Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:14 | 08/08/2021

«Είναι ένας άνισος πόλεμος. Δεν κλείνουν αυτά τα μέτωπα. Εκεί που θέλαμε ένα υδροφόρο όχημα να σβήσουμε μία μικρή εστία φωτιάς, τώρα αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιούμε… 3 υδροφόρες. Θέλαμε 4 ώρες να θέσουμε υπό έλεγχο μια απλή φωτιά και τώρα 14. Το νερό εξατμιζόταν, είτε από τις μάνικες είτε από εναέρια μέσα. Η φωτιά δεν άκουγε», δηλώνουν εμφατικά αξιωματικοί του Πυροσβεστικού Σώματος και της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για να αναδείξουν το απίστευτο πυροτεχνικό φορτίο 12 ημερών καύσωνα και ξηρασίας.

Την ίδια ώρα η κατανομή επίγειων δυνάμεων και εναέριων μέσων δεν μπορούσε να αντιμετωπίσει τα τουλάχιστον 4 μεγάλα πύρινα μέτωπα που κατέκαιγαν τη χώρα, όταν μάλιστα υπήρχαν πολλαπλά περιστατικά μικρότερων πυρκαγιών, τα οποία προκαλούσαν μεγαλύτερη διασπορά των πυροσβεστικών δυνάμεων. Ακόμη και το rotation, η περιστροφή-εναλλαγή στις πτήσεις των εναέριων μέσων, τα οποία απογειώνονταν σε διαφορετικούς χρόνους προκειμένου να υπάρχουν πάντα κάποια στον αέρα και να επιχειρούν, δεν έφερε αποτέλεσμα.

Η κάθε πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στη χώρα ήταν «εκδικητής», περνούσε διαλύοντας ό,τι έβρισκε στο διάβα της και… επέστρεφε για να ολοκληρώσει το καταστροφικό της έργο. Ενα πύρινο «δακτυλίδι» είχε κυκλώσει την Αθήνα, ένα «πέταλο» φωτιάς εξαφάνιζε την Εύβοια, οι πύρινες γλώσσες έσπρωχναν τους κατοίκους του Γυθείου στη θάλασσα, «βροχές» φωτιάς έπνιγαν Μεσσηνία, Ηλεία, Θεολόγο και άλλες περιοχές της χώρας. Εως τα ξημερώματα του Σαββάτου μια νέα φωτιά σε παρθένο δάσος της Βαρυμπόμπης «σκαρφάλωνε» γρήγορα προς Κατσιμίδι, κινούμενη προς Θρακομακεδόνες και τις παρυφές της Πάρνηθας.

Το 24ωρο της Παρασκευής, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, όπως επεσήμανε σε έκτακτη ανακοίνωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, είχε να αντιμετωπίσει 96 ενάρξεις πυρκαγιών, 154 συνολικά πυρκαγιές, εκ των οποίων 64 ανοικτές, ενεργές και επικίνδυνες.

» ΕΥΒΟΙΑ

Αργά το απόγευμα της Παρασκευής, το «εκδικητικό» μέτωπο της Εύβοιας επέστρεψε εκεί που είχε ξεκινήσει… τέσσερις μέρες νωρίτερα, στη Λίμνη Ευβοίας. Αυτή τη φορά το οδικό δίκτυο διαφυγής των κατοίκων ήταν επικίνδυνο, με αποτέλεσμα να οργανωθεί η απομάκρυνση με δύο ferry boat. Περίπου 1.500 άτομα μετακινήθηκαν με αυτόν τον τρόπο στα Λουτρά Αιδηψού.

Ο δήμαρχος Λίμνης-Μαντουδίου Γεώργιος Τσαπουρνιώτης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η φωτιά δεν αντιμετωπίστηκε όπως έπρεπε. Δεν δόθηκε η ενδεδειγμένη σημασία σε αυτή».

H πυρκαγιά κατέβαινε απειλητικά προς τον οικισμό και οι κάτοικοι και παραθεριστές συγκεντρώθηκαν στο λιμάνι προκειμένου να εγκαταλείψουν άμεσα την περιοχή. «Δυστυχώς καίγεται το χωριό μας. Δεν μπορώ να το πιστέψω αυτό που ζούμε. Οι φλόγες έχουν πλησιάσει επικίνδυνα και ο κόσμος φεύγει με το ferry boat. Δυστυχώς τα πράγματα είναι δύσκολα για τη Λίμνη» δήλωνε o κοινοτάρχης Λίμνης Γιάννης Τριανταφύλλου.

Οι φλόγες είχαν κυκλώσει τις Κεχριές, ενώ καίγονταν σπίτια στη Δάφνη. Ο,τι δεν είχε κάψει η πυρκαγιά τις δύο πρώτες ημέρες, το έκανε τις επόμενες δύο, καθώς φαίνεται πως ήταν αδύνατο να περιοριστεί. Με μεγάλη δυσκολία απεγκλωβίστηκαν οι πυροσβέστες, καθώς κόπηκε η κυκλοφορία μεταξύ Λίμνης και Αγ. Αννας, ενώ το μέτωπο κινούνταν πάλι προς Μουρτιά που έχει εκκενωθεί. Λίγες ώρες αργότερα η φωτιά είχε μπει στη Μουρτιά καταστρέφοντας σπίτια και περιουσίες.

Προηγουμένως, οι φλόγες είχαν κυκλώσει και τις Κεχριές, οι οποίες εκκενώθηκαν και αυτές μαζί με τα υπόλοιπα χωριά μέχρι το Μαντούδι. Λίγο μετά τις 18:00 το απόγευμα της Παρασκευής δόθηκε εντολή εκκένωσης και για το Προκόπι.

Στα δυτικά του πύρινου μετώπου, δόθηκαν εντολές από την Πυροσβεστική για εκκενώσεις στον Κρυονερίτη και τις Μηλιές ενώ 12 ώρες πριν, ο δήμαρχος Ιστιαίας Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς, είχε ανακοινώσει στους κατοίκους το ενδεχόμενο εκκένωσης, όχι μόνο των δύο αυτών χωριών, αλλά και των χωριών Αγριοβότανο και Τσαπουρνιά, που δεν απειλούνταν άμεσα. Σε Κήρινθο και Στροφυλιά, οι φλόγες μπήκαν στα πρώτα σπίτια και κατευθύνονται προς Ζωοδόχο Πηγή.

» ΑΤΤΙΚΗ

Δεκάδες περιοχές της Αττικής βρίσκονταν σε μία πύρινη… περιδίνηση. Σε κλοιό φωτιάς ήταν Αγιος Στέφανος, Σταμάτα, Κρυονέρι, την ώρα που εμφανίστηκε «αναζωπύρωση»-μέτωπο στη Βαρυμπόμπη πάνω από το αεροδρόμιο του Τατοΐου. Νωρίτερα η ΕΛ.ΑΣ. τέθηκε σε κατάσταση συναγερμού και αποφασίστηκε η προληπτική εκκένωση του προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Η αστυνομία σε συνεργασία με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μετέφερε με λεωφορεία για λόγους ασφαλείας τους αλλοδαπούς που κρατούνταν στο κέντρο σε άλλες δομές της Αττικής.

Λίγο μετά τις 19:00 το απόγευμα της Παρασκευής εστάλη μήνυμα από το 112 για εκκένωση των Θρακομακεδόνων, ενώ νωρίτερα άλλο μήνυμα προέτρεπε σε εκκένωση Σταμάτας και Ροδόπολης. Νέα εστία εκδηλώθηκε και στα Πευκόφυτα, όπου οι φλόγες έφτασαν στα πρώτα σπίτια.
Οι συνεχείς αναζωπυρώσεις σε Αφίδνες, Ιπποκράτειο Πολιτεία και Κρυονέρι τύλιξαν στις φλόγες σπίτια, επιχειρήσεις και αυτοκίνητα.

Η πυρκαγιά μαινόταν στη Λίμνη του Μαραθώνα, καίγοντας πεύκα, με κατεύθυνση προς τα βόρεια. Νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής, οι φλόγες τύλιξαν εργοστάσιο στις Αφίδνες, ενώ οι πυροσβέστες απομακρύνθηκαν, λόγω του κινδύνου των συνεχών εκρήξεων. Νωρίτερα δόθηκε εντολή εκκένωσης στο Πολυδένδρι και το Καπανδρίτι, ενώ οι κάτοικοι στο Καλέντζι και τη Λίμνη Μαραθώνα κλήθηκαν να φύγουν προς την περιοχή του Γραμματικού.

Νέο μεγάλο μέτωπο «ξεφύτρωσε» δίπλα στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας με τις φλόγες να περνούν προς το ρεύμα της καθόδου, με τους πυροσβέστες να δίνουν μάχη να μην περάσει στο ρεύμα προς Λαμία και συγκεκριμένα προς το Μαρκόπουλο Ωρωπού.

Την Παρασκευή έκαιγαν 64 πυρκαγιές

Κατά τη διάρκεια της έκτακτης ενημέρωσης του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά (φωτό), το απόγευμα της Παρασκευής, τονίστηκε ότι οι σημαντικότερες από τις 64 ανοικτές πυρκαγιές, είναι αυτές που εξελίσσονται σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία, Μεσσηνία, Μάνη, Τολοφώνα Φωκίδας, Φθιώτιδα, Κρήτη και Γρεβενά.

Αναφορικά με την πυρκαγιά στο Κατσιμίδι, επισημάνθηκε πως στις 14:47 το μεσημέρι της Παρασκευής, οι ριπές των ανέμων μετρήθηκαν έως 8 bf, 66 χλμ./ώρα, ευνοώντας τη δημιουργία κηλιδώσεων και νέων εστιών. Παράλληλα αντιμετωπίζονταν διάφορα μέτωπα και στις δύο πλευρές της Εθνικής, κυρίως στο ύψος των διοδίων στις Αφίδνες, στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, στη Βαρυμπόμπη και στο ύψος του Αγίου Στεφάνου προς τη Λίμνη Μαραθώνα.

Ο κ. Χαρδαλιάς σημείωσε ότι έχουν ενεργοποιηθεί κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, κυρίως σε Αττική, Τολοφώνα, Εύβοια, Ηλεία και Μεσσηνία, ενώ μέχρι στιγμής έχουν γίνει 3 συλλήψεις στη Φωκίδα, στην Αττική και στην Καλαμάτα. Στην Αττική για πρόθεση και στην Καλαμάτα για πρόθεση κατ’ εξακολούθηση με επιβεβαιωμένες τουλάχιστον 3 περιπτώσεις για το ίδιο άτομο που οδηγήθηκε στην αντιεισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Πηγή:  eleftherostypos.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis