Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:29 | 03/02/2019

Αντιδράσεις προκάλεσαν οι τακτικές κρίσεις των ανώτατων αξιωματικών της Πυροσβεστικής, που πραγματοποιήθηκαν εν αναμονή της άσκησης ποινικών διώξεων για την τραγωδία στο Μάτι.

Οπως είχε προαναγγείλει η «Κ» (στο φύλλο της Πέμπτης), στο τιμόνι του σώματος παρέμεινε ο Βασίλης Ματθαιόπουλος, παρότι είναι πιθανό να συγκαταλέγεται μεταξύ των αξιωματικών της Πυροσβεστικής που θα κατηγορηθούν για τους χειρισμούς τους τη μοιραία 23η Ιουλίου στο Μάτι. Εξάλλου, μέχρι και την παραίτηση του πρώην αρχηγού Σωτήρη Τερζούδη, στον απόηχο της τραγωδίας, ο κ. Ματθαιόπουλος κατείχε τη θέση του επιχειρησιακού υπαρχηγού.

[custom:google-ads]

Το ανώτατο συμβούλιο κρίσεων, που συνεδρίασε προχθες υπό την προεδρία του, αποστράτευσε τους δύο υπαρχηγούς κ. Δήμο Αναγνωστάκη και Κωνσταντίνο Γιόβα και προήγαγε τους κ. Στέφανο Κολοκούρη και Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο. Ο κ. Αναγνωστάκης κατείχε τη θέση του υπαρχηγού Υποστήριξης και είχε αναλάβει να συντονίσει το δύσκολο έργο της περισυλλογής των νεκρών και της καταγραφής των κατεστραμμένων σπιτιών ήδη από την επομένη της πυρκαγιάς. Τους τελευταίους μήνες διεμήνυε σε συνομιλητές του ότι ήθελε να αποχωρήσει από το σώμα. Ο κ. Γιόβας, αντιστοίχως, την ημέρα της πυρκαγιάς βρισκόταν με άδεια στα Ιωάννινα για οικογενειακούς λόγους και επέστρεψε εσπευσμένα τη νύχτα της 23ης Ιουλίου. Οσοι τον θεωρούσαν τον επόμενο αρχηγό του σώματος διαψεύστηκαν. Στον βαθμό των υποστρατήγων πέντε αξιωματικοί αποστρατεύθηκαν και δύο κρίθηκαν «διατηρητέοι». Σε εκείνους που αποχωρούν βρίσκονται ο μέχρι πρότινος διοικητής του Συντονιστικού Κέντρου της Πυροσβεστικής και ο επιτελάρχης Ιωάννης Ράμφος.

Η αποστρατεία του τελευταίου συσχετίστηκε από ορισμένους με το γεγονός ότι με την κατάθεσή του στους εισαγγελείς αποκάλυπτε ουσιαστικά ότι η ηγεσία του σώματος γνώριζε για την ύπαρξη νεκρών στο Μάτι πριν από τη –σε απευθείας μετάδοση– σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό. Η προαγωγή πάντως ορισμένων από τους αρχιπυράρχους στον βαθμό του υποστρατήγου για την αναπλήρωση εκείνων που συνταξιοδοτούνται προκάλεσε έντονες συζητήσεις στο σώμα. Και αυτό διότι κάποιοι εκ των προαχθέντων χαρακτηρίζονται «εκλεκτοί» όχι μόνο του αρχηγού του σώματος αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, εννέα αρχιπύραρχοι αποστρατεύθηκαν και 14 παρέμειναν στον ίδιο βαθμό. Τόσο ανάμεσα στους «ευδοκίμως τερματίσαντες» όσο και στους «διατηρητέους» συγκαταλέγονται αξιωματικοί που είχαν ενεργό ρόλο και αρμοδιότητες στη φωτιά της Ανατολικής Αττικής και μάλιστα συγκαταλέγονται μεταξύ όσων ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη. Αντιδράσεις και σχόλια για «κομματικές» επιλογές προκάλεσε και η αποστρατεία του προσφάτως επανεκλεγέντος προέδρου της Ενωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής Φιλίππου Παντελεάκου.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis