Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
20:34 | 22/10/2015

O Kύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως είναι ξεκάθαρο ότι σε σχέση με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Σεπτέμβρη, αυτό το οποίο αναμένεται, είναι η Τουρκία να ανταποκριθεί και στις υποχρεώσεις της που αφορούν την Κύπρο, προκειμένου να ανοίξουν κεφάλαια που την ενδιαφέρουν στην ενταξιακή της πορεία.

Σε δηλώσεις του στο περιθώριο των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ, στη Μαδρίτη, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε σε κατ` ιδίαν συνομιλίες που είχε με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για το Κυπριακό και την ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Ειδικότερα, ανέφερε πως «έγινε αναφορά στις τελευταίες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με κύριο στόχο ή κύρια αναφορά από δικής μου πλευράς στην αναγκαιότητα όλοι να σέβονται αυτά που συμφωνούνται ή τις υποχρεώσεις που έχουν, ή έχουν αναλάβει έναντι της ΕΕ, αλλά και όλων των κρατών μελών». «Τόσο η Άγκελα Μέρκελ όσο και ο κ. Γιούνκερ όχι μόνο δεν διαφώνησαν, αλλά συμφωνούν ότι είναι απόλυτα θέμα αρχής για την ΕΕ ο σεβασμός προς τις ευρωπαϊκές αρχές, τις ευρωπαϊκές αξίες, το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά ιδιαίτερα τις δεσμεύσεις των όποιων κρατών, υποψηφίων κρατών, ενδιαφέρονται είτε να ενταχθούν, είτε να ωφεληθούν από πολιτικές της ΕΕ», πρόσθεσε.

Εξάλλου, σε χαιρετισμό του κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφερόμενος στο Κυπριακό σημείωσε ότι «είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση». «Μια ευρωπαϊκή λύση», σημείωσε, «που θα διασφαλίζει και θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες και που θα είναι σε ευθυγράμμιση με το ευρωπαϊκό δίκαιο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε επίσης ότι η Τουρκία αποτελεί τον πιο κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα για την επίλυση του Κυπριακού, επισημαίνοντας ότι «είμαι κάθετος πως μια λύση του Κυπριακού θα είναι επωφελής, όχι μόνο για την Κύπρο και το λαό της, αλλά και για την ταραχώδη περιοχή μας, για τις σχέσεις μεταξύ ΕΕ-Τουρκίας και μεταξύ ΕΕ-ΝΑΤΟ».

Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis