Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:15 | 01/03/2018

Σε κλιμάκωση της δράσης τους προχωρούν ομάδες αναρχικών, με αίτημα τη μεταγωγή του κατηγορουμένου για τρομοκρατία Κωνσταντίνου Γιαγτζόγλου από τις φυλακές Λάρισας στον Κορυδαλλό. Μέσα σε λιγότερο από 24 ώρες αντιεξουσιαστές έσπασαν τις βιτρίνες τουλάχιστον δέκα καταστημάτων στην οδό Ερμού, προκάλεσαν φθορές στο γραφείο της καθηγήτριας Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, Χριστίνας Ζαραφωνίτου, ενώ πραγματοποίησαν κατάληψη στα γραφεία της εφημερίδας «Η Αυγή», ζητώντας να ικανοποιηθεί άμεσα το αίτημα για μεταγωγή του 29χρονου στην Αθήνα.

Εμπρηστικές επιθέσεις και βανδαλισμοί σημειώθηκαν και εκτός Αττικής

Στη Θεσσαλονίκη λίγο μετά τις 10 π.μ. νεαροί έβαλαν φωτιές σε κάδους απορριμμάτων έξω από το Αριστοτέλειο και πέταξαν φέιγ βολάν με συνθήματα υπέρ του 29χρονου, που κατηγορείται για την αποστολή δεμάτων-βόμβες στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και Ευρωπαίους αξιωματούχους. Στην Πάτρα σημειώθηκε επίθεση με μολότοφ σε παράρτημα του υπουργείου Γεωργίας, ενώ πυρπολήθηκαν το αυτοκίνητο ενός αστυνομικού και ένα ΑΤΜ.

[custom:google-ads]

Η ανεξέλεγκτη, το τελευταίο 24ωρο, δράση μερίδας αναρχικών προκαλεί ερωτήματα για τα αντανακλαστικά και τη «διορατικότητα» της ΕΛ.ΑΣ., καθώς έρχεται να προστεθεί στο πρόσφατο μπαράζ «δράσεων» και επιθέσεων, με αποκορύφωμα το «χτύπημα» με χειροβομβίδα κατά του Α.Τ. Καισαριανής.

Η καταδρομική επίθεση στην οδό Ερμού έγινε στη μία τα ξημερώματα από 30 - 40 κουκουλοφόρους. Με σφυριά και βαριοπούλες έσπασαν τις τζαμαρίες τουλάχιστον 10 καταστημάτων και τράπηκαν σε φυγή. «Η ενέργεια εντάσσεται στο κύμα αλληλεγγύης που έχει ξεσπάσει για τον αιχμάλωτο σύντροφό μας και που θα ισοπεδώσει την πόλη», αναφέρεται σε κείμενο που δημοσιεύθηκε χθες το πρωί στην ιστοσελίδα Athens Indymedia. Η Αμεση Δράση ενημερώθηκε πάραυτα για τα γεγονότα της Ερμού, καθώς ενεργοποιήθηκαν οι συναγερμοί των μαγαζιών που υπέστησαν φθορές, ενώ και ένας υπάλληλος εταιρείας security που βρισκόταν στο σημείο ειδοποίησε το «100».

Η αντίδραση πάντως της αστυνομίας αποδείχθηκε καθυστερημένη. Τη στιγμή της επίθεσης στην περιοχή υπήρχε μια ομάδα ΔΙ.ΑΣ., η οποία όμως δεν περιπολούσε αλλά εκτελούσε υπηρεσία στατικής φύλαξης κοντά στο υπουργείο Οικονομικών. «Μοιρασμένοι» σε υπουργείο Οικονομικών και Βουλή ήταν και οι αστυνομικοί διμοιρίας της ΥΜΕΤ που εκτελούσαν υπηρεσία στο Σύνταγμα.

Τελικά, προσήχθησαν δύο νεαροί Γερμανοί, οι οποίοι αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι, καθώς δεν προέκυψαν ισχυρές ενδείξεις εμπλοκής τους στο περιστατικό. Αντικείμενο κριτικής υπήρξε και το γεγονός ότι, ενώ αντιεξουσιαστές είχαν πραγματοποιήσει νωρίτερα πορεία στο κέντρο της Αθήνας καθιστώντας σαφείς τις προθέσεις τους, οι αστυνομικοί δεν παρέμειναν σε επιφυλακή για όσο χρόνο απαιτούνταν. Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι κουκουλοφόροι χρησιμοποιούν ως ορμητήριο το κτίριο της Πρυτανείας που τελεί υπό κατάληψη.

 

Βανδαλισμός στο Πάντειο

Εφοδιασμένοι με ηλεκτρικό τροχό και φορώντας, εκτός από κουκούλες και γάντια, ποδονάρια μιας χρήσης για να μην αφήσουν ίχνη ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, οι άγνωστοι που εισέβαλαν και βανδάλισαν το γραφείο της καθηγήτριας Εγκληματολογίας του Παντείου, Χριστίνας Ζαραφωνίτου. Το περιστατικό σημειώθηκε στις 8.30 χθες το πρωί και σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτοπτών οι δράστες ήταν δύο και είχαν στην κατοχή τους βαριοπούλες και διαρρηκτικά εργαλεία με τα οποία παραβίασαν την πόρτα του γραφείου και κατέστρεψαν ό,τι βρήκαν στο εσωτερικό.

Δύο καθηγητές που βρίσκονταν σε κοντινά γραφεία έδωσαν χθες κατάθεση στους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας. Σε ένδειξη αλληλεγγύης στον Γιαγτζόγλου αναρχικοί έκαναν κατάληψη στα γραφεία της «Αυγής», ενώ το βράδυ πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από ξενοδοχείο, όπου ήταν προγραμματισμένη εκδήλωση με ομιλητή τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση.

Πηγή: kathimerini.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis