Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:24 | 19/03/2018

Η τηλεματική τεχνολογία έχει δείξει ότι αυτός είναι ο μέσος χρόνος που αφιερώνουν οι κινητό τους οι οδηγοί που εμπλέκονται σε ατύχημα λόγω απόσπασης προσοχής.

Τα έχεις υπολογίσει ποτέ;

Σε 135 δευτερόλεπτα στέλνεις 4 SMS από 28 χαρακτήρες το καθένα. Ανοίγεις 22 emails. Κάνεις 15 like στο Facebook, από 3 σε κάθε φανάρι. Χαζεύεις 60 posts στο Instagram, από 10 κάθε φορά που μπλοκάρει η κίνηση. Σίγουρα έχεις κάνει κάτι από τα παραπάνω σε μία καθημερινή διαδρομή. 

[custom:google-ads]

Αξίζει αυτή η δραστηριότητα στο κινητό σου τη ζωή ενός ανθρώπου; Όχι.

Κι όμως, από τα 296 θανατηφόρα τροχαία που σημειώθηκαν το πρώτο εξάμηνο του 2017 στην Ελλάδα, τα 19 (το 6,4%!) προκλήθηκαν από την απόσπαση προσοχής του οδηγού. Και σκέψου ότι το το 35,1% των περιπτώσεων -δηλαδή 104 θανατηφόρα ατυχήματα- ακόμη ερευνώνται.

Ας πάμε λίγο πιο μακριά. Στις ΗΠΑ εκτιμάται ότι το 52% των τροχαίων (θανατηφόρων και μη) προκαλούνται από απόσπαση προσοχής.

Και πότε αποσπάται η προσοχή σου; Όταν χρησιμοποιείς το κινητό σου την ώρα που οδηγείς. Τότε αυξάνεις τον κίνδυνο να τρακάρεις κατά 6 φορές. Ακόμη και η πολύ απλή κίνηση που κάνεις τεντώνοντας το χέρι για να πιάσεις και να σηκώσεις το τηλέφωνό σου αυξάνει την πιθανότητα να εμπλακείς σε κάποιο ατύχημα 5 φορές.

Η προσοχή σου αποσπάται όταν, χρησιμοποιείς το κινητό σου, αλλάζεις ένα σταθμό στο ραδιόφωνο, τσιμπολογάς μία τυρόπιτα, διαβάζεις μία πινακίδα, ψάχνεις μία διεύθυνση, σκέφτεσαι ένα πρόσωπο.

Βασικά η προσοχή σου αποσπάται τον περισσότερο χρόνο που περνάς πίσω από το τιμόνι.                         

Η έρευνα                           

Το διαπιστώσαμε με με τον πιο επιστημονικά εξακριβωμένο τρόπο σε έρευνα που κάναμε σε συνεργασία με τη Insaitu. Κολλήσαμε ηλεκτρόδια σε 19 οδηγούς που έκαναν μία διαδρομή στο Μαρούσι. Καταγράψαμε και αναλύσαμε τη δραστηριότητα του εγκεφάλου τους. Παράλληλα το Hellas Direct App αξιολογούσε την οδηγική τους συμπεριφορά (επιτάχυνση, φρενάρισμα, χρήση κινητού, παραβίαση ορίου ταχύτητας, στροφές).

Το αποτέλεσμα;

Οι οδηγοί μας ήταν πραγματικά συγκεντρωμένοι μόνο το 29,4% του χρόνου της οδήγησης!

Και μη νομίζεις ότι έτρωγαν ενώ οδηγούσαν, βάφονταν, ξυρίζονταν ή τσέκαραν τα τελευταία posts στο Facebook. Ήξεραν πολύ καλά ότι συμμετείχαν σε έρευνα.

Οι συμμετέχοντες γνώριζαν ότι ένας εξελιγμένος τεχνολογικός μηχανισμός αξιολογούσε τα εγκεφαλικά τους κύματα (α, β και θ), μία κάμερα κατέγραφε τις κινήσεις τους και το Hellas Direct App αξιολογούσε την οδήγησή τους.

Κι όμως, το 57,5% του χρόνου της οδήγησης η προσοχή τους ήταν διασπασμένη.

Ακόμη και την ώρα που κέρδιζαν 4 ή 5 στα 5 αστέρια στο app, ο ηλεκτροεγκεφαλογράφος έδειχνε ότι η προσοχή τους ήταν διασπασμένη.

Όταν έπεφτε το σκορ τους, ιδίως στο φρενάρισμα και τη χρήση του κινητού, έπεφτε ακόμη περισσότερο και η συμμετοχή του εγκεφάλου

Τι σημαίνει αυτό; Όταν οδηγείς αφηρημένος, τη στιγμή που επαναφέρεις την προσοχή σου στο δρόμο, ξαφνικά «εμφανίζονται» μπροστά σου πεζοδρόμια, κολώνες, πεζοί, μηχανάκια που δεν είχες δει. Αναγκαστικά φρενάρεις απότομα.

Το απότομο φρενάρισμα είναι το αποτέλεσμα της διάσπασης προσοχής. Η χρήση κινητού είναι η αιτία. Αυτό το ξέραμε. Το συζητάμε εδώ και χρόνια και τώρα βλέπουμε καθημερινά στους δρόμους τις τρομακτικές διαστάσεις του. Αυτό που δεν ξέραμε είναι ότι η προσοχή σου αποσπάται περισσότερο όταν δέχεσαι ένα SMS από όταν δέχεσαι μία τηλεφωνική κλήση. Γιατί λες;  

*(Με στοιχεία από Virginia Tech Institute, έρευνα του CMT σε εκατοντάδες χιλιάδες χρήστες του app, Ελληνική Τροχαία, από την έρευνα της Insaitu).

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis