Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:02 | 25/11/2014

Σε απάτη τεραστίων διαστάσεων φέρεται ότι εμπλέκεται διευθυντήςτραπεζικού υποκαταστήματος στην περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε εναντίον του η Εθνική Τράπεζαστις 16 Απριλίου 2014.

Συνεργός, ωστόσο, στη δράση των επιτήδειων φέρεται ότι ήταν ο ίδιος ο διευθυντής του υποκαταστήματος, ο οποίος παρέβη συστηματικά στη Μονάδα του όλες τις εγκυκλίους της Τράπεζας και τις οδηγίες του Τειρεσία προκειμένου να χορηγήσει μεγάλο αριθμό επιταγών σε συγκεκριμένα αφερέγγυα πρόσωπα, αναφέρει η μήνυση. Όπως αναφέρεται στο νομικό έγγραφο, το συγκεκριμένο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας είχε μετατραπεί «σε πόλο έλξης απατεώνων», οι οποίοι έδρασαν με τη γνωστή μεθοδολογία «ριχτάδικου» από το 2010 μέχρι και τις αρχές του 2013. Οι επιτήδειοι «ίδρυαν νέες επιχειρήσεις, στη συνέχεια άνοιγαν λογαριασμούς όψεως και εξασφάλιζαν μεγάλο αριθμό επιταγών. Ακολούθως, συναλλάσσονταν με ανυποψίαστους επαγγελματίες εμπόρους, αλλά και ιδιώτες, αγοράζοντας εμπορεύματα ή λοιπά κινητά πράγματα και πληρώνοντας με μεταχρονολογημένες επιταγές τις οποίες άφηναν ακάλυπτες», αναφέρει η μηνυτήρια αναφορά. 

Σύμφωνα με την έρευνα που διενήργησε η διεύθυνση εσωτερικών υποθέσεων της Εθνικής Τράπεζας, από τα 3.870 φύλλα επιταγών που παραδόθηκαν σε δικαιούχους από τον Απρίλιο του 2010 έως τις αρχές του 2013, 845 επιταγές αξίας 15.604.000 ευρώ δεν πληρώθηκαν ελλείψει υπολοίπου στους λογαριασμούς των δικαιούχων, 557 διαγράφηκαν από σύστημα, ενώ 1373 φαίνεται να βρίσκονται ακόμη σε κυκλοφορία και η τύχη τους αγνοείται. 

Οι περισσότερες παρεκκλίσεις διαπιστώθηκαν σε συγκεκριμένους 15 λογαριασμούς «οι οποίοι ανοίχθηκαν για να εξυπηρετήσουν 2 άτομα», αναφέρει η μήνυση, στα οποία και χορηγήθηκαν πάνω από 2.600 φύλλα επιταγών, είτε μέσω λογαριασμών που άνοιξαν οι ίδιοι, είτε μέσω «αχυράνθρωπων». Σε ένα εκ των δύο ατόμων, χορηγήθηκαν για παράδειγμα 110 φύλλα επιταγών χωρίς να προκύπτει ότι ο ίδιος ασκεί κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ σε άλλον παραδόθηκαν φύλλα επιταγών σε εταιρία ενδιαφέροντος του, παρότι υπήρχε εις βάρος της σχετική απαγόρευση. Περαιτέρω, δεν αναγγέλθηκαν στον Τειρεσία περίπου 250 σφραγισμένες επιταγές, οι περισσότερες εκ των οποίων αφορούσαν τα δύο αυτά πρόσωπα.Όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά, στην έρευνα διαπιστώθηκε σωρεία παρατυπιών και παρεκκλίσεων από τις προβλεπόμενες διαδικασίες ανοίγματος λογαριασμών και χορήγησης επιταγών.

Όπως διαπιστώθηκε από την εσωτερική έρευνα της Τράπεζας, αποδέκτες των εν λόγω επιταγών έχουν υποβάλει μύνησεις κατά του διευθυντή της τράπεζας, για συνέργεια σε απάτη, αφού ο τελευταίος φέρεται να τους διαβεβαίωνε  για την φερεγγυότητα των εκδοτών τους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι πελάτες 5 αστέρων».

Σύμφωνα όμως με τη μήνυση της Εθνικής Τράπεζα, «είναι αναμφίβολο» ότι αφερέγγυα άτομα, «έτυχαν ιδιαίτερης μεταχείρισης από τον τέως Διευθυντή», που τα τροφοδότησε με μεγάλο αριθμό επιταγών οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στη συνέχεια για να εξαπατήσουν εμπόρους και επιχειρηματίες, γεγονός που επισύρει ευθύνη για παράβαση καθήκοντος. Περαιτέρω, αναφέρει η μήνυση, προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις ότι ο διευθυντής έχει συνεργήσει σε απάτη κατ' εξακολούθηση σε βαθμό κακουργήματος.Ο  διευθυντής απαλλάχθηκε από τα καθήκοντα του στις 11.2.2013, ενώ στην εξηγητική επιστολή που έστειλε προς την τράπεζα αρνείται όλες τις κατηγορίες, λέγοντας ότι ουδέποτε προέτρεψε ή προσπάθησε να παραπλανήσει τρίτο ώστε να προβεί σε αγορές ή πωλήσεις παρέχοντας πληροφορίες για την περιουσιακή κατάσταση του αντισυμβαλλομένου.

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis