Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:55 | 12/02/2015

 

Στη διερεύνηση των ΕΔΕ που αφορούσαν την ύπαρξη χρυσαυγιτών στο Σώμα της Αστυνομίας, με σκοπό να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν φαινόμενα συγκάλυψης, στην επιδίωξή του να υπάρξει συνεννόηση για το θέμα των Εξαρχείων, στη μηδενική ανοχή του σε φαινόμενα ρατσισμού και στην τελική αποδοχή του για «ανοίγματα» στον φράκτη του Εβρου εστίασε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην «Εφ.Συν.».

• Πώς βλέπετε τον ρόλο της Αστυνομίας σήμερα;

Η Αστυνομία θα πρέπει να κάνει το πρώτο βήμα να δείξει αυτή το νέο της πρόσωπο. Δεν θα αντεπιτίθεται με τον ίδιο τρόπο, γιατί ο άλλος είναι ο «κακός». Η Αστυνομία είναι ένα θεσμός δημοκρατίας. Aν κάποιοι θέλουνε να επιτίθενται στην Αστυνομία, γιατί έχουν μέσα στο μυαλό τους ότι πρέπει να σκοτώνουν έναν αστυνόμο την ημέρα, κάνουν λάθος. Δεν θα είναι έτσι τα πράγματα. Η Αστυνομία δεν πρέπει να ανακατεύεται στις διαδηλώσεις, στα γήπεδα. Δεν πρέπει να υπάρχουν κλούβες γύρω γύρω στις πλατείες.

• Σε όσα δηλώσατε πριν από λίγες μέρες στην «Εφ.Συν.» σχετικά με τα Εξάρχεια, σας απάντησε η κατάληψη του ΒΟΞ. Τι λέτε σήμερα;

Πρέπει κάποια στιγμή να συνεννοηθούμε. Πρέπει να μπουν οι κανόνες του παιχνιδιού. Δεν μπορείς να παίζεις χωρίς κανόνες. Αν παίξεις χωρίς κανόνες, θα χάσεις. Απαντούν ότι είμαι ο αρχηγός των μπάτσων. Την επόμενη ημέρα έδωσα μια συνέντευξη στο «Κόκκινο» και είπα: Kαλά είναι αυτά που λένε, όμως να έχουν και μια αίσθηση της ιστορίας του καθενός. Είναι πολύ εύκολο στα 18 σου χρόνια να λες ότι όλοι οι άλλοι είναι πουλημένοι, εγώ είμαι επαναστάτης. Ομως χρειάζεται να συνεννοηθούμε. Εγώ είμαι κατά της καταστολής, είμαι της πρόληψης και της αποτροπής. Δεν το λέω ως υπουργός. Ας ανατρέξουν στα βιβλία μου τα τελευταία 30 χρόνια.

• Για την ύπαρξη χρυσαυγιτών στην Αστυνομία, τι έχετε να πείτε;

Το τι ψηφίζει κάποιος δεν μπορώ να το ελέγξω, δεν με ενδιαφέρει, δεν μπορώ να παρέμβω στα φρονήματά του. Ομως, εάν πιστεύουν κάποιοι ακραίων πεποιθήσεων ότι στην αστυνομία θα κάνουν θύλακες, τότε τους συνιστώ να αυτοδιαλυθούν. Εάν υπάρχουν, να αυτοδιαλυθούν. Δεν υπάρχει περίπτωση να κρατήσουμε τέτοια καρκινώματα. Παρόμοιες απόψεις δεν θα επιτραπούν. Δεν επιτρέπεται να υπάρχουν.

• Είχε γίνει μια έρευνα από τον κ. Δένδια που κατέληξε κάπου και παρ’ όλα αυτά η υπόθεση έχει παγώσει, παρ’ ότι αποδείχθηκε ότι κάποιοι είχαν σχέση με τη Χρυσή Αυγή.

Ζήτησα να ανοίξω ορισμένες ΕΔΕ. Να δω τι γίνεται. Γιατί μπορεί μια ΕΔΕ να κλείσει, χωρίς να βρίσκει τίποτα. Υπάρχουν copy paste καταθέσεις; Μήπως συγκαλύπτονται ευθύνες; Θα το δω κι αν διαπιστώσω ότι συγκαλύπτουν κάτι, τότε θα ανοίξω πάλι πραγματικά την ιστορία αυτή. Αυτό το «κάνω ΕΔΕ» δεν μου αρέσει καθόλου. Διέταξα προχθές μία για τον 16χρονο στα Σπάτα που τον χτύπησε κάποιος. Πιέζω τη φυσική ηγεσία, γιατί θέλω να κοινοποιήσω το αποτέλεσμά της. Δεν είναι... κάναμε ΕΔΕ και τέλειωσε. Αυτά τα κάτω από το χαλί δεν υπάρχουν.

• Πώς όμως θα πείσετε τον αστυνομικό στον Αγιο Παντελεήμονα να αλλάξει τη στάση του;

Θα αλλάξουμε τον αστυνομικό.

• Δηλαδή οι αστυνομικοί που είναι εκεί και έχουν δημιουργήσει προβλήματα θα φύγουν;

Είμαι υπέρ των κανόνων και των ορίων. Ξεκάθαρες κουβέντες. Ορια σε καθετί. Αυτός είναι ο κανόνας του παιχνιδιού, τον δέχεσαι; Οχι, δεν το δέχομαι. Υπάρχουν και άλλες υπηρεσίες. Δεν θα βάλουμε δηλαδή ανθρώπους που είναι από τη φύση τους βίαιοι ή ξεπερνούν τα όρια σε επιχειρήσεις που δεν πρέπει να υπάρχουν βιαιότητες. Δεν θα βάλουμε ανθρώπους που έχουν στερεότυπα και προκαταλήψεις σε περιοχές που έχουμε μετανάστες ή μειονότητες. Υπάρχουν οι Ρομά, υπάρχουν Ελληνες μουσουλμάνοι, υπάρχουν μετανάστες. Δεν μπορείς να τους φέρεσαι σαν να είσαι σε μια περιοχή που έχεις 100% χριστιανούς ορθόδοξους.

• Μειώσατε τους αστυνομικούς της Προστασίας Υψηλών Προσώπων.

Χθες κάναμε κι άλλο ξεκαθάρισμα. Στους δικαστικούς. Θα αφαιρέσουμε γύρω στους 200 και καμία 30αριά οχήματα και μετά θα πάω στο μεγάλο πακέτο: επιχειρηματίες, δημοσιογράφοι, καλλιτέχνες κ.ά. Μιλάμε για 2.500 αστυνομικούς. Δεν πρέπει να λαϊκίζουμε και πρέπει να προσέχουμε, γιατί πρόκειται για ανθρώπινες ζωές. Ομως πρέπει να υπάρχουν κι εδώ κανόνες, ώστε να μην πιστεύει κανένας ότι δεν έχουμε ισοπολιτεία και ισονομία.

• Αναφέρατε ότι θα γίνουν αλλαγές. Τι εννοείτε;

Θα εντάξουμε όλες τις αναδιαρθρώσεις στις νέες οριοθετήσεις ρόλων εντός αυτού που προτείνουμε: του Εθνικού Συμβουλίου για την αστυνόμευση. Θα δούμε, γιατί πρέπει να λέγονται κάποιες ομάδες ΜΑΤ και γιατί πρέπει να λειτουργούν ως ΜΑΤ; Θα δούμε πώς λειτούργησαν, τι κατάφεραν και πώς θα μετεξελιχθούν. Δεν πρόκειται να καταργήσω κάτι εάν δεν ξέρω τι είναι αυτό που πρόκειται να το αντικαταστήσει. Η ΔΙΑΣ είναι αγαπητή σε όλο τον κόσμο. Η ΔΕΛΤΑ δεν είναι. Μήπως η συγχώνευση δημιουργήσει προβλήματα; Θέλει να το δεις. Γιατί να έχεις τόσες μονάδες; Θεωρώ λοιπόν ότι θα τα δούμε όλα σε ένα νέο σχήμα ενοποίησης, υποκατάστασης, αναδιάρθρωσης.

Τι έχετε να πείτε για την Πυροσβεστική και την Πολιτική Προστασία;

Σκίζουν. Σκίζουν. Μία εβδομάδα τρελαθήκαμε. Από την Αρτα και το γιοφύρι της Πλάκας μέχρι και τον Εβρο, και όμως -όπως είπα στη Βουλή- δεν ακούστηκε από πουθενά «πού είναι το κράτος;». Διότι το κράτος λειτούργησε. Δεν χάσαμε κανέναν. Δόθηκε η αίσθηση ότι υπάρχει κάποιος, φροντίζει. Απέδειξε η Πυροσβεστική ότι έχει μηχανισμό.

• Σχετικά με τον φράκτη του Εβρου, που έπεσε λόγω της κακοκαιρίας, τι λέτε;

Εχω ζήσει 19 χρόνια στη Θράκη, ενώ είμαι και επίτιμος δημότης Ορεστιάδας και Κομοτηνής. Εχω λοιπόν άποψη και εικόνα. Δεν το βλέπω ιδεολογικά από μακριά. Είπα ότι πρέπει να υπάρχει φράκτης. Πείστηκα όμως από ένα επιχείρημα: Οτι δεν μπορούν να μην υπάρχουν ανοίγματα για ασφαλή διέλευση των προσφύγων. Αυτό με έπεισε.

Μιλάτε για ασφαλή διέλευση προσφύγων λοιπόν. Θα υπάρχει φράκτης με ανοίγματα;

Εχω πειστεί για την ανάγκη ανοιγμάτων, όπου όσοι θα περνάνε θα ελέγχονται. Δεν θα έχουμε τότε παράνομους μετανάστες. Θα έχουμε πρόσφυγες. Υπάρχουν εξάλλου διεθνείς συνθήκες. Δεν μπορεί να έρχεται ο άνθρωπος κυνηγημένος από τον πόλεμο τον δικό του και να τον πετάς να πεθάνει.

«Πολυπολιτισμική κοινωνία με πολυπολιτισμική Αστυνομία»

Εξελίξεις φαίνεται ότι πυροδότησε η ερώτηση της «Εφ.Συν.» στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Πανούση, σχετικά με την εκφρασμένη στο παρελθόν άποψή του για την ένταξη στις δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ. Ρομά και άλλων μειονοτήτων, με συνέπεια να την εξαγγείλει κατά την παρουσία του στην πρώτη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) σε κεντρικό ξενοδοχείο.

«Εχετε δηλώσει στο παρελθόν ότι χρειάζεται να ενταχθούν στο σώμα άνθρωποι από τις μειονότητες, όπως οι Ρομά. Τι σκοπεύετε να κάνετε γι’ αυτό σήμερα;», ρωτήσαμε τον αναπληρωτή υπουργό κι εκείνος μας απάντησε: «Μια πολυπολιτισμική κοινωνία χρειάζεται μια πολυπολιτισμική Αστυνομία. Χρειαζόμαστε μια Αστυνομία -όπως και οι άλλοι θεσμοί κατά την άποψή μου-, ανθρώπους που έχουν μια άλλη αντίληψη. Πιστεύω πως ό,τι ονομάζουμε μειονότητες, μετανάστες κ.λπ. πρέπει να μπουν μέσα στην Αστυνομία, ώστε οι αστυνομικοί να έχουν μια άλλη προσέγγιση σε αυτά τα θέματα. Νομίζω ότι πρέπει να εμπλουτιστεί η Αστυνομία με τέτοιες ομάδες».

Αμέσως μετά τη συνέντευξη, ο αναπληρωτής υπουργός αναχώρησε, για να παρευρεθεί στη συνεδρίαση της ΠΟΑΣΥ και εκεί ανακοίνωσε ότι στα σχέδιά του είναι η ένταξη μεταναστών, ομογενών Ποντίων, Ρομά και Πομάκων στο Αστυνομικό Σώμα, κάτι που -όπως ανέφερε ο κ. Πανούσης- προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις εισαγωγής και ώς τώρα δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ. Πρόσθεσε ακόμη ότι θα συνεργαστεί με τον υπουργό Παιδείας, ώστε να γίνει επαναπροσδιορισμός του ποσοστού εισαγωγής τους, με τη δική του πρόταση να είναι 5% από το σύνολο των εισακτέων.

 

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis