Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 28/08/2015
Επίμονη έρευνα για τους δράστες της απόπειρας απαγωγής του 34χρονου εφοπλιστή Κίκου Μαρτίνου εξακολουθεί να πραγματοποιεί η ΕΛ.ΑΣ. περίπου 21 μήνες μετά το μυστηριώδες περιστατικό.
 
Ο φάκελος της υπόθεσης παραμένει στα γραφεία των αρμόδιων αξιωματικών της Ασφάλειας Αττικής που αναλύουν νέα δεδομένα από κάμερες, κινητά τηλέφωνα αλλά και μαρτυρικές καταθέσεις σε μια υπόθεση που θεωρείται «κλειδί» στις περαιτέρω έρευνες για το οργανωμένο έγκλημα αλλά και τις πιθανές σχέσεις του με το εγχώριο «αντάρτικο πόλης». Οι αστυνομικοί αναφέρονται «σε μια έρευνα που λόγω της κρισιμότητας δεν θα αρχειοθετηθεί ποτέ». Και αυτό γιατί εκτιμούν ότι εκείνοι που είχαν σχεδιάσει και προχωρήσει στη συγκεκριμένη ενέργεια θα επανέλθουν δριμύτεροι σε ένα παρόμοιο εγχείρημα.
 
Στην απόπειρα αρπαγής του 34χρονου εφοπλιστή υπήρχε αναφορά στη δικογραφία που συντάχθηκε τον Ιανουάριο του 2015 έπειτα από υποκλοπές συνομιλιών γνωστού βαρυποινίτη που απέδιδε τη συγκεκριμένη ενέργεια στον καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα και σε ένα λάθος που έκανε με το σύστημα εντοπισμού που διέθετε το ρολόι που φορούσε ο εφοπλιστής, με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. να εκτιμούν ότι «πιθανόν κάτι τέτοιο να μην ανταποκρίνεται στην αλήθεια». Και έτσι να ερευνούν το ενδεχόμενο η απόπειρα απαγωγής του εφοπλιστή να έγινε από μια ομάδα ενόπλων που δεν έχει εμφανισθεί ξανά - τουλάχιστον με αυτή τη σύνθεση.
 
Ακαριαία αντίδραση
Η κινηματογραφική απόπειρα απαγωγής του γιου του πολύ γνωστού εφοπλιστή Ανδρέα Μαρτίνου, Κίκου Μαρτίνου, έγινε στις 3.30 το μεσημέρι της 12ης Δεκεμβρίου 2013 στη Βούλα. Οι πέντε δράστες με ένα κλειστό φορτηγάκι μάρκας Mitsubishi και ένα άσπρο μικρό Citroen επιχείρησαν να ακινητοποιήσουν τον γιο του εφοπλιστή την ώρα που ήταν εν κινήσει με το αυτοκίνητό του λίγα μέτρα μακριά από την εφοπλιστική εταιρεία του, στη συμβολή των οδών Ηρακλειδών και Αιόλου. Ενα κλειστό φορτηγάκι, των επίδοξων απαγωγέων, μπαίνει στο πάρκινγκ και βγαίνει μπροστά από το αυτοκίνητο του γιου του εφοπλιστή. Από το μικρό βαν βγαίνουν δύο άτομα με όπλα τα οποία στρέφουν εναντίον του υποψήφιου θύματός τους. Ταυτόχρονα πίσω από το αυτοκίνητο του γιου του εφοπλιστή εμφανίζεται το άσπρο Citroen με δύο επιβάτες και με κλεμμένες πινακίδες ίδιου αυτοκινήτου. Ο 34χρονος εφοπλιστής όμως δείχνει εντυπωσιακή ψυχραιμία, διεμβολίζει το Citroen και συνεχίζει με την όπισθεν και επιστρέφει στα γραφεία της εταιρείας. Οι δράστες έκαψαν το βαν σε αλσύλλιο, στην οδό Καλύμνου, και στην οδό Αθηναΐδος και Πάτμου κάηκε το Citroen. Στη συνέχεια μπήκαν σε ένα τζιπ με κλεμμένες πινακίδες και εξαφανίστηκαν.
 
Και όπως λένε χαρακτηριστικά οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «ο εφοπλιστής κατόρθωσε να μην πέσει στα χέρια των απαγωγέων του το πρώτο λεπτό της επιχείρησης εναντίον του. Οι δράστες ξέρουν ότι αν υπερβούν αυτά τα 60 δευτερόλεπτα και ο στόχος τους δεν επιτευχθεί κινδυνεύουν να εμπλακούν με ομάδες ΔΙΑΣ ή άλλους αστυνομικούς που θα σπεύσουν επί τόπου. Και αυτή η υπέρβαση του ενός λεπτού με την ευφυή και θαρραλέα ενέργεια διαφυγής του εφοπλιστή ήταν σωτήρια. Οι επίδοξοι απαγωγείς ήξεραν ότι δεν είχαν χρονικά περιθώρια για να επιμείνουν και εξαφανίστηκαν».

Ομοιότητες με την απαγωγή Παναγόπουλου
Οπως αναφέρουν οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., «επιχειρούμε να εξιχνιάσουμε μια σύνθετη υπόθεση απαγωγής επιχειρηματία που έχει εντυπωσιακές ομοιότητες και παρόμοια οργάνωση με εκείνη του εφοπλιστή κ. Περικλή Παναγόπουλου τον Ιανουάριο του 2009, που αφέθηκε ελεύθερος με την καταβολή λύτρων της τάξεως των 30 εκατ. ευρώ, ύστερα από 13 χρόνια ομηρείας του. Η απαγωγή του κ. Παναγόπουλου εξιχνιάστηκε πολύ δύσκολα με τη χρήση τηλεφωνικών υποκλοπών και αφού αναλύθηκαν χιλιάδες δεδομένα της αρπαγής και των διαπραγματεύσεων που ακολούθησαν και τη μαρτυρία του ομήρου αλλά και την προσπάθεια "ξεπλύματος" των λύτρων. Και σε εκείνη την περίπτωση όμως δεν βρήκαμε τον χώρο όπου εκρατείτο ο εφοπλιστής. Στην περίπτωση της απόπειρας απαγωγής του κ. Κίκου Μαρτίνου που σταμάτησε από τα πρώτα δευτερόλεπτα τα δεδομένα που έχουμε να αναλύσουμε και να εκμεταλλευθούμε δεν είναι ούτε το 10% αυτών της περίπτωσης Παναγόπουλου. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχουμε ζητήσει από τις δικαστικές αρχές να κρατήσουμε τον φάκελο της υπόθεσης, να εξετάσουμε νέους μάρτυρες και να εξετάσουμε νέα αλληλουχία δεδομένων από εταιρείες κινητής τηλεφωνίας από το σημείο της απαγωγής, από την κλοπή των ΙΧ κ.ά. Ελπίζουμε ότι η έρευνά μας θα έχει θετική έκβαση».
 
Η μαρτυρία στο δικαστήριο
Τους τελευταίους μήνες εξελίσσεται η δίκη σε δεύτερο βαθμό της υπόθεσης απαγωγής του εφοπλιστή κ. Παναγόπουλου (ολοκληρώθηκαν οι καταθέσεις των μαρτύρων, είναι στη φάση ανάγνωσης των εγγράφων) όπου ένας γνωστός βαρυποινίτης παραδέχθηκε «έμμεσα» για πρώτη φορά στο δικαστήριο ότι ήταν ο οργανωτής της αρπαγής. Ο ίδιος άνθρωπος κατηγορήθηκε πρόσφατα και για ξέπλυμα χρημάτων από τα λύτρα της ομηρείας του κ. Παναγόπουλου αλλά και για απόπειρα δολοφονίας συγγενούς του που είχε αναλάβει τη σχετική διαδικασία.
Σύμφωνα με τους ερευνητές της υπόθεσης, «είναι εξαιρετικά δύσκολο να πιστέψουμε, λόγω των ομοιοτήτων των δύο ενεργειών, ότι ο ίδιος βαρυποινίτης βρήκε τρόπο και νέους συνεργούς να οργανώσει και την απαγωγή του κ. Μαρτίνου. Οι τηλεφωνικές παρακολουθήσεις του δείχνουν το ακριβώς αντίθετο. Εξετάζουμε και το ενδεχόμενο συμμετοχής και του καταζητούμενου Βασίλη Παλαιοκώστα που είχε προχωρήσει στις αρπαγές των επιχειρηματιών Χαΐτογλου και Μυλωνά - στη δεύτερη περίπτωση με τη βοήθεια αντιεξουσιαστών - αφού στην κατοχή του είχαν βρεθεί αποκόμματα εντύπων όπου στόχευε περίπου 50 επιχειρηματίες ή μέλη των οικογενειών τους. Ερευνούμε όμως και τρίτο σενάριο από ομάδα απαγωγέων που δεν έχουν καταγραφεί με αυτή τη σύνθεση στα εγκληματολογικά χρονικά. Η υπόθεση Μαρτίνου πρέπει οπωσδήποτε να απαντηθεί για να μη βρεθούμε προ οδυνηρού απροόπτου».
 
 
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ
tovima.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis