Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:58 | 16/04/2017
Τα πτυχία της Αστυνομικής Ακαδημίας, όπως περιγράφω παρακάτω, δεν ενδείκνυνται  προς  αριστίνδειν ανάδειξή των Αξιωματικών σε τιμητές των πάντων, διότι τόσο η Σ.Α.Ε.Α. όσο και το Τ.Ε.Μ.Α, παρά τις παράτυπες και αντισυνταγματικές διατάξεις, που βάφτισαν τη μεν Σ.Α.Ε.Α. σε Α.Ε.Ι. και τα δε τετράμηνα σεμινάρια επαγγελματικής επιμόρφωσης των Ανθυπαστυνόμων σε Ανώτερη εκπαίδευση, παρέχουν επαγγελματική, και μόνο, εκπαίδευση, όμοια με αυτή της Σχολής Αστυφυλάκων.
Με πρόφαση αυτήν την δήθεν υψηλού κύρους παρεχόμενη εκπαίδευση των Αξιωματικών παρεμποδίζεται η εξέλιξη των υπολοίπων Ανθυπαστυνόμων, δημιουργώντας μια κλειστή συντεχνιακή ομάδα.
 Σύμφωνα με το άρθρο 16 παρ. 5 του Συντάγματος, «Η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση. Tα ιδρύματα αυτά τελούν υπό την εποπτεία του Kράτους, έχουν δικαίωμα να ενισχύονται οικονομικά από αυτό και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους που αφορούν τους οργανισμούς τους..» και την  παρ. 7 του ιδίου άρθρου του Συντάγματος, «Η επαγγελματική και κάθε άλλη ειδική εκπαίδευση παρέχεται από το Kράτος και με σχολές ανώτερης βαθμίδας για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο από τρία χρόνια, όπως προβλέπεται ειδικότερα από το νόμο, που ορίζει και τα επαγγελματικά δικαιώματα όσων αποφοιτούν από τις σχολές αυτές».
Επιπλέον, σύμφωνα με το άρθρο 41 παρ. 4 Ν. 1481/1984 η Σ.Α.Ε.Α. είχε αυτοαναγορευθεί, χωρίς να πληροί ούτε κατ’ ελάχιστον τους όρους του Συντάγματος, ως ισότιμη με τις Σχολές των Ανώτατων Εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Μετά τη συμπλήρωση τριάντα ετών επήλθε κάποια μεταβολή στο καθεστώς της Αστυνομικής Ακαδημίας με το άρθρο 38 παρ.1 του Ν.4249/2014, όπου ορίζεται, «Η Αστυνομική Ακαδημία αποτελεί νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, έχει διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια και η εποπτεία σε αυτήν ασκείται από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη μέσω του Επιτελείου της Ελληνικής Αστυνομίας και από τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων» και σε συνδυασμό με την παρ. 5 του ιδίου άρθρου «Η Σχολή Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας είναι ισότιμη με τα Ιδρύματα και τις Σχολές του Πανεπιστημιακού τομέα της ανώτατης εκπαίδευσης, όπως αυτή ορίζεται από τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις και τις αντίστοιχες παραγωγικές Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας και παρέχει ισότιμη εκπαίδευση και χορηγεί ισότιμα πτυχία, προς εκείνα που χορηγούνται από τα Ιδρύματα και τις Σχολές αυτές.», προκειμένου να καλυφθεί το λανθάνων επί πολλά έτη νομοθετικό ατόπημα και να τηρηθούν οι ελάχιστες εγγυήσεις που απαιτεί το Σύνταγμα για την τυπική κατοχύρωσή της να απονέμει πτυχία ισότιμα των Α.Ε.Ι., αλλά αυτό δεν αρκεί αν δεν επέλθει και η ουσιαστική μετατροπή της Σ.Α.Ε.Α. σε Εκπαιδευτικό Ίδρυμα κάτι αδύνατον λόγω της φύσης της.
Επί τριάντα έτη η Σχολή αυτή δεν αντιστοιχούσε σε καμία από τις βαθμίδες τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως περιγράφονται αυτές στο Σύνταγμα, διότι δεν είχε τα χαρακτηριστικά ενός Α.Ε.Ι., δηλαδή ίδρυμα που να έχει περιβληθεί με νομική προσωπικότητα ενός ν.π.δ.δ. και να έχει πλήρη διοικητική αυτοτέλεια, αλλά ούτε μπορούσε να ενταχθεί στην ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης, γιατί είναι υπερτριετούς Σχολή. Η παραπάνω κατάσταση εξακολούθησε και μετά τη ψήφιση του Ν.42249/2014, λόγω της μη ουσιαστικής μεταρρύθμισης της Σ.Α.Ε.Α., έτσι ώστε να καταστεί Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα, σχετική είναι και υπό τον τίτλο, «προτάσεις της Π.Ο.ΑΞΙ.Α για την μεταρρύθμιση του συστήματος εκπαίδευσης της Ελληνικής Αστυνομίας», ανακοίνωση της Π.Ο.ΑΞΙ.Α από 30/4/2015, η οποία αναφέρει μεταξύ άλλων, «…Ουσιαστική Ανωτατοποίηση της Σχολής Αξιωματικών.
Η μεταρρύθμιση αυτή κρίνεται αναγκαία διότι μέχρι σήμερα ο τρόπος διάρθρωσης και λειτουργίας της Σχολής παρουσιάζει σημαντικές αποκλίσεις από τον αντίστοιχο των Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων ( διοίκηση, όργανα λήψης αποφάσεων, διαδικασίες επιλογής και εξέλιξης διδακτικού προσωπικού, κ.τ.λ) με αποτέλεσμα το πτυχίο που παρέχει η Σχολή να μην μπορεί να ενταχθεί σε διαδικασία πλήρους αντιστοίχισης και αναγνώρισης κατά τη διαδικασία της Μπολόνια…», εν ολίγοις η αμφισβήτηση της εγκυρότητας των τίτλων που παρέχει η Σ.Α.Ε.Α. γίνεται εκ των έσω, από την ίδια την Π.Ο.Α.Ξ.Ι.Α., άρα η δικαστική προσβολή τους από όποιον θίγεται από το χαρακτηρισμό τους ως ισότιμων με τα πτυχία των Α.Ε.Ι. είναι εφικτή, ειδικά των πτυχίων πριν το 2014, τα οποία απονεμήθηκαν από Υπηρεσία του Κράτους, υπό στενή έννοια, μη δυνάμενη να χαρακτηριστεί ούτε κατ’ ελάχιστον Εκπαιδευτικό Ίδρυμα. Εδώ είναι η ευθύνη της Π.Ο.ΑΣ.Υ. που δεν έχει προσφύγει κατά αυτών που παρατύπως έχουν απογραφεί ως απόφοιτοι Α.Ε.Ι..
Όσον αφορά τους «Ανθυπαστυνόμους-ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΤΕΜΑ», οι οποίοι,  τυφλωμένοι από το πάθος της εξουσίας, λησμονούν ότι στο άρθρο 38 παρ.4 του Ν. 4249/2014 η Σχολή στην οποία φοιτούν χαρακτηρίζεται με τον ίδιο τρόπο με αυτή τη Σχολή Αστυφυλάκων, το οποία ορίζει, «Η Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αυτή ορίζεται από τις ισχύουσες κάθε φορά διατάξεις και παρέχει ισότιμη εκπαίδευση και χορηγεί ισότιμα πτυχία, προς εκείνα που χορηγούνται από τα αντίστοιχου επιπέδου εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ανήκει και το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας».
Κατόπιν της ανωτέρω, βάσει ποιάς διάταξης οι σπουδαστές των ΤΕΜΑ θεωρούν την επαγγελματική τους εξέλιξη (και συγχαρητήρια γι’ αυτό), εκτός από αποκλειστικό προνόμιο τους, και ως εξέλιξη στο μορφωτικό τους επίπεδο, εφόσον αυτό παραμένει στάσιμο στην Ανώτερη βαθμίδα εκπαίδευσης; Άλλωστε η γραμματική ερμηνεία του ως άνω Νόμου μόνο χαριστική διάθεση δείχνει προς τους αποφοίτους του Τ.Ε.Μ.Α., για  να ικανοποιήσει όσους παρακολουθούν το τετράμηνο σεμινάριο επαγγελματικής κατάρτισης της Σχολής και δεν έχουν πτυχίο ομότιμο των υφισταμένων τους (το είδος της παρεχόμενης εκπαίδευσης προκύπτει αβίαστα από τον ίδιο τον τίτλο του Τμήματος Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων, Τ.Ε.Μ.Α.,).
Η ιεραρχία ως ουσιώδες στοιχείο του οργανισμού Ελληνική Αστυνομία πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία ως όλον και με τον δέοντα σεβασμό και όχι με πυροτεχνήματα που στρεβλώνουν το ήδη προβληματικό νομοθετικό πλαίσιο που με αναχρονιστικά μέσα αποδίδει τους βαθμούς ή στερεί πεισματικά την εξέλιξη των αστυνομικών και ταυτόχρονα δε λαμβάνει υπ’ όψιν τις θυσίες των αστυνομικών που φοίτησαν επί πολλά έτη στη Σχολή Αξιωματικών ή στη Σχολή Αστυφυλάκων, γεννώντας τους ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι λαμβάνουν μέρος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και θα ανταμειφτούν αναλογικά οι κόποι τους.
 Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τη φιλοξενία στην ιστοσελίδα σας
                                                               Καλή Ανάσταση
                                                               Ανθυπαστυνόμος
Πηγή:  www.bloko.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis