Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
16:14 | 09/12/2018

Το «ραντεβού» τους με τον κόσμο ανανέωσαν μέσω Facebook τα «Κίτρινα Γιλέκα» που καλούν σε νέα διαδήλωση στις 15 Δεκεμβρίου.

 

Η νέα προγραμματισμένη κινητοποίηση του κινήματος θέτει εκ νέου σε συναγερμό τις γαλλικές αρχές που αναμένουν νέο κύκλο επεισοδίων στους δρόμους του Παρισιού. 

Βαρύς ήταν ο απολογισμός των χτεσινών συγκρούσεων μεταξύ των «κίτρινων γιλέκων» και της αστυνομίας στο Παρίσι: Ταραχές, χημικά, πλαστικές σφαίρες, τουλάχιστον 100 τραυματίες και περί τις 1.000 συλλήψεις προκαλούν έντονο προβληματισμό στην γαλλική κυβέρνηση αλλά και την υπόλοιπη Ευρώπη.

[custom:google-ads]

Με γαλλικά ΜΜΕ να υπογραμμίζουν ότι η κατάσταση χτες ήταν ελαφρώς καλύτερη απ’ ότι τις περασμένες εβδομάδες, ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ διαμήνυσε ότι θα πρέπει να ξαναϋφανθεί η εθνική ενότητα στη χώρα.

Υπογράμμισε δε, ότι οι διαπραγματεύσεις με τους ειρηνικούς διαδηλωτές «θα πρέπει να συνεχιστούν».

«Κανένας φόρος δεν πρέπει θα θέτει σε κίνδυνο την εθνική ενότητα. Θα πρέπει τώρα να ξαναχτίσουμε αυτή την ενότητα μέσω του διαλόγου, να εργαστούμε για αυτή και να ενωθούμε» τόνισε ο Γάλλος πρωθυπουργός, υποσχόμενος ότι ο Εμανουέλ Μακρόν σύντομα θα θέσει τις βάσεις για να διευκολυνθεί ο διάλογος αυτός.

Με τη σειρά του, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Κριστόφ Καστανέρ, επαίνεσε την αστυνομία για την προσπάθειά της να περιορίσει τις αναταραχές στους δρόμους του Παρισιού.

Και ο ίδιος ο Γάλλος πρόεδρος ευχαρίστησε αργά το βράδυ του Σαββάτου την αστυνομία για το «θάρρος και τον επαγγελματισμό της».

Οι αναταραχές

Περίπου 125.000 άνθρωποι συμμετείχαν στις πορείες το Σάββατο, όπως εκτιμά το υπουργείο Εσωτερικών της Γαλλίας. Στους δρόμους βγήκαν και 90.000 αστυνομικοί, 9.000 εκ των οποίων στο Παρίσι.

Για την επιχείρηση καταστολής επιστρατεύτηκαν και 12 θωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας.Υπολογίζεται ότι 10.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην πρωτεύουσα της Γαλλίας, όπου καταγράφηκαν εικόνες χάους.

cnn.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis