Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
18:44 | 18/03/2016

Ένας νέος νόμος πρόκειται να τεθεί σε εφαρμογή από την 24η Μαρτίου στο Καζακστάν που θα απαγορεύει τη χρήση «έξυπνου» κινητού τηλεφώνου σε αστυνομικούς και δημοσίους υπαλλήλους εν ώρα υπηρεσίας.

Στόχος των νομοθετών είναι η αποτροπή διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών, τη στιγμή που η πληροφορία σχετικά με τον νόμο… διέρρευσε στον Τύπο.

Το κυβερνητικό έγγραφο, όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρει πως η απαγόρευση χρήσης «έξυπνων» κινητών τηλεφώνων θα ξεκινήσει τις ερχόμενες ημέρες έπειτα από τις συχνές περιπτώσεις διαρροής εμπιστευτικών πληροφοριών μέσω της εφαρμογής WhatsApp.

Ένας κρατικός υπάλληλος από το Καζακστάν μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων δήλωσε ότι οι κυβερνητικοί εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι κατά την είσοδό τους στο χώρο εργασίας τους θα υποβάλλονται σε έρευνα για τα κινητά τηλέφωνά τους, ωστόσο δεν γνώριζαν πότε ο νόμος επρόκειτο να τεθεί σε εφαρμογή.

Βέβαια, επισημαίνεται πως η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα σχολιάσει τη διαρροή του εγγράφου.
Εντούτοις, ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Καλμουκχανμπέτ Κασίμοβ, δήλωσε ότι στην αστυνομία έχει ήδη εφαρμοστεί το μέτρο αυτό αν και ανεπίσημα.

Ο Κασίμοβ απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η απόφαση συνδέεται με σκάνδαλο που αφορά στην διαρροή φωτογραφίας νεκρού φοιτητή που είχε ληφθεί από την αστυνομία και είχε καταλήξει στους τόπους κοινωνικής δικτύωσης τον περασμένο μήνα.

Από την άλλη, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας του Καζακστάν, Μουράτ Αμπένοβ, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων επισήμανε πως τα κινητά τηλέφωνα τελευταίας τεχνολογίας βοηθούν τους υπαλλήλους, μεταξύ άλλων, να «ελέγξουν το δελτίο καιρού πριν φύγουν για ταξίδι ή να δουν πώς μεταφράζεται μία λέξη από ρωσικά στα καζάκικα».

«Θα μπορούσαν να είχαν επιβάλει τέτοιους περιορισμούς στους ανθρώπους που χειρίζονται εμπιστευτικά ζητήματα, και όχι σε όλους τους κρατικούς λειτουργούς», συμπλήρωσε ο πρώην υπουργός Παιδείας.

 

protothema.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis