Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:18 | 28/04/2015

Μία εφ' όλης της ύλης συνέντευξη παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, μιλώντας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου Ενικός στο Star. Στην πρώτη του τοποθέτηση ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως δεν η ελληνική κυβέρνηση δεν μπλοφάρει και δεν έχει να κρύψει κάτι από τους πολίτες. 

 

Στη συνέντευξη, ο Αλέξης Τσίπρας έριξε για πρώτη φορά ο ίδιος τη βόμβα του δημοψηφίσματος, λέγοντας πως η εντολή που έχουν από τον ελληνικό λαό είναι η σκληρή διαπραγμάτευση μέχρι να ματώσουν για να υπάρξει μία συμφωνία χωρίς υφεσιακά μέτρα και χωρίς να ματώνει ο ελληνικός λαός. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως έαν προκύψει μία συμφωνία με σκληρά μέτρα, τότε μόνο ο λαός θα πρέπει να δώσει τη λύση με δημοψήφισμα. Απέκλεισε φυσικά κάθε ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. 

 


 
Δήλωσε συγκεκριμένα πως "αν βρεθώ στη δύσκολη θέση και ελπίζω ότι δεν θα βρεθώ, θα αποφασίσει ο λαός αλλά όχι με εκλογές. Γιατί να πάμε σε εκλογές;". Ο κ. Τσίπρας παρά τις επίμονες ερωτήσεις δεν αποκάλυψε ποιό θα ήταν το πιθανό ερώτημα του δημοψηφίσματος, αλλά δήλωσε πεπεισμένος πως δεν θα υπάρξει τελικά ανάγκη για ένα δημοψήφισμα. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος πως αυτή την εβδομάδα ή την άλλη εβδομάδα το αργότερο θα υπάρξει συμφωνία για ένα ελάχιστο πακέτο μεταρρυθμίσεων. Στο ερώτημα γιατί να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία και όχι συνολική ο κ. Τσίπρας είπε ότι η ενδιάμεση βολεύει και την Ελλάδα και τους πιστωτές. Πρέπει να μπουν κάποιες βάσεις σε αυτά που μπορούμε να συμφωνήσουμε και αφού αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη να πάμε σε μεγάλη συμφωνία. Στόχος μας, είπε ο κ. Τσίπρας, ήταν μια ενδιάμεση γιατί τα δύσκολα δεν είναι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τους άλλους. Γιατί δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για το μέλλον χωρίς να συζητηθεί το χρέος. Σε πρώτη φάση, είπε ο πρωθυπουργός θέλαμε να θέσουμε ζητήματα που μπορούσαμε να συμφωνήσουμε, γιατί αν θέταμε εξαρχής το θέμα του χρέους, δεν θα μπορούσε να υπάρξει συμφωνία. 

Μάλιστα, δήλωσε πως και η ίδια η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει την πρόθεση να υπάρξει άμεση λύση στο ελληνικό ζήτημα, λέγοντας πως μία εξέλιξη ρήξης ή χρεοκοπίας δεν θα είναι μόνο αποτυχία της κυβέρνησης, αλλά και της Μέρκελ. 

Για την κα Μέρκελ σαν άνθρωπο ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η προσωπική γνωριμία μπορεί να σου αλλάξει την εικόνα που είχε κάποιος πριν. Σημείωσε πως είναι μία ανατολικογερμανίδα που δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω, μελετημένη και πως δεν είναι τυχαίο που είναι τόσα χρόνια καγκελάριος. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν κατάφερε να σκίσει το Μνημόνιο, όπως προεκλογικά είχε υποσχεθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή να φύγει η χώρα από την επιτήρηση, αλλά ξεκαθάρισε η νέα κυβέρνηση κατάφερε να αποφύγει την εφαρμογή του e-mail Χαρδούβελη. 

Η βόμβα Τσίπρα για τον ΕΝΦΙΑ και το αφορολόγητο


Ο κ. Τσίπρας κάνοντας έναν πρόλογο για το ποιοί είναι οι στόχοι της κυβέρνησης για το πρωτογενές πλεόνασμα, δήλωσε πως εάν η χώρα κινηθεί τους επόμενους μήνες σε ομαλά πλαίσια και με συμφωνίες με τους δανειστές, τότε το θέμα της κατάργησης του ΕΝΦΙΑ και η θέσπιση αφορολόγητου θα το εξετάσει η κυβέρνηση το δεύτερο εξάμηνο του 2015. 

Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως εάν οι ρυθμοί ανάπτυξης, το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος και οι στόχοι της κυβέρνησης δεν είναι αυτοί που έχουν προβλέψει στην κυβέρνηση, τότε η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και η θέσπιση του αφορολόγητου θα μετατεθούν για το 2016.

Η καταγγελία για τον Γερούν Ντάισελμπλουμ


Στο ερώτημα αν έγιναν λάθη και γιατί τότε δεν πήρε χρήματα η Ελλάδα ο κ. Τσίπρας είπε ότι τα λάθη είναι και ανθρώπινα ενώ σημείωσε ότι η ΕΚΤ πήρε απόφαση στις 18 Φεβρουαρίου να βάλει πλαφόν στα έντοκα του ελληνικού δημοσίου και έτσι απέτρεψαν τη δυνατότητα των τραπεζών να αναχρηματοδούν το χρέος μας ύψους 6 δισ. 

Πήραμε δεσμεύσεις ότι θα αλλάξει η απόφαση της ΕΚΤ μόλις υπάρξει συμφωνία και το λάθος μας είναι ότι δεν πήραμε γραπτή δέσμευση , πήραμε προφορική είπε ο κ. Τσίπρας. Συγκεκριμένα, ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε πως ο επικεφαλής του Eurogroup δεσμεύτηκε προφορικά πως αυτό το λάθος με την ΕΚΤ θα λυθεί τόσο προς τον κ. Βαρουφάκη όσο και προς τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά μόλις έγινε η συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, δεν λύθηκε τελικά.

Από τα πυρά του Αλέξη Τσίπρα δεν γλίτωσε ούτε ο Μάριο Ντράγκι ως επικεφαλής της ΕΚΤ χαρακτηρίζοντας τη στάση της κεντρικής τράπεζας ως πολιτικά και ηθικά ανορθόδοξη.

Καταγγελίες κατά της Νέας Δημοκρατίας


Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση σε συνεργασία και με άλλα ισχυρά κέντρα έστησαν παγίδα στην κυβέρνηση με την δίμηνη παράταση που πήρε πριν από τις εκλογές, επιδιώκοντας ότι θα είμαστε μια παρένθεση εκτιμώντας ότι και τώρα το θέλουν ακόμη. Αλλά αυτό σημαίνει ότι η χώρα θα μπει σε περιπέτειες. Καιροφυλακτούν να σκοντάψει η κυβέρνηση και αδιαφορούν αν αυτό θα έχει επιπτώσεις, είπε ο κ. Τσίπρας. 

Για την στάση της προηγούμενης κυβέρνησης ο πρωθυπουργός, δήλωσε ότι υπήρχαν υπουργοί που περίμεναν επί 8 ώρες για να τους εξετάσουν οι υπάλληλοι της Τρόικας, ότι η Τρόικα θέλει να επιστρέψει , κάτι που η σημερινή κυβέρνηση αρνείται. 

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ο κ. Τσίπρας επέκρινε την αντιπολίτευση για την στάση της και δήλωσε ότι δεν υπάρχει σοβαρή αντιπολίτευση, ενώ παράλληλα απηύθυνε πρόσκληση για συστράτευση. Ζητώ συστράτευση για έξοδο από την κρίση, είπε ο πρωθυπουργός και όχι για να κόψουμε μισθούς και συντάξεις. 

Πλήρης στήριξη του πρωθυπουργού στον Αλέξη Τσίπρα: Ο Βαρουφάκης είναι σημαντικό Asset της κυβέρνησης


Για τον ανασχηματισμό της διαπραγματευτικής ομάδας και την θέση του κ. Βαρουφάκη, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο κ . Βαρουφάκης είναι σημαντικός για την κυβέρνηση και τη χώρα, έχει ενοχλήσει γιατί μιλά τη γλώσσα τους καλύτερα από όσο την μιλάνε αυτοί, έχει ριζοσπαστικές απόψεις και δεν κάνει πίσω. 

Η διαπραγμάτευση όμως δεν ανήκει σε έναν άνθρωπο, έχει πάντα την ευθύνη του πρωθυπουργού. Ο κ. Τσίπρας κάλυψε τον κ. Βαρουφάκη για την απουσία του από το δείπνο στο Γιούρογκρουπ της Ρίγας. Ο πρωθυπουργός απέρριψε δηλώσεις ότι ο κ. Βαρουφάκης ήταν απομονωμένος στο Γιούρογκρουπ, επισημαίνοντας ότι το ίδιο λένε σε πολλές συνεδριάσεις, πράγμα που δεν ισχύει. 

Σίγουρα, είπε ο πρωθυπουργός δεν θέλουν να έχουν απέναντί τους τον Βαρουφάκη και εξέφρασε την εμπιστοσύνη του στον υπουργό Οικονομικών. 

Για την αναδιοργάνωση της διαπραγματευτικής ομάδας, ο κ. Τσίπρας είπε ότι έγινε προκειμένου να υπάρχει πλήρης έλεγχος και αποτελεσματικότητα και διαβεβαίωσε ότι τα τεχνικά κλιμάκια έχουν όσα στοιχεία ζητούν. 

Κόκκινες γραμμές με τους δανειστές



Διαφωνίες με τους εταίρους υπάρχουν στα εργασιακά θέματα, όπως στο θέμα των μαζικών απολύσεων, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της αύξησης του κατώτατου μισθού, του ΦΠΑ στα νησιά, ενώ υπάρχει η ιδέα να υπάρξει φόρος ανά διανυκτέρευση σε ξενοδοχεία. Επίσης ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε πως υπάρχει η ιδέα σε δημοφιλή νησιά ή κλαμπ οι συναλλαγές από ένα ποσό 50 με 70 ευρώ να γίνονται με πιστωτικές κάρτες.

Τσίπρας: Δεν πρότεινα στον Κώστα Καραμανλή την Προεδρία της Δημοκρατίας


Αναφορικά με τις σχέσεις του με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο κ. Τσίπρας είπε ότι υπάρχει αμοιβαία εκτίμηση και όχι πολιτικό φλερτ, λέγοντας ότι έχει 1,5 χρόνο να τον συναντήσει και έκανε λόγο για «παραφιλολογία καφενείου». 

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι δεν έκανε πρόταση στον κ. Καραμανλή να γίνει πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι η μοναδική πρόταση ήταν στον κ. Παυλόπουλο . 

Για την υπόθεση του Σάββα Ξηρού



Για την υπόθεση Ξηρού ο κ. Τσίπρας υπερασπίστηκε το νόμο για τις φυλακές και πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα , δεν έχουν χαλάσει οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, σημειώνοντας επίσης ότι η προστριβή δεν επηρεάζει τις σχέσεις στην διαπραγμάτευση , ενώ δήλωσε ότι ο ίδιος ο Ξηρός δεν θέλει να κάνει χρήση και δεν θέλει να φύγει από την φυλακή. 

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησης του κ. Ξηρού, ενώ αναφέρθηκε και σε ομιλία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη υπέρ της αποφυλάκισης των πρωταίτιων του πραξικοπήματος του 1967.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις



Ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε πως στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων  η κυβέρνηση υποχώρησε λέγοντας πως σαν κυβέρνηση δεν έχουν τέτοια αντίληψη, αλλά προχώρησαν σε αυτή την υποχώρηση, έτσι ώστε να βγει η χώρα από την κρίση. Όπως διευκρίνισε οι δανειστές ζητούν τα χρήματα από τις ιδιωτικοποιήσεις να πηγαίνουν προς την αποπληρωμή του χρέους, κάτι που ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε βαρέλι χωρίς πάτο. 

Όπως αποκάλυψε η πρόταση της νέας κυβέρνησης προς τους δανειστές είναι ένα μέρος των χρημάτων από τις ιδιωτικοποιήσεις να πηγαίνουν προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και προς αναπτυξιακές πολιτικές που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. 

Για το θέμα των επενδύσεων, ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί χωρίς επενδύσεις, αλλά πρέπει να έρθουν επενδυτές που θα θέλουν να δημιουργήσουν ευκαιρίες και όχι να αντιμετωπίζουν τη χώρα σαν πλιάτσικο. 

Για τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου



Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε πως οι δύο πράξεις νομοθετικού περιεχομένου έπρεπε να γίνουν. Για την πρώτη που αφορούσε στους εργαζομένους της ΕΒΖ δήλωσε πως έγινε για να μην χάσουν τη δουλειά τους οι εργαζόμενοι και η δεύτερη για τα ταμειακά διαθέσιμα πως ήταν αναγκαστική κίνηση για να αποφευχθεί ένα ταμειακό έλλειμμα. 

Ωστόσο, διευκρίνισε πως αν και η κυβέρνηση πέρασε τις συγκεκριμένες ΠΝΠ από τη Βουλή, ξεκαθάρισε πως δεν είναι πρόθεση της κυβέρνησης να κυβερνά κατά αυτό τον τρόπο. 

Για τις επισκέψεις σε Ρωσία και Ιράν


Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως οι επισκέψεις στη Ρωσία και στο Ιράν έγιναν προοκειμένου να μπορέσει η χώρα να φτιάξει έναν κουμπαρά με επενδυτικά κεφάλαια. Σημείωσε με νόημα πως "δεν πήγαμε στη Ρωσία για να πάρουμε λεφτά. Δεν είμαι χαζός να μην ξέρω ότι η λύση θα βρεθεί σε ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ψάχνουμε να ξεκλειδώσουμε κάθε δυνατή πόρτα για να φέρουμε επενδύσεις" επεσήμανε ο Αλ. Τσίπρας.

Για τη Ρωσία συγκεκριμένα δήλωσε πως η κυβέρνηση κατάφερε μία μεγάλη επιτυχία με τον ελληνικό αγωγό φυσικού αερίου, λέγοντας πως η υλοποίησή του μπορεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο. Μάλιστα, αναρωτήθηκε γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις δεν ήθελαν την κατασκευή του συγκεκριμένου αγωγού. 

newsit.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis