Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
07:50 | 02/01/2016

Καθώς το 2015 έφτασε στο τέλος του, μια τελευταία ματιά με το δικό μας τρόπο, με τις φωτογραφίες που διαλέξαμε, σε μια από τις πλέον ταραχώδεις χρονιές της Λέσβου, με το προσφυγικό βέβαια να κυριαρχεί και να βάζει τη δική του σφραγίδα στην τοπική ειδησιογραφία. Αποχαιρετάμε λοιπόν τη χρονιά με δώδεκα εικόνες που σφράγισαν το 2015.

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ
Παγκόσμιο γεγονός η μετακίνηση χιλιάδων προσφύγων προς την Ευρώπη. Περίπου ένα εκατομμύριο υπολογίζονται, εκ των οποίων πάνω από οκτακόσιες χιλιάδες πέρασαν από την Ελλάδα. Και πάνω από τους μισούς απ’ αυτούς από τη Λέσβο! Ζούμε πρωτόγνωρα ιστορικά γεγονότα στα οποία διαδραματίζονται πολλές μικρές ανθρώπινες ιστορίες. Άλλες χαρούμενες, άλλες δυστυχισμένες. Η μεγαλύτερη μετακίνηση μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και οι κάτοικοι της Λέσβου στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας. Παρά τα όποια μικρά προβλήματα, η διακίνηση των χιλιάδων προσφύγων από τη Λέσβο έγινε ομαλά, ο δε Δήμος Λέσβου -έστω και με δυσκολία- κατάφερε ν’ ανταποκριθεί στην τεράστια αυτή ροή.

Η ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ


Ήταν Αύγουστος, χιλιάδες πρόσφυγες είχαν στρατοπεδεύσει σε πάρκα και δρόμους της Μυτιλήνης, η κατάσταση ήταν αφόρητη, εκρηκτική με το κράτος ν’ αναζητά εναγωνίως λύση μέσα από συνεδριάσεις και επιτροπές. Όπου εδόθη εντολή στην επικεφαλής του Κέντρου Αλλοδαπών ν’ αναλάβει την κατάσταση. Μέσα σε λίγες μέρες, άλλαξε άρδην η εικόνα και από τότε δίνει τη δική της καθημερινή μάχη, αντιμετωπίζοντας επιτυχώς τις όποιες αντιξοότητες δημιουργούνται.

Το παρακάτω σχολιο ειναι της υποστρατηγου ΖΑΧΑΡΟΥΛΑ ΤΣΙΡΙΓΩΤΗ στο fb

"Μια δύσκολη χρονιά πέρασε, ένας χρόνος που δοκίμασε τις αντοχές, αλλά και την ανθρωπιά μας. Και οι Μυτιληνιοί το απέδειξαν ότι είναι άνθρωποι, με όλη την σημασία της λέξης. Οι φωτογραφίες που επέλεξαν για την χρονιά που πέρασε, το κατέγραψαν περίτρανα. Και είναι ιδιαίτερα τιμητικό και συγκινητικό να με συμπεριλάβουν σε αυτές. Τους ευχαριστώ θερμά...!!! 


ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ


Τι θα συνέβαινε εάν δεν υπήρχαν οι εκατοντάδες εθελοντές απ’ όλο τον κόσμο που ήλθαν στη Λέσβο προκειμένου να συμβάλουν στην ομαλή ροή των προσφύγων; Η συμβολή τους ήταν καταλυτική, έδιναν τη μάχη σε κάθε παραλία, μέσα στη θάλασσα, στις ακρογιαλιές, ακόμα κι έξω, μέσα στα κέντρα υποδοχής να μαγειρέψουν, να στηρίζουν ψυχολογικά, να λύσουν μικρά και μεγάλα προβλήματα. Όλα αυτά σε μια περίοδο που το επίσημο κράτος ήταν εξαφανισμένο. Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ δεν αρκεί… Έστω κι αν υπάρχουν κάποια παρατράγουδα…

ΟΙ ΝΤΟΠΙΟΙ ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ


«Τα μωρέλια μωρέ, να σώσουμε τα μωρέλια». Η φράση της χρονιάς ειπωμένη από έναν απλό ψαρά. Το Θανάση Μαρμαρινό, που άφησε τις ψαριές για να σώσει μωρέλια… Βουτηγμένος μες την αρμύρα του Αιγαίου ο ψαράς... στην αρμύρα και τα δάκρυα των εκατοντάδων γυναικόπαιδων που ξέβραζε η θάλασσα στην Εφταλού και στη Σκάλα Συκαμιάς. Η ψυχή της Λέσβου, αυτός και δεκάδες άλλοι απλοί κάτοικοι, που έτρεξαν να σώσουν, να συμπαρασταθούν… Ένα επίσης μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ κι ένα μεγάλο επίσης ευχαριστώ! Ο αγώνας για τα μωρέλια συνεχίζεται αμείωτος… Να μη χαθεί κανένα μωρέλι!

ΟΙ ΓΙΑΓΙΑΔΕΣ

   
Τρεις γιαγιάδες, σε ένα χωριό της Λέσβου, στη Σκάλα Συκαμιάς, ταΐζουν με το μπιμπερό ένα προσφυγόπουλο. Ένας φωτογράφος τις… κλικάρει και γίνονται viral στα διεθνή social media! Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας κάνει δηλώσεις με φόντο την ιστορική πλέον φωτογραφία, ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος ξεφεύγει από την εθιμοτυπία, επισκέπτεται τη Σκάλα Συκαμιάς, τις συναντάει και κάθονται όλοι μαζί στο ίδιο πεζούλι! Γεια σου, γιαγιά Μυτιληνιά…

ΠΑΡΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΕΣ

       
Και οι καλλιτέχνες με την παρουσία τους έδωσαν το δικό τους τόνο, κοινοποιώντας μέσα από την προσωπική τους λάμψη στην παγκόσμια κοινότητα το δράμα των προσφύγων στο νησί μας. Μεγάλη ατραξιόν η βραβευμένη με Όσκαρ Σούζαν Σάραντον, η οποία επί μία εβδομάδα όργωσε τις ακτές του νησιού βοηθώντας τους πρόσφυγες. Επισκέφθηκε κέντρα προσφύγων, αγκάλιασε παιδιά, μίλησε με τους ντόπιους εθελοντές και μέσα από τη δική της ακτινοβολία έστειλε μηνύματα σ’ όλον τον πλανήτη. Επίσης, ήρθε και ο Mandy Pantinkin, γνωστός από τις τηλεοπτικές επιτυχίες «Criminal Minds» και «Homeland». Αγκάλιασε παιδιά προσφύγων, παρηγόρησε, βοήθησε, στέλνοντας κι αυτός τα δικά του μηνύματα ανθρωπιάς.

 


ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ


Ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Αλέξης Τσίπρας ήρθε δύο φορές, συνοδεύοντας την πρώτη φορά τον Αυστριακό καγκελάριο Φάιμαν και τη δεύτερη τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Είδαν από κοντά το δράμα των προσφύγων, σταμάτησαν στις ακτές, είδαν τις βάρκες να προσεγγίζουν, επισκέφθηκαν τα προσφυγικά κέντρα, μίλησαν μαζί τους, είδαν την εικόνα έτσι όπως δε μπορούσαν να την αποτυπώσουν ψυχρά τα τηλεοπτικά κανάλια. Ήρθαν όμως κι άλλοι πολλοί. Επίτροποι της Ε.Ε., ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, διοικητές της Frontex, υπουργοί, πρεσβευτές κ.λπ.

ΟΙ ΝΕΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ


Είχαμε και εθνικές εκλογές με ανάδειξη τριών νέων βουλευτών. Καταρχάς, του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Χαράλαμπου Αθανασίου, που πλέον εκλέχθηκε από το Νομό Λέσβου δύο φορές (Γενάρη και Σεπτέμβρη), επίσης δύο φορές εκλέχθηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Τάσσος και από το ΣΥΡΙΖΑ το μεν Γενάρη εκλέχτηκε ο Γιάννης Ζερδελής, αλλά το Σεπτέμβρη, μετά την αποχώρηση του τελευταίου, τη θέση του καταλαμβάνει ο Γιώργος Πάλλης. Καλορίζικοι να είναι...

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΑΜΑΛΗ


Φωτιά ξεσπάει σε θαμνώδη περιοχή της Αγίας Μαρίνας, που γρήγορα και με τον ισχυρό άνεμο εξαπλώνεται σε όλο το βουνό, κατακαίοντας δένδρα, αγροτικές εκτάσεις και προκαλώντας τρόμο στους κατοίκους για την τύχη των σπιτιών τους. Πυροσβέστες, πυροσβεστικά, ελικόπτερα σπεύδουν, ενώ έρχονται οχτώ οχήματα και 33 πυροσβέστες από τη γειτονική Χίο. Τελικά, η φωτιά τίθεται υπό έλεγχο, δημιουργώντας για μια ακόμα φορά απορίες για τα αίτιά της.

Ο ΠΑΠΑ-ΣΤΡΑΤΗΣ


Στις 25 Αυγούστου έγραφε: «Αγαπητοί φίλοι και φίλες, σήμερα φεύγω στο νοσοκομείο για το καινούριο πρόβλημα καρκίνου που μου βρήκαν. Τα παιδιά που αναζητούν την ελπίδα είναι αδέρφια μας και η “Αγκαλιά” θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά τους και να τους δίνει την ελπίδα για την επόμενη μέρα. Σας προτρέπω να αγωνίζεστε όσο μπορείτε καθημερινά για την ειρήνη και την αγάπη. Μόνο έτσι λεγόμαστε άνθρωποι». Πέθανε σε ηλικία 57 χρόνων και πριν από λίγες μέρες τον βράβευσε η Ακαδημία Αθηνών. Η «Αγκαλιά» συνεχίζει το δρόμο της!

ΟΙ ΘΑΝΑΤΟΙ ΔΥΟ ΠΡΩΗΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ


Ο Δημήτρης Νιάνιας και ο Δημήτρης Δημόπουλος διετέλεσαν βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σε διαφορετικές εποχές. Ο πρώτος, βουλευτής επί 11 χρόνια, εκ των οποίων τα δυο υπουργός Πολιτισμού.

Ο δεύτερος, καρδιολόγος, επί χρόνια κομματικό στέλεχος, υποψήφιος δήμαρχος Μυτιλήνης, τέσσερα χρόνια βουλευτής. Έφυγαν την ίδια χρονιά…

ΓΝΩΣΤΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ


Από τις ευχάριστες στιγμές η παρουσία τριών γνωστών συγγραφέων. Η Λένα Μαντά, ο Αύγουστος Κορτώ και ο Soloup ήρθαν στο νησί μας, παρουσίασαν τα νέα τους βιβλία, συνομίλησαν με τους αναγνώστες, δίνοντας έναν διαφορετικό τόνο στην πνευματική ζωή του τόπου μας.

Πολύς κόσμος ανταποκρίθηκε, δείχνοντας ότι η Λέσβος έχει την ανάγκη μιας ακόμα άνοιξης…

 



Ήταν μια τελευταία ματιά σε μια αξέχαστη για τη Λέσβο χρονιά. Άραγε τι... φωτογραφίες μάς ετοιμάζει το 2016;

 

 

emprosnet.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis