Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
17:13 | 14/08/2016

Προβολές υπό τον έναστρο ουρανό, μέσα σε καταπράσινους και δροσερούς κήπους, με συντροφιά παγωμένα ποτά και νόστιμα «κινηματογραφικά» ή μη εδέσματα. Την απολαυστική αυτή εικόνα προσφέρουν πολλά ελληνικά νησιά, δίνοντας μια διαφορετική και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα επιλογή για τις καλοκαιρινές βραδιές. Σε δημοσίευμα του in.gr επαρουσιάζονται 11 ξεχωριστά θερινά σινεμά σε νησιά, που ξεδιπλώνουν την ιστορία τους και που αναμένουν πάντα τους επισκέπτες με χαρά.

Σαντορίνη, Σινέ Καμάρι
Έχοντας αποσπάσει αναφορές στη βρετανική Guardian, το Σινεμά Καμάρι της Σαντορίνης προσφέρει από το 1987 ξεχωριστές κινηματογραφικές βραδιές υπό τον έναστρο ουρανό, στην αρχή του χωριού Καμάρι. Ο κ. Αντώνης Κουτρουμπίδης, ιδιοκτήτης, αναφέρει στο in.gr ότι «συνήθως προβάλλουμε ταινίες πρώτης προβολής, με τακτά αφιερώματα σε Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες», ενώ τονίζει ότι «πραγματοποιούμε παράλληλα, μουσικές βραδιές jazz, θεατρικές παραστάσεις, αλλά και συναυλίες». Ο χώρος είναι ο κλασικός των θερινών κινηματογράφων, με το χαλίκι και τις καρέκλες σκηνοθέτη, ενώ το κυλικείο, προσφέρει κρασί ντόπιο, κοκτέιλς, ενώ ιδιαίτερα «διάσημη» είναι η τοπική ξανθιά μπίρα «Yellow Donkey».

Πάρος, Enastron

«Το Έναστρον λειτουργεί από το 2012, ως μέρος των πολιτιστικών εκδηλώσεων της Δημοτικής Α.Ε. Πάρκο Πάρου», εξηγεί ο κ. Σωτήρης Γκορίτσας, υπεύθυνος του κινηματογραφικού προγράμματος και των προβολών. Ο θερινός κινηματογράφος έχει χωρητικότητα 100 θέσεων με δωρεάν προβολές στο Μοναστήρι του Αϊ Γιάννη του Δέτη. «Το πρόγραμμα, προσπαθούμε να μην είναι ούτε φεστιβαλικό, ούτε μπλοκμπάστερς αλλά να κινείται στον μεσαίο χώρο, να προβάλλει, δηλαδή, εξαιρετικές ταινίες που συνδυάζουν την ποιότητα με την δυνατότητα να συνομιλήσουν με ευρύτερο κοινό. Μιλάμε για Πάρο και καλοκαίρι, οπότε αυτό που προσπαθούμε να φτιάξουμε στον μαγικό αυτό χώρο του Μοναστηριού είναι μια όαση ηρεμίας και απόλαυσης μακριά από το θόρυβο και τη σαχλή κοσμικότητα». Ο κ. Γκορίτσας τονίζει, ακόμη, ότι δίπλα στο σινεμά υπάρχει θέατρο 700 θέσεων, όπου γίνονται παραστάσεις, συναυλίες και διαλέξεις, στα πρόσφατα ανακαινισμένα κελιά του Μοναστηριού λειτουργεί έκθεση για τα Ορλωφικά και τέλος, διοργανώνονται διαδρομές και περιηγήσεις στην ευρύτερη χερσόνησο του Αϊ Γιάννη. «Δεν θα μου έφτανε η σελίδα εάν σας περιέγραφα πόσο ιδιαίτερος είναι ο χώρος μιας χερσονήσου, όπου συνυπάρχουν σινεμά, θέατρο, μουσείο, εκπληκτική παραλία και εξαιρετικές διαδρομές στη φύση. Δεν ξέρω αν υπάρχει αντίστοιχος χώρος στις Κυκλάδες». Τέλος, ο κ.Γκορίτσας αναφέρει ότι επειδή δεν υπάρχει χρηματοδότηση, γίνονται σταδιακά οι προσπάθειες για να εμπλουτιστεί ο χώρος. «Από το 2014 το σινεμά εμπλουτίστηκε με τραπεζάκια και το μπαρ με περισσότερα ποτά και πιστεύω φέτος, τα μέσα να έχουμε καλύτερα μέσα».

Σάμος, Rex
Στο γραφικό χωριό Μυτιλινιοί, πολύ κοντά από το Πυθαγόρειο, βρίσκεται το σινεμά Rex, ένα «διαμάντι» του νησιού. Μέσα σε έναν υπέροχο κήπο, γεμάτο λεμονιές και νυχτολούλουδα, ο θεατής θα απολαύσει ταινίες πρώτης προβολής κάτω από τον έναστρο ουρανό της Σάμου. Ιδρύθηκε το 1970 από την οικογένεια Βαμβακά, προσφέρει σουβλάκια και πίτσα, ανάμεσα στα κλασικά κινηματογραφικά εδέσματα, ενώ ξεχωρίζει για τους σπιτικούς λουκουμάδες με μέλι που μοιράζει απλόχερα στους επισκέπτες.

Κως, Ορφέας
«Με κόπο, μεράκι και αγάπη λειτουργούμε τον κινηματογράφο» δηλώνει στο in.gr ο κ. Ευθύμιος Παπασταφίδας, εκπρόσωπος της επιχείρησης Ορφέας ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. Ο θερινός Ορφέας λειτουργούσε από το 1958 ως δημοτικός κινηματογράφος και από το 2012 λειτουργεί στο πλαίσιο της επιχείρησης ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. «Ο χώρος είναι πλήρως ανακαινισμένος, με συστήματα τελευταίας τεχνολογίας, ενώ αυτό που ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα, είναι η μεγάλη οθόνη και οι ψηλοί φράχτες από δέντρα» εξηγεί ο κ. Παπασταφίδας, ενώ τονίζει ότι «ο Ορφέας είναι ο μοναδικός θερινός κινηματογράφος στα Δωδεκάνησα, που λειτουργεί συστηματικά». Στο κυλικείο, μπορεί κανείς να βρει κοκτέιλς, μπίρες, πίτσα και hot dog, ανάμεσα σε άλλα. Επίσης, ο εκπρόσωπος επισημαίνει ότι ο κινηματογράφος προβάλλει ταινίες πρώτης προβολής, αλλά και σινεφίλ. Ο Ορφέας λειτουργεί τέσσερις γεμάτους μήνες, ξεκινώντας από αρχές Ιουνίου.

Άνδρος, Άλεξ
Κινηματογράφος με σημαντική και ενδιαφέρουσα ιστορία, βρίσκεται στη Χώρα του νησιού. Δημιουργήθηκε το 1957 από τον Γιώργο Νικολαίδη και τη Μαρία Γιαννίση. Ο κ. Νικολαίδης ήταν στην μηχανή και η σύζυγός του στο ταμείο. Το 1976 περνά στα χέρια του κ. Γιάννη Κοντομάρκου, έπειτα από την συνταξιοδότηση του κ. Νικολαίδη, έναν άνθρωπο που από παιδί κυκλοφορούσε από μικρός μέσα στο σινεμά. Όμορφος και απόλυτα καλοκαιρινός χώρος, δίνει μια ξεχωριστή πνοή στο νησί.

Μύκονος, Μαντώ
Χώρος που μπορεί να θεωρηθεί εύκολα «το κρυμμένο μυστικό της Μυκόνου», το Cine Manto ενδείκνυται για κινηματογραφικές προβολές, αλλά και για υπέροχο πρωινό και καφέ στον καταπράσινο και άκρως δροσερό κήπο του. Το σινεμά προβάλλει ταινίες πρώτης προβολής, αλλά και ταινίες ελληνικής παραγωγής, ντοκιμαντέρ και οργανώνει ποικίλα αφιερώματα.

Χανιά, Κήπος
Ο θερινός κινηματογράφος «Κήπος» ανήκει στον Δήμο της πόλης των Χανίων και είναι ένας υπέροχος χώρος που διακρίνεται για το φυσικό του περιβάλλον. Τα λουλούδια κυριαρχούν στο σκηνικό, ενώ το χαρακτηριστικό του σημείο είναι το μεγαλοπρεπές πέτρινο ρολόι, που προσδίδει επιβλητικότητα στο χώρο. Ο «Κήπος» πραγματοποιεί κινηματογραφικές «διαδρομές», αλλά και άλλες πολιτιστικές, όπως θεατρικές παραστάσεις και όπερα.

Σύρος, Παλλάς
Ο κινηματογράφος Παλλάς βρίσκεται στην Ερμούπολη, στην Πλατεία Μιαούλη και αποτελεί έναν ιδιαίτερο χώρο που έχει ζήσει ημέρες αίγλης στο παρελθόν. Πλέον, έχει περάσει στα χέρια ιδιωτών, αποτελώντας ένα υπέροχο θερινό σινεμά, δροσερό, με γιασεμιά και αγιόκλημα. Στο Παλλάς, πέρα από κινηματογραφικές προβολές, φιλοξενούνται και άλλες εκδηλώσεις, όπως είναι το θέατρο σκιών, καθώς και προβολές στο πλαίσιο του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου.

Πόρος, Diana
Ο κινηματογράφος Diana περιμένει το κοινό και αυτό το καλοκαίρι για πολιτιστικές συναντήσεις. Ένας χώρος δίπλα στη θάλασσα, ανακαινισμένος, με σύγχρονα μηχανήματα ήχου και εικόνας, αποτελεί σημείο ορόσημο στον Πόρο. Το Diana, αποτελεί σταθερή και κλασική κινηματογραφική αξία και προβάλλει επιλεγμένες ταινίες μέσα σε ένα άκρως καλοκαιρινό και ατμοσφαιρικό σκηνικό.

Αίγινα, Άνεσις
Κινηματογράφος που λειτουργεί από το 1967, με τα κλασικά στοιχεία ενός θερινού σινεμά. Πάνινες καρέκλες, λουλούδια και χαλίκι. Με ανανεωμένο σύστημα ήχου, το Άνεσις προβάλλει ταινίες πρώτης προβολής, αλλά και σινεφίλ, από τον αμερικάνικο και ευρωπαϊκό κινηματογράφο.

Σπέτσες, Τιτάνια
Κλασική αξία του νησιού του Αργοσαρωνικού, το Τιτάνια βρίσκεται στη Ντάπια και υποδέχεται κάθε καλοκαίρι τους επισκέπτες του. Το σινεμά πραγματοποιεί καθημερινές διπλές προβολές και παραμένει ανοικτό από αρχές Ιουνίου έως και τον Οκτώβριο.

www.alfavita.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis