Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:23 | 19/01/2015

 

Με δεδομένο το σταθερό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ σε όλες τις δημοσκοπήσεις, για πολλούς στο μόνο που μπορεί να ελπίζει η Ν.Δ. και ο Αντώνης Σαμαράς, είτε για να αντιστρέψει το κλίμα είτε κυρίως για να αποτρέψει το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας του ΣΥΡΙΖΑ, είναι η ψήφος των αναποφάσιστων.
 
Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν στη συγκεκριμένη ομάδα ψηφοφόρων ένα ποσοστό άνω του 10%, αποκτά ιδιαίτερη σημασία η χαρτογράφησή  των αναποφάσιστων και η εξαγωγή συμπερασμάτων, στο μέτρο που αυτό είναι εφικτό, για τη στάση τους μπροστά στην κάλπη.   
 
Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη δημοσκόπηση της εταιρείας METRON ANALYSIS για λογαριασμό της εφημερίδας Παραπολιτικά της περασμένης Παρασκευής το μεγαλύτερο ποσοστό των αναποφάσιστων προέρχεται από το χώρο του Κέντρο και της Κεντροδεξιάς (48%).
 

Συγκεκριμένα, το 27% των αναποφάσιστων δηλώνουν κεντρώοι, το 21% δεξιοί ή κεντροδεξιοί, το 18% αριστεροί ή κεντροαριστεροί, ενώ ένα 22% απαντά «τίποτα από αυτά».

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ALCO για την εφημερίδα «Το Ποντίκι», στις 8 Ιανουαρίου, οι αναποφάσιστοι -με βάση το τι είχαν ψηφίσει τον Ιούνιο του 2012- προέρχονται κατά 22% από τη Ν.Δ., κατά 9% από τον ΣΥΡΙΖΑ, κατά 9% από τη ΔΗΜΑΡ, κατά 9% από τους Ανεξάρτητους Έλληνες, κατά 7% από το ΠΑΣΟΚ, κατά 5% από τη Χρυσή Αυγή και κατά 10% από άλλο κόμμα.

Ένα 18% δεν είχαν ψηφίσει, ενώ 11% των ερωτηθέντων (που δήλωσαν αναποφάσιστοι) δεν απάντησαν τι είχαν ψηφίσει τον Ιούνιο του 2012. Σημειώνεται πως η δημοσκόπηση πραγματοποιήθηκε σε όλη την επικράτεια το διάστημα 4-6 Ιανουαρίου 2015.

Στην τελευταία έρευνα της Μονάδας Ερευνών Κοινής Γνώμης και Αγοράς του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, από 10 έως 12/1/15, για λογαριασμό του ΣΚΑΪ, οι αναποφάσιστοι αποτελούν περίπου το 10% - 15% του εκλογικού σώματος.

Προέρχονται από το σύνολο του πολιτικού φάσματος, αλλά σημαντικό τμήμα τους είτε δεν ψήφισε στις προηγούμενες εκλογές (το 13,5% των αναποφάσιστων) είτε ψήφισε ένα πολύ μικρό κόμμα, που δεν πέτυχε να εισέλθει στο Κοινοβούλιο (10,5% των αναποφάσιστων).

Σημαντικό μέρος τους επίσης είναι ψηφοφόροι των κομμάτων της κυβέρνησης του 2012: Ν.Δ. (21,5%), ΠΑΣΟΚ (11,5%), ΔΗΜΑΡ (6%). Αντιθέτως, πολύ μικρό ποσοστό των αναποφάσιστων συνιστούν ψηφοφόροι της Χ.Α. (1,5%) ή του ΚΚΕ (1,5%) του 2012.

Τι έκαναν όμως οι αναποφάσιστοι στις εκλογές του 2012;

Μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα για το προφίλ του αναποφάσιστου ψηφοφόρου έκανε το Ερευνητικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, τον περασμένο Μάρτιο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα που παρουσιάστηκε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, στις εκλογές του 2012 ένα μεγάλο ποσοστό των αναποφάσιστων, της τάξης του 20,5%, δεν πήγε στις κάλπες.

Όσον αφορά στο πώς ψήφισαν, το 21% ψήφισε Ν.Δ., το 15% ΣΥΡΙΖΑ, το 11,5% ΠΑΣΟΚ, το 6,5% ΔΗΜΑΡ, το 5% ΑΝΕΛ, το 2% ΚΚΕ, το 1,5% Χρυσή Αυγή.

 

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis