Χιλιάδες αστυνομικοί σε όλη τη χώρα δεν έχουν περάσει, ούτε μία φορά, από τα ειδικά ψυχολογικά τεστ καθώς δεν επαρκεί ο αριθμός των ψυχιάτρων και ψυχολόγων που διενεργούν τους κατάλληλους ελέγχους.
Όπως καταγγέλλουν στο protoplano.gr συνδικαλιστές της ελληνικής Αστυνομίας, από το 2009 οπότε άρχισε η εφαρμογή του νόμου 3169/2003 άρθρο 4, λειτουργούν μόνον δυο επιτροπές αποτελούμενες από έναν ψυχίατρο και δύο ψυχολόγους, μια στη Θεσσαλονίκη και μια στην Αθήνα, οι οποίοι εξετάζουν τους αστυνομικούς τις εργάσιμες ημέρες και ώρες.
“Αν υπολογίσει κανείς τις ημέρες, θα διαπιστώσει πως κατ’ έτος αναλογούν περίπου 250 εργάσιμες ημέρες. Δεδομένου, ότι ημερησίως εξετάζονται περίπου 10 αστυνομικοί, στις 250 εργάσιμες ημέρες εξετάζονται περίπου 2.500 αστυνομικοί το χρόνο. Από τα μέσα του 2009 που εφαρμόστηκε ο νόμος, μέχρι σήμερα, μέσα του 2015, υπολογίζω ότι εξετάστηκαν λίγο περισσότεροι από τους μισούς αστυνομικούς, σχεδόν το 60%. Κι αυτό γιατί στο παρελθόν ήταν λίγο περισσότεροι οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι της ΕΛ.ΑΣ.” λέει στο protoplano.grσυνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ.. ” Πανελλαδικά είμαστε περίπου 50.000 αστυνομικοί άρα σχεδόν 15-20.000 συνάδελφοι δεν έχουν εξεταστεί μέχρι σήμερα, ενώ θα έπρεπε οι πρώτοι που ελέγχθηκαν να εξετάζονται ήδη για δεύτερη φορά, αφού έχει παρέλθει η πενταετία που προβλέπει ο νόμος” επισημαίνει ο συνδικαλιστής.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των ψυχιάτρων στην ΕΛ.ΑΣ. είναι διαρκώς μειούμενος, με αποτέλεσμα σήμερα να απασχολούνται στο σώμα μόλις 8 ψυχίατροι και 40 ψυχολόγοι για να εξετάσουν 50.000 αστυνομικούς. Επιπρόσθετα ο αριθμός των αστυνομικών διαρκώς αυξάνεται, αφού στους 50.000 προστίθενται αστυνομικοί που αποφοιτούν από τις σχολές της ΕΛ.ΑΣ. και πρέπει να εξετάζονται ένα χρόνο μετά την αποφοίτηση τους από την σχολή.
Ταυτόχρονα, όσοι κόβονται, καταθέτουν προσφυγή και περνούν εκ νέου από την επιτροπή με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο όγκος δουλειάς.
“Μέχρι σήμερα έχει περάσει μόνον ο μισός νομός Χαλκιδικής και Κιλκίς, ενώ υπάρχει μεγάλος αριθμός αστυνομικών που δεν εξετάστηκαν από την επιτροπή και στα νησιά”.
“Ανεπαρκείς οι επιτροπές καταλληλότητας- να επαναπροσδιοριστεί ο τρόπος λειτουργίας τους”
Ο νόμος 3169/2003 άρθρο 4 για την σύστασης ειδικών επιτροπών που θα εξετάζουν, ανά πενταετία, την καταλληλότητα οπλοφορίας των αστυνομικών φέρει την υπογραφή του Μιχάλη Χρυσοχοίδη, όμως έμεινε ανενεργός από το 2003 μέχρι το 2009 γιατί δεν είχε ληφθεί η αναγκαία υπουργική απόφαση.
Τον Φεβρουάριο του 2009, με αφορμή την αυτοκτονία αστυνομικού με το υπηρεσιακό του όπλο εν ώρα υπηρεσίας στην αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, ο τότε αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Χρήστος Μαρκογιαννάκης υπέγραψε τη σχετική υπουργική απόφαση για την ενεργοποίηση των επιτροπών.
“Οι επιτροπές πρέπει να εκσυγχρονιστούν επιστημονικά, να γίνουν όπως στο εξωτερικό. Να είναι άρτιες και να έχουν όλα τα εχέγγυα. Πανεπιστημιακός με τον οποίο επικοινωνήσαμε υποστηρίζει πως για να αποφανθεί η επιτροπή για την καταλληλότητα οπλοφορίας αστυνομικού πρέπει να προηγηθούν όχι μία σύντομη συνεδρία, αλλά τρεις συνεδρίες”, υποστηρίζει ο συνδικαλιστής.
Η καταλληλότητα οπλοφορίας και το μηνιαίο επίδομα του αστυνομικού
Κάθε αστυνομικός που οπλοφορεί λαμβάνει μηνιαίως το επίδομα ειδικής απασχόλησης. Για τους βαθμούς μέχρι και του αρχιφύλακα είναι 120 ευρώ μηνιαίως, ενώ για τους ανθυπαστυνόμους 160 ευρώ μηνιαίως.
Τυχόν ακαταλληλότητα του αστυνομικού για οπλοφορία συνεπάγεται απώλεια του συγκεκριμένου επιδόματος και πλήγμα στο μισθό του αστυνομικού, ενώ ταυτόχρονα ο αστυνομικός στοχοποιείται. “Είναι σαν να βγαίνει Ι5 στον στρατό. Από τη στιγμή που κρίνεται ακατάλληλος για οπλοφορία κάνει υπηρεσία μόνο στα γήπεδα, στις πορείες σε στατικά μέτρα και σε εσωτερικές υπηρεσίες”.
“Στα ματ υπάρχει στρατικοποίηση- Πρέπει να αλλάξει ο νόμος”
Με αφορμή την δολοφονία της 7χρονης Χρύσας από τα χέρια του πατέρας της, που ήταν εν ενεργεία αρχιφύλακα της ΕΛ.ΑΣ., τίθεται και πάλι στο μικροσκόπιο ο τρόπος εργασίας των αστυνομικών στα ΜΑΤ.
“Στα ΜΑΤ υπάρχει στρατικοποίηση, έχουν όπλα κι ασπίδες. Είναι μόνιμα σε μάχιμη θέση και υπάρχει μαζικοποίηση, είναι πάντα ενταγμένοι σε διμοιρίες των 25 ατόμων. Καλούνται να διαχειριστούν πορείες και δεν μπορούν να διακρίνουν τον πολίτη, αλλά τη μάζα. Δεν μπορούν να αναλάβουν πρωτοβουλίες, γιατί έχουν μάθει να εκτελούν εντολές και όχι να λαμβάνουν αποφάσεις. Είναι σε θέση υψηλής επικινδυνότητας και, λόγω όσων αναφέρθηκαν, αλλοιώνεται η επαγγελματική τους φυσιογνωμία. Στόχος του αστυνομικού είναι να εξυπηρετεί τον πολίτη” υποστηρίζει συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ.
Ο ίδιος, για όλους τους προαναφερόμενους λόγους, εκτιμά πως πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία και η θητεία του αστυνομικού στα ΜΑΤ να περιοριστεί στα 8 χρόνια, ενώ θεωρεί αναγκαίο και το ηλικιακό πλαφόν των 40 χρόνων. “Οι άνδρες των ΜΑΤ πρέπει να είναι νέοι. Είναι σκληρή και απαιτητική δουλειά. Πρέπει να έχουν σωματικά και ψυχικά αποθέματα και γερά αντανακλαστικά” διευκρινίζει.
Υπενθυμίζουμε πως ο παιδοκτόνος είναι 47 χρόνων και περισσότερα από 21 χρόνια ως προϋπηρεσία στα ΜΑΤ. Σύμφωνα με μαρτυρίες συναδέλφων του, τις τελευταίες ημέρες που επέστρεψε στην δουλειά του, λίγο πριν από την δολοφονία της ίδιας του της κόρης, διαρκώς διαμαρτυρόταν για τη βάρδια σε διμοιρίες των ΜΑΤ. “Είμαι 47 χρόνων, είμαι μεγάλος για διμοιρία” φέρεται να έλεγε και ζητούσε την παλιά του θέση στη σκοπιά του χώρου φύλαξης των οχημάτων των ΜΑΤ.
Δυστυχώς, η ανάδειξη τέτοιων ζητημάτων για μία ακόμη φορά, γίνεται μετά από δραματικά γεγονότα. Ευελπιστούμε πώς όσα καταγράφονται, θα δώσουν το έναυσμα στους ιθύνοντες, για να ρυθμίσουν τα κακώς κείμενα ώστε να αποφευχθούν στο μέλλον άλλα δυσάρεστα περιστατικά.
Πηγή: protoplano.gr