Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:58 | 29/01/2017

Για όλο το φάσμα των θεμάτων που αφορούν τις εξελίξεις στην Τουρκία, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό μίλησε στο newsbeast.gr ο Χριστόδουλος Γιαλουρίδης, Κοσμήτορας της Σχολής Διεθνών Σπουδών, Επικοινωνίας και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου.

Του Μαρίνου Γκασιάμη
Φωτογραφίες-βίντεο: Γιάννης Κέμμος

Μεταξύ άλλων έκανε λόγο για στήριξη της Τουρκίας από τον νέο αμερικανό πρόεδρο. Αναφέρθηκε ωστόσο σε δύσκολο μέλλον για τον Ερντογάν. Δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο εμφυλίου ή και διαμελισμού της γειτονικής χώρας. Χαρακτήρισε τον Νίκο Κοτζιά μεγάλο γνώστη των ελληνοτουρκικών θεμάτων και τόνισε την μεγάλη σημασία του άξονα που έχει δημιουργήσει η Αθήνα με το Τελ Αβίβ.

IMG_4069

Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:

- Βλέπουμε στην Τουρκία τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να συνεχίζει ακάθεκτος την προσπάθειά του να αλλάξει το Σύνταγμα (σ.σ. της Τουρκίας) και έτσι να καταστεί ουσιαστικά απόλυτος κυρίαρχος στο πολιτικό «παιχνίδι» της χώρας αυτής. Πιστεύεται ότι θα υπάρξουν δυνάμεις στο εσωτερικό της Τουρκίας που μπορεί να αντιδράσουν ή έχει τελειώσει το «παιχνίδι» στο εσωτερικό της Τουρκίας;

Νομίζω ότι ο στόχος του Ερντογάν να ελέγξει απολύτως το «παιχνίδι» στο τουρκικό πολιτικό σύστημα δεν είναι ιδιαιτέρως εύκολος, παρά το γεγονός ότι έχει θέσει εκτός μάχης, εκτός «παιχνιδιού» τον στρατό. Το στράτευμα το οποίο συνήθως ήταν η δύναμη εκείνη που αντιδρούσε.

Αλλά κανείς δεν μπορεί να προβλέψει μετά βεβαιότητας ότι στην Τουρκία που είναι ένας δύσκολος και μεγάλος χώρος, με πολλές δυνάμεις, εμφανής και αφανής, ιδιαιτέρως το Ισλάμ, τα πράγματα μπορούν να ελεγχθούν απολύτως. Σε καμιά περίπτωση.

Ο Ερντογάν θα έχει δύσκολο ρόλο στο μέλλον, να αντιμετωπίσει κυρίως το Ισλάμ, το οποίο εμφανίζεται ως δύναμη ενεργού αμφισβήτησης του δυτικού πολιτικού συστήματος και διεκδικεί την ανατροπή του.

Και επειδή δεν έχει δυνάμεις υποστήριξης πλέον, διότι ακύρωσε την δύναμη του στρατεύματος, τα πράγματα είναι δύσκολα για τον Ερντογάν.

Πιστεύετε ότι η έλευση του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα επιταχύνει κάποιες διαδικασίες στο εσωτερικό της Τουρκίας;

 

Νομίζω ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, περισσότερο θα αφοσιωθεί στην αμερικανική πολιτική στο Μεσανατολικό. Με την Τουρκία θα επιδιώξει να έχει καλές σχέσεις. Έχει ούτως ή άλλως μια συνεργασία ευρύτερη επιχειρηματική με τον τουρκικό χώρο.

Δεν νομίζω να παρέμβουν οι ΗΠΑ για να αλλάξουν τα πράγματα στην Τουρκία, ίσως στηρίξουν την κατάσταση που υπάρχει σήμερα.

Διότι είναι μια κατάσταση που δεν είναι Ισλαμική, είναι κοσμοϊσλαμική περισσότερο, θα θελήσει να στηρίξει την Τουρκία (σ.σ. ο Τραμπ) για να αντιμετωπίσει το Ισλάμ που είναι η μεγάλη απειλή της περιοχής.

Οι ΗΠΑ θα στηρίξουν την Τουρκία παρά αυτή την προσέγγιση που υπάρχει με τη Ρωσία;

Η προσέγγιση της Τουρκίας με την Ρωσία είναι τακτικής υφής. Δεν νομίζω ότι είναι στρατηγική προσέγγιση. Η Τουρκία είναι εξαιρετικά ευέλικτη χώρα στην διπλωματία. «Παίζει» παντού αλλά έχει και ορισμένες σταθερές όπως είναι οι σχέσεις της με την Δύση.

Ο Δυτικός προσανατολισμός της Τουρκίας δεν αλλάζει. Εξάλλου η «Δύση-Ανατολή» δεν υπάρχει Ανατολή με την έννοια της κομμουνιστικής πλέον προοπτικής. Η Ρωσία είναι μια δύναμη μέσα στο παγκόσμιο σύστημα. Μεγάλη δύναμη η οποία διεκδικεί να έχει τακτικές συνεργασίας και συνεννόησης όπως είναι με την Τουρκία που είναι μια παλιά δύναμη με την οποία είχε μια παραδοσιακή αντιπαλότητα.

Οπότε τα όσα έχει πει το τελευταίο χρονικό διάστημα ο κ. Ερντογάν για προσχώρηση στην συνεργασία της «Σανγκάη 5» ή την Ευρασιατική Ένωση είναι περισσότερο τακτικισμοί πιστεύετε;

Αυτό το κάνει για να ενισχύσει την θέση του απέναντι στην Δύση. Είναι ένας προσανατολισμός, ο οποίος τον βοηθάει και οικονομικά και πολιτικά, στο εσωτερικό, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως απομακρύνεται από τον Δυτικό προσανατολισμό της Τουρκίας που είναι στρατηγικός προσανατολισμός.

Διάφορα δημοσιεύματα ειδικά στον αμερικανικό Τύπο που όλα δείχνουν πως προέρχονται από «think tank», που κάνουν λόγο για διαμελισμό ή ακόμα και εμφύλιο στην Τουρκία θεωρείται πως ευσταθούν;

Ουδείς το αποκλείει αυτό. Ούτε κι εγώ το αποκλείω με την έννοια ακριβώς ότι υπάρχει το κουρδικό ζήτημα. Είναι πολύ μεγάλη υπόθεση. Οι Κούρδοι αργά ή γρήγορα θα αποκτήσουν πατρίδα. Ένα κομμάτι της πατρίδας τους πιθανότατα θα είναι στον τουρκικό χώρο.

Αν αποσπαστεί ένα κομμάτι της τουρκικής επικράτειας για τους Κούρδους αυτό θα αποτελέσει την αρχή ενός ευρύτερου, ας το πούμε, διαμελιστικού προβλήματος της Τουρκίας.

Επίσης το Ισλάμ παίζει ένα ρόλο διασπαστικό στην Τουρκία. Υπάρχουν οι κοσμικές δυνάμεις και οι Ισλαμικές δυνάμεις. Αυτές δεν είναι χωρικά δηλαδή γεωγραφικά τοποθετημένες αλλά θα δημιουργήσουν ένα πρόβλημα εσωτερικής σύγκρουσης στην Τουρκία, πολύ μεγάλο εάν εκδηλωθούν περισσότερο από ότι τώρα.

Επομένως το μέλλον της Τουρκίας δεν είναι καθόλου ούτε βέβαιο ούτε ορατό, με την έννοια να προβλέψει κανείς τι θα συμβεί ακριβώς.

Απλά εγώ θα συμβούλευα τις κυβερνήσεις μας να είναι εξαιρετικά προσεχτικές με βιασύνες να επιλύσουν προβλήματα όπως το Κυπριακό, με μια Τουρκία που δεν είναι ούτε σταθερή, ούτε έχει σαφή προσανατολισμό ή μέλλον πολύ περισσότερο.

Όσον αφορά αυτό το μέλλον της Τουρκίας, πιστεύετε πως οι εξελίξεις στην Συρία και το Βόρειο Ιράκ αποτελούν καταλύτη για τις εξελίξεις στην Τουρκία;

Σαφώς! Οι εξελίξεις στο Βόρειο Ιράκ είναι εξελίξεις που μεταφέρονται στην Τουρκία και ειδικά στη νότια Τουρκία και μπορεί να αποτελέσουν καταλύτη. Δεν είναι ακόμα βέβαιο ότι μπορεί να συμβεί αλλά στο βαθμό που όπως είπα προηγουμένως ...

Διαβάστε τη συνεχεια του αρθρου στην ιστοσελίδα newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis