Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:26 | 17/03/2015

Δύο κατάδικοι εκτελέστηκαν σήμερα δια απαγχονισμού στο Καράτσι, στο νότο, δύο στο Ραβαλπίντι, στη βόρεια πόλη που γειτονεύει με το Ισλαμαμπάντ και έξι στο κέντρο της ανατολικής επαρχίας Πεντζάμπ. Συνολικά 37 εκτελέσεις έχουν γίνει από τα μέσα Δεκεμβρίου στο Πακιστάν.

Μετά την επιδρομή ανταρτών Ταλιμπάν σε σχολείο της Πεσαβάρ, κατά την οποία σκοτώθηκαν 154 άνθρωποι, στην πλειοψηφία τους μαθητές, στις 16 του περασμένου Δεκεμβρίου, οι πακιστανικές αρχές αποφάσισαν την μερική άρση του μορατόριουμ στη θανατική ποινή, μόνο για υποθέσεις τρομοκρατίας, πριν από την πλήρη άρση του μορατορίουμ την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, περίπου 8.000 θανατοποινίτες σαπίζουν σήμερα στις πακιστανικές φυλακές και σύμφωνα με τις τοπικές αρχές περίπου 1.000 ανάμεσά τους έχουν εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα.

Διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνάντησαν την περασμένη εβδομάδα στο Ισλαμαμπάντ στελέχη της πακιστανικής διπλωματίας για να εκφράσουν την ανησυχία τους για την επαναφορά της εσχάτης των ποινών στη χώρα, μια πρόκληση που έχει επίσης σχέση με οικονομικούς λόγους.

Το Πακιστάν είχε λάβει πέρυσι από την ΕΕ το καθεστώς «GSP+», του Συστήματος Γενικευμένων Προτιμήσεων (ΣΓΠ), το απαλλάσσει από φόρους τις εξαγωγές του για τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, επιτρέποντας έτσι στη χώρα να αυξάνει κατά ένα δισεκατομμύριο δολάρια τις πωλήσεις της στην Ευρώπη, με τη δέσμευση να διατηρήσει το μορατόριουμ στη θανατική ποινή, το οποίο είχε τεθεί σε ισχύ από το 2008.

Μια από τις χαρακτηριστικές περιπτώσεις που ανέφεραν οι ευρωπαίοι διπλωμάτες και πολλές οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που έχουν την έδρα τους στο Πακιστάν και στο εξωτερικό, είναι αυτή του Σαφκάτ Χουσάιν, που καταδικάστηκε σε θάνατο ενώ ήταν έφηβος και η εκτέλεσή του έχει προγραμματιστεί για μεθαύριο.

Το 2004, ο έφηβος αυτός καταδικάστηκε στην εσχάτη των ποινών για τον φόνο ενός παιδιού από δικαστήριο που εκδίκαζε υποθέσεις τρομοκρατίας, παρά τις διαμαρτυρίες της οικογένειάς του η οποία δηλώνει ότι το παιδί της είναι αθώο και τονίζει ότι ήταν μόλις 15 ετών την εποχή που διαδραματίστηκαν τα γεγονότα και συνεπώς δεν θα πρέπει να εκτελεστεί.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis