Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:14 | 07/03/2019

Ζήτημα ακυρότητας των πρόσφατων κρίσεων στην Πυροσβεστική τίθεται μετά την άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του νυν αρχηγού του Σώματος, Βασίλη Ματθαιόπουλου. Στελέχη της υπηρεσίας μάλιστα υποστηρίζουν ότι η μη εξαίρεσή του από τα υπηρεσιακά συμβούλια είναι σοβαρό ποινικό αδίκημα. Στο κάδρο των ευθυνών βάζουν και την υπουργό Προστασίας του Πολίτη Ολγα Γεροβασίλη, με το επιχείρημα ότι επικύρωσε με την υπογραφή της μια παράνομη, όπως τη χαρακτηρίζουν, διαδικασία.

Οι κρίσεις των αξιωματικών έγιναν την 1η Φεβρουαρίου και όπως προβλέπει η διαδικασία, στο υπηρεσιακό συμβούλιο προήδρευσε ο κ. Ματθαιόπουλος. Προχώρησε στην αποστρατεία, μεταξύ άλλων, του διοικητή του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Γιάννη Φωστιέρη, του προϊσταμένου του Κέντρου Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας Φίλιππου Παντελεάκου, του επιτελάρχη Γιάννη Ράμφου και του επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών Αθηνών Νίκου Παναγιωτόπουλου. Και οι τέσσερις αξιωματικοί είχαν ενεργό ρόλο στη διαχείριση της φωτιάς στο Μάτι και επιπλέον, στο στάδιο της προκαταρκτικής έρευνας της Εισαγγελίας κλήθηκαν να καταθέσουν είτε ως ύποπτοι είτε ως μάρτυρες. Μετά την άσκηση ποινικών διώξεων, οι τρεις από αυτούς κατηγορούνται, όπως και ο κ. Ματθαιόπουλος, για ανθρωποκτονία από αμέλεια σε βαθμό πλημμελήματος.

[custom:google-ads]

Στελέχη της Πυροσβεστικής, συνδικαλιστές και νομικοί υποστηρίζουν ότι ο κ. Ματθαιόπουλος όφειλε να έχει ζητήσει την εξαίρεσή του από τη διαδικασία κρίσεων, καθώς είναι εμπλεκόμενος στην ίδια ποινική υπόθεση με τους αξιωματικούς τους οποίους έκρινε.

Κάποιοι από αυτούς άλλωστε, όπως ο κ. Ράμφος, ενώπιον των εισαγγελέων είχαν επιρρίψει ευθύνες στην ηγεσία για τους χειρισμούς της στη φωτιά. Καθώς δε ο κ. Ματθαιόπουλος, όπως και οι υπόλοιποι ύποπτοι, είχε πάρει αντίγραφα της δικογραφίας, γνώριζε με λεπτομέρεια το περιεχόμενο των καταθέσεων των συναδέλφων του και επομένως, η αντικειμενικότητα της κρίσης του αμφισβητείται.

Η κριτική στο πρόσωπο του κ. Ματθαιόπουλου και της ηγεσίας του υπουργείου δεν σταματά εδώ. Πηγές μέσα στο Σώμα υποστηρίζουν ότι η μη εξαίρεσή του από τα συμβούλια, συνιστά όχι μόνο ηθικό ζήτημα, αλλά ποινικό αδίκημα. Επικαλούμενοι συγκεκριμένους νόμους και άρθρα του Ποινικού Κώδικα τονίζουν ότι ο νυν αρχηγός υπέπεσε σε ποινικό αδίκημα, αφού «αποσιώπησε ότι συνέτρεχαν λόγοι εξαίρεσής του από τα συμβούλια κρίσεων».


Δείτε ακόμα: Πλησιάζει η λύση για τους Αστυνομικούς της Ε.Κ.Α.Μ. - Τι επισημαίνει ο Γιώργος Καλλιακμάνης


 

Εξώδικα, μηνύσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», τις αμέσως επόμενες ημέρες στελέχη της Πυροσβεστικής πρόκειται να κινηθούν νομικά, καταθέτοντας εξώδικα πιθανόν δε και μηνύσεις. Θα ζητήσουν να μη μετάσχει κ. Ματθαιόπουλος στα δευτεροβάθμια συμβούλια κρίσεων που θα εξετάσουν τις προσφυγές των αξιωματικών οι οποίοι αποστρατεύθηκαν και, αφετέρου, θα αμφισβητήσουν τη νομιμότητα όλων των πρόσφατων αποφάσεων που έλαβαν τα συμβούλια, στα οποία μετείχε ο κ. Ματθαιόπουλος.Για την κατάσταση που διαμορφώνεται στο εσωτερικό της Πυροσβεστικής σημαντικό μερίδιο ευθύνης έχει και η ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, καθώς ενώ ήταν σχεδόν βέβαιη η άσκηση ποινικής δίωξης εις βάρος του κ. Ματθαιόπουλου, επέλεξε να τον διατηρήσει στο τιμόνι του Σώματος.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

Πηγή:  kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2025 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis