Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:35 | 04/04/2015

Τι κοινό έχουν ένας Ρώσος κατασκευαστής ακινήτων, μια αλυσίδα κινεζικών εταιρειών ένδυσης, υψηλόβαθμα στελέχη της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας, Petroleos de Venezuela, και επιφανείς Ισπανοί πολιτικοί και επιχειρηματίες; Ξεπλένουν το «μαύρο χρήμα» τους σε εκείνο το μικρό κρατίδιο της Ανδόρας των 85.000 κατοίκων που βρίσκεται στα Πυρηναία Όρη, μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας. Οι αποκαλύψεις ήρθαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, δηλαδή από το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, προκαλώντας πανικό και αναταραχή όχι μόνον εντός της Ανδόρας αλλά και στις γειτονικές χώρες.

Ο γενικός διευθυντής και δύο ακόμα στελέχη της τράπεζας της Ανδόρας, Banca Privada d’Andorra (BPA), συνελήφθησαν, η τράπεζα πέρασε στον έλεγχο του κράτους και οι αναλήψεις μετρητών προσωρινά περιορίστηκαν στα 2.500 ευρώ ανά λογαριασμό την εβδομάδα. Η εταιρεία αξιολόγησης Standard & Poor’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του κρατιδίου σε μόλις δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία «σκουπίδια» (junk), αφού η BPA αντιπροσωπεύει περίπου το ένα πέμπτο όλων των περιουσιακών στοιχείων και υποχρεώσεων του τραπεζικού συστήματος της Ανδόρας, ενώ η Banco Madrid, μια από τις θυγατρικές της BPA στην Ισπανία, είναι στο χείλος της χρεοκοπίας. Το σκάνδαλο οδήγησε τους περίπου 15.000 πελάτες της Banco Madrid και τα υπό διαχείριση κεφάλαια των 6 δισεκατομμυρίων ευρώ σε  άτακτη φυγή.

 

Βέβαια, το ότι η Ανδόρα αποτελούσε ανέκαθεν κέντρο ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ειδικά για τα μέλη της ρωσικής μαφίας αλλά και για κινεζικές συμμορίες, δεν ήταν κάτι κρυφό. Ακριβώς έναν χρόνο πριν, οι ισπανικές αρχές είχαν ζητήσει από το κρατίδιο της Ανδόρας να μπλοκάρουν τραπεζικούς λογαριασμούς Ρώσων-μελών ένοπλων συμμοριών με μεγάλη δράση στην ισπανική πόλη Lloret-de-Mar. Η θετική απόκριση των αρχών της Ανδόρας απέναντι στο ισπανικό αίτημα οδήγησε στην εξάρθρωση της συμμορίας, της οποίας αρχηγός ήταν ο μετανάστης μεγαλοεπιχειρηματίας Αντρέι Πετρόφ. Η επιχείρηση της ισπανικής αστυνομίας είχε το κωδικό όνομα «Clotilda» και μαζί με τον Αντρέι Πετρόφ, συνελήφθη και ο πατέρας του Μπόρις Πετρόφ, ο αρχιτέκτονας της πόλης-θερέτρου Lloret-de-Mar, Πιλάρ Τζιμένο, ο πρόεδρος της ομάδας χόκεϊ Lloret, Χουάν Περαρνό, ο γαμπρός του Αντρέι Ποπόφ, όπως και ο πρώην δήμαρχος του Lloret-de-Mar.

Από τις φρατζόλες στα ακίνητα

Ο Αντρέι Πετρόφ, ο οποίος είχε φθάσει στην Ισπανία πριν από 13 χρόνια, ξεκίνησε την ζωή του εκεί ως υπάλληλος σε παραδοσιακό ισπανικό φούρνο. Προσπαθούσε να είναι όσο το δυνατόν «αόρατος» και σχεδόν ουδείς κατάλαβε πως από τυπικός μετανάστης εργάτης έγινε μεγιστάνας του κατασκευαστικού κλάδου. Να σημειωθεί ότι κατά τους Αμερικανούς, ο Πετρόφ είχε διασυνδέσεις με τον πλέον καταζητούμενο φυγά του FBI, τον Σιμεόν Μογκίλεβιτς. Τυχαίο; Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δε, έχει και η γεωγραφική απεικόνιση των συνεργασιών του. Συνεργάτες του Πετρόφ βρέθηκαν, λοιπόν, εκτός από την Ανδόρα, στις Σεϋχέλλες, την Κύπρο, τις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, την Ελβετία, την Σλοβακία και άλλες ακόμη χώρες. Εν ολίγοις, στους περισσότερους κορυφαίους offshore προορισμούς.

 

Εδώ και χρόνια, το ρωσικό οργανωμένο έγκλημα έχει ως ορμητήριο την Ισπανία. Μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης πλούσιοι Ρώσοι έφθασαν στην χώρα όχι μόνον για το ζεστό της κλίμα αλλά και για τους χαλαρότερους οικονομικούς ελέγχους. Μεταξύ αυτών και μερικά από τα μεγαλύτερα «κεφάλια» της ρωσικής μαφίας. Όταν η Ισπανία άρχισε να κάνει αυστηρότερο το νομοθετικό της πλαίσιο, λόγω της κρίσης αλλά και των νέων αυστηρότερων κανόνων της Ε.Ε. για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος, η διέξοδος ξεπλύματος βρέθηκε ευθύς αμέσως στην γειτονική Ανδόρα. Από το 2008 έως το 2014 οι τράπεζες της Ανδόρας επεκτάθηκαν θεαματικά, αυξάνοντας τα υπό διαχείριση κεφάλαια κατά 60% και ανοίγοντας υποκαταστήματα στο Ντουμπάι, την Ισπανία, τις ΗΠΑ, το Μεξικό και την Βραζιλία.

Ο Ισπανός εισαγγελέας Χοσέ Γκρίντα Γκονζάλεθ τόνιζε σε Αμερικανούς αξιωματούχους πριν πέντε χρόνια σε απόρρητες επαφές μεταξύ τους, ότι αυτά τα άτομα δεν είχαν συγκεκριμένο επάγγελμα και οι πηγές εσόδων τους ήταν άγνωστες παρόλο που ζούσαν σε επαύλεις. Αυτά τα σχόλια του Γκονζάλεθ περιλαμβάνονταν, μάλιστα στα απόρρητα έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας από τα WikiLeaks. Ο Ισπανός εισαγγελέας δίωξε τον Ζαχάρ Καλάσοβ, Ρώσος πολίτης γεννημένος στην Γεωργία και από τις ισχυρότερες μορφές της ρωσικής μαφίας. Πέρσι, όμως, προτού ο Καλάσοβ συμπληρώσει τα εννέα χρόνια της πρωτόδικης ποινής του, ισπανικό δικαστήριο εφετών τον απέλασε στη Ρωσία και τώρα είναι ελεύθερος.

 

Σκοτεινά δίκτυα από Κίνα, Παναμά και Βενεζουέλα

Βάσει των στοιχειών που βγήκαν στην δημοσιότητα από τις ΗΠΑ, η τράπεζα της Ανδόρας BPA «τροφοδοτούνταν» από λογαριασμούς σε τέσσερα κορυφαία χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρώπης και των ΗΠΑ: HSBC, Citigroup, Bank of America και Deutsche Bank. «Αυτό το δίκτυο ξεπλύματος μαύρου χρήματος συνεργαζόταν στενά και με υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους της Βενεζουέλας, όπως και με ατζέντηδες από τον Παναμά που επιχείρησαν με την βοήθεια δικηγόρου της Ανδόρας να δημιουργήσουν ένα κέλυφος εταιρειών» αναφέρει στην σχετική έκθεση το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών. Μόνον από τους Παναμέζους, η BPA προώθησε και «καθάρισε» περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια.

Όσον αφορά τους Κινέζους, οι δωροδοκίες των στελεχών της BPA αφορούσαν τον καθαρισμό τεράστιων κεφαλαίων για λογαριασμό του Γκάο Πινγκ. «Όλα γίνονταν μέσω του βοηθού του Γκινγκ και τα λεφτά μεταφέρονταν κατόπιν σε εταιρείες-βιτρίνες στην Κίνα και όχι μόνον» τονίζεται στην έκθεση. Ο Γκάο Πινγκ, ο οποίος συνελήφθη επίσης από τις ισπανικές αρχές πριν καιρό (η επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία «Ο Αυτοκράτορας»), είχε μεταναστεύσει στην Ισπανία το 1989 και εργαζόταν ως μάγειρας.

 

Ο Κινέζος «Αυτοκράτορας του Μαύρου Χρήματος»

Μετά από τρία χρόνια δουλειάς σε τοπικό εστιατόριο, άνοιξε την δική του επιχείρηση που ήταν ένα εστιατόριο γρήγορου φαγητού. Το 1995 άλλαξε δραστηριότητα και άρχισε να πουλά γυναικείες τσάντες γαλλικών οίκων (προφανώς «μαϊμούδες»). Γρήγορα μεταπήδησε στο χονδρεμπόριο ρούχων και άλλων ειδών οικιακής χρήσης. Οι αποθήκες της εταιρείας του το 2004 έφθαναν σε χωρητικότητα τα 60.000 τετραγωνικά μέτρα. Ο Πινγκ είχε σχεδόν μονοπώλιο στην τροφοδότηση των κινεζικών καταστημάτων στην χώρα. Εκείνη την χρονιά είχε ψηφιστεί πρόεδρος της Ένωσης των Κινεζικών Εμπορικών Εταιριών στην Ισπανία, ενώ είχε προσκληθεί και από τον Ισπανό Βασιλιά Χουάν Κάρλος να συμμετάσχει στην ισπανική αντιπροσωπεία που τον συνόδευε στην Κίνα το 2007.

Φυσικά, αυτή η υπόθεση δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ. Λέγεται ότι έχουν επιπλέον εντοπιστεί τα ονόματα 20 πρώην πολιτικών της Ισπανίας, οι οποίοι φαίνεται ότι εμπλέκονται στις παράνομες διαδρομές του μαύρους χρήματος προς Ανδόρα.

http://news247.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis