργό πείνας στην Ελλάδα. Η υγεία του Δημήτρη Κουφοντίνα είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη και είναι ζήτημα αν θα αντέξει τις επόμενες μέρες», έγραψε το γνωστό μέλος του Ρουβίκωνα και πρόσθεσε: «Οι τρεις συγκεκριμένοι δικαστές του Βόλου θα πάρουν μια απόφαση που θα επηρεάσει άμεσα τη ζωή του Δημήτρη, τη ζωή τη δικιά μας και τη ζωή τη δικιά τους. Ελπίζω να μην κόψουν αυτό το κόκκινο νήμα. Γιατί αν το κάνουν όλα θα κοκκινίσουν».

Αναδίπλωση

Λίγες ώρες αργότερα μετά την αναπαραγωγή της ανάρτησής του από ΜΜΕ ο γνωστός αντιεξουσιαστής έκανε λόγο για «διαστρέβλωση» των δηλώσεών του.

«»Απειλές» και «κύκλους αίματος» διέγνωσαν στην ανάρτησή μου τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Μου θυμίζει την περίπτωση με το μακεδονικό συλλαλητήριο όπου και τότε πάλι έγινε ένας χαμός αφού η ανάρτησή μου είχε θεωρηθεί πολεμικό ανακοινωθέν. Ασχετα αν μετά επιβεβαιώθηκε με την οργανωμένη επίθεση των ακροδεξιών που προσπάθησαν να εισβάλουν στα Εξάρχεια. Είναι σύνηθες φαινόμενο τα ΜΜΕ να διαστρεβλώνουν και να παραπληροφορούν το οτιδήποτε κάνουμε ή λέμε. Οπότε δεν μου κάνει καμία εντύπωση η διαχείριση που κάνουν και σε αυτήν την περίπτωση», έγραψε στο Facebook και πρόσθεσε: «Η αυτονόητη διαπίστωση πως με τον θάνατο ενός απεργού πείνας θα επηρεάζονταν οι ζωές όλων μας (ημών αλλά και των αυτουργών αυτής της κατάληξης) μεταφράστηκε σε «ευθείες απειλές κατά της ζωής των δικαστών». Μην ανησυχείτε, κύριοι, δεν θα πάμε να πυροβολήσουμε κανέναν. Αλλά να είστε σίγουροι πως οι αντιδράσεις σε περίπτωση που οι δικαστές πάρουν παράλογες και πέραν κάθε λογικής αποφάσεις θα είναι και μαζικές και συνεχόμενες. Ετσι λοιπόν θα «κοκκινίσουν» όλα. Οχι από το αίμα. Αυτό το χύνετε εσείς καθημερινά. Το ζητάτε με αγωνία για να γεμίσετε τα δελτία και τις ιστοσελίδες σας. ΥΓ. Γράψτε τώρα ότι τα «γυρνάω» μετά τον «σάλο που δημιουργήθηκε». Είστε τόσο ελεεινοί όσο και προβλέψιμοι».

Βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ

Εντονες ήταν οι αντιδράσεις των πολιτικών κομμάτων σχετικά με τις απειλές του Ρουβίκωνα.

«Οι σημερινές απειλές του Ρουβίκωνα κατά της ζωής δικαστών συνιστούν πρωτοφανή επιβουλή κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος για την οποία φέρει ακέραιη την ευθύνη η κυβέρνηση», δήλωσε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Ο βουλευτής της Ν.Δ. πρόσθεσε: «Η ανοχή του ΣΥΡΙΖΑ στην τρομοκρατία του Ρουβίκωνα και στη διάχυτη ανομία έχει πλέον οδηγήσει σε αμφισβήτηση της υπόστασης του κράτους δικαίου και των βασικών του αξιών, όπως είναι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Εστω για τους ελάχιστους μήνες που της απομένουν, η κυβέρνηση ας συνειδητοποιήσει επιτέλους τη συνταγματική της υποχρέωση να προστατεύει τους πολίτες και τους Θεσμούς».

Από την πλευρά του το Κίνημα Αλλαγής έκανε λόγο για «φυσική συνέχεια της προστασίας που συστηματικά παρέχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – προθύμων» και κάλεσε «τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη να προστατεύσουν τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της». «Σε διαφορετική περίπτωση, πέραν της πολιτικής ευθύνης, θα έχουν ποινικές ευθύνες για τις πράξεις και παραλείψεις τους», ανέφερε το ΚΙΝΑΛ στην ανακοίνωσή του.

Οι… βόλτες

Ιδιαίτερη μνεία πάντως αξίζει στο γεγονός πως τα μέλη του Ρουβίκωνα – μέσα σε αυτά και το ηγετικό μέλος- έχει… άριστες σχέσεις με τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Αρκετές φορές τον έχουν υποδεχθεί κατά την έξοδο του από τις φυλακές λόγω άδειας, ενώ μία φορά τον συνόδευσαν και μέχρι το σπίτι του στον Βαρνάβα. Επιπρόσθετα, το ηγετικό μέλος του Ρουβίκωνα είχε ταχθεί στο πλευρό του Δημήτρη Κουφοντίνα, μετά τη βόλτα του στο κέντρο της Αθήνας, στο πλαίσιο της 6ης κατά σειράς άδειάς του από τη φυλακή, αναφέροντας τότε πως «Αυτοί οι δρόμοι φτιάχτηκαν για να περπατάμε εμείς».

Τότε σύμφωνα με πληροφορίες το ηγετικό μέλος του Ρουβίκωνα ήταν στο πλευρό του Κουφοντίνα σε αυτή τη βόλτα που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, έπειτα και από την άρση των περιοριστικών όρων που του επέβαλαν να κινείται αυστηρά στα όρια του δήμου Μαραθώνα. Σημειώνεται πως την περασμένη Παρασκευή οι αντιεξουσιαστές της αναρχικής συλλογικότητας εισέβαλαν σε δικηγορικό γραφείο στο κέντρο της Αθήνας, καθώς σύμφωνα με ανακοίνωσή τους σε ιστοσελίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου «λειτουργεί ως εισπρακτική δανείων». Μετά από έρευνες της ΕΛ.ΑΣ. συνελήφθη ένα άτομο το οποίο ανήκει στην ηγετική ομάδα του Ρουβίκωνα και εις βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία.

eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis