Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:10 | 23/09/2015

Μπορεί η προηγούμενη – προεκλογική – εβδομάδα να σημαδεύτηκε από τις αντιδράσεις για τη δημιουργία Κέντρου Μεταναστών στις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στο Λαύριο, όμως φαίνεται ότι το θέμα θα συνεχίσει να… κυριαρχεί στην επικαιρότητα και αυτή την εβδομάδα.

 

Όλα δείχνουν ότι η νέα κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην απόφαση που είχε ληφθεί πολύ πριν από τις εκλογές και σίγουρα όχι με πρωτοβουλία μόνο αυτής αλλά και της… προπροηγούμενης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η πρώτη φορά που ακούστηκε η «λύση» Λαυρίου ήταν τον Σεπτέμβριο του 2014 όταν βουλευτής της Χρυσής Αυγής είχε καταθέσει σχετική ερώτηση προς τους τότε υπουργό Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια και αναπληρώτρια υπουργό Άμυνας Φώφη Γεννηματά, η οποία ουδέποτε απαντήθηκε.

Τι γίνεται όμως τώρα; Το πρώτο δείγμα ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει το σχέδιό της, είναι η παραμονή στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ενός υπέρμαχου της «λύσης» αυτής που ακούει στο όνομα Γιάννης Μουζάλας ο οποίος είχε δηλώσει σαφώς ότι «το Κέντρο θα δημιουργηθεί»!

Στην επιμονή του υπουργού έρχεται να προστεθεί και η απόφαση που ελήφθη το βράδυ της Τρίτης από το έκτακτο Συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων από τις χώρες πρώτης εισόδου τους σε όλες τις χώρες της Ε.Ε..

Σύμφωνα με πληροφορίες του notioanatolika.gr, η εξέλιξη αυτή δίνει ένα ακόμη επιχείρημα στην κυβέρνηση ότι οι μετανάστες δεν πρόκειται να παραμένουν περισσότερο από λίγα 24ωρα στο Κέντρο του Λαυρίου προκειμένου να ταυτοποιηθούν και μόνο και στη συνέχεια θα προωθούνται στα σύνορα της χώρας.

Όλα τα παραπάνω φαίνεται να ενδυναμώνουν την άποψη ότι είναι θέμα λίγων εικοσιτετραώρων να ξεκινήσουν οι εργασίες στις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ παρά τα σοβαρότατα προβλήματα που έχουν επισημανθεί τόσο για την υγεία των μεταναστών που θα μεταφερθούν εκεί όσο και για την ασφάλεια του εργοστασίου των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων το οποίο χωρίζεται από έναν τοίχο μόλις δύο μέτρων από εκεί όπου θα δημιουργηθεί ο χώρος.

Και βέβαια μπορεί προεκλογικά να υπήρξε δέσμευση από τον τότε υποψήφιο και νυν εκλεγέντα βουλευτή των ΑΝΕΛ Κώστα Κατσίκης – στη διάρκεια της δεύτερης έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου Λαυρεωτικής – ότι ο Πάνος Καμμένος, ως υπουργός Άμυνας δεν θα επιτρέψει κάτι τέτοιο, όμως το υπουργείο Άμυνας δεν έχει απολύτως καμία σχετική αρμοδιότητα!

Μοναδικός σύμμαχος στο να μη δημιουργηθεί το κέντρο του Λαυρίου είναι ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας ο οποίος ως στρατιωτικός – έστω και απόστρατος – κατανοεί το μέγεθος της σοβαρότητας δημιουργίας μιας τέτοιας εγκατάστασης σε απόσταση αναπνοής από ένα εν λειτουργία στρατιωτικό εργοστάσιο. Βέβαια και ο κ. Τόσκας δεν θα μπορεί να αντιδράσει εάν η απόφαση θεωρηθεί ειλημμένη.

Οι ίδιες πληροφορίες του notioanatolika.gr κάνουν λόγο για προσπάθειες του δημάρχου Λαυρεωτικής Δημήτρη Λουκά να γεφυρωθεί το χάσμα που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στην τοπική κοινωνία και την κεντρική εξουσία, εστιάζοντας και στα οφέλη - οικονομικά κατά κύριο λόγο - που η πρώτη θα αποκομίσει από μια τέτοια εξέλιξη.

Και αυτό ενώ τόσο δημοτικοί σύμβουλοι και της παράταξής του όσο και οι εργαζόμενοι του εργοστασίου των ΕΑΣ δεν έχουν διαφοροποιηθεί ως προς τις αντιρρήσεις τους γι τη δημιουργία του κέντρου στις εγκαταστάσεις της πρώην ΠΥΡΚΑΛ.

http://www.notioanatolika.gr/

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis