Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:44 | 01/01/2018

 

Απαγωγές κρατουμένων σημειώνονται στις φυλακές Κορυδαλλού! Λίγες ημέρες μετά την οργάνωση της δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου μέσα από τις συγκεκριμένες φυλακές και τον ανεξέλεγκτο ξυλοδαρμό του ηγετικού μέλους του «Επαναστατικού Αγώνα» Νίκου Μαζιώτη στην Ε' Πτέρυγα παρουσιάζονται νέα δείγματα της πρωτοφανούς ασυδοσίας στο σωφρονιστικό κατάστημα.

Η ομερτά της φυλακής

Σύμφωνα με καταγγελίες, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν υπάρξει περιπτώσεις ομηρειών, ξυλοδαρμού και απαίτησης λύτρων από κρατουμένους για «απελευθέρωση» από το... κελί τους! Με τους επίσης φυλακισμένους δράστες να μετακινούνται με χαρακτηριστική άνεση από τη μία πτέρυγα στην άλλη, να εισβάλλουν σε κελιά και να εγκλωβίζουν ή να μεταφέρουν τα θύματά τους στα δικά τους κρησφύγετα. Οπως προκύπτει από τις ίδιες πηγές, τις τελευταίες εβδομάδες έχουν σημειωθεί δύο τέτοια σοβαρά κρούσματα που επιχειρεί να καλύψει, όπως και στην περίπτωση του τραυματισμού του Νίκου Μαζιώτη, η ομερτά της φυλακής. Με έντρομους συγγενείς των «ομήρων»-κρατουμένων από τους οποίους ζητούνται λύτρα να σπεύδουν στις φυλακές για να πληροφορηθούν πώς συμβαίνει το παράδοξο να υπάρχουν αρπαγές και ομηρείες εντός των ίδιων των φυλακών. Σε μια απόλυτα σουρεαλιστική όσο και επικίνδυνη κατάσταση.
 
Την ίδια ώρα, τεράστια είναι η ανησυχία των αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. για την αδυσώπητη σύγκρουση μελών των «Πυρήνων» και του «Επαναστατικού Αγώνα» εντός Κορυδαλλού με τον φόβο ότι αν υπάρξει πιο σοβαρό αιματηρό επεισόδιο θα υπάρχουν μαζικές αντιδράσεις ενόπλων που θα επιρρίψουν πιθανόν την ευθύνη στις κρατικές αρχές που «υποβοηθούν την εξόντωση ανταρτών πόλης». Σε έναν φαύλο κύκλο που μπορεί να δημιουργήσει η αδυναμία ελέγχου στις φυλακές.
 
Με σωφρονιστικούς υπαλλήλους να αναφέρονται στις σημαντικές ελλείψεις προσωπικού στο συγκεκριμένο κατάστημα, με φύλακες που καλούνται να φρουρήσουν κατ' αντιστοιχία ο κάθε ένας από 300 ως 500 άτομα. Ομως με άλλους συναδέλφους τους να αποδίδουν ευθύνες και σε επιλογές του υπουργείου Δικαιοσύνης σε σχέση με τη μεταχείριση πολλών κρατουμένων.

Δύο συμβάντα με... λύτρα

Μετά, λοιπόν, τη δράση του οργανωμένου εγκλήματος και την εκπόρευση πολλών εγκληματικών ενεργειών μέσα από τον Κορυδαλλό, τη δημιουργία σχεδίων ανατίναξης και μαζικής απόδρασης από το σωφρονιστικό κατάστημα, τη διακίνηση ναρκωτικών, όπλων κ.λπ. εντός των φυλακών, πλέον φαίνεται ότι σημειώνονται και... απαγωγές.
 
Η πρώτη σοβαρή υπόθεση ομηρείας φαίνεται να αφορά 47χρονο Ελληνα - με καταγωγή από τη Νότια Αλβανία - που είχε κατηγορηθεί τον Οκτώβριο του 2016 για υπόθεση μεταφοράς και αποθήκευσης 1,8 τόνων χασίς που είχε εντοπισθεί στα περίχωρα της Αττικής. Το συμβάν της αρπαγής του 47χρονου σημειώθηκε στα τέλη του περασμένου Νοεμβρίου σε κελί της Γ' Πτερυγας των φυλακών Κορυδαλλού όπου εισέβαλαν αλλοδαποί κρατούμενοι από άλλη πτέρυγα. Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, οι εισβολείς-απαγωγείς εντός Κορυδαλλού έδιωξαν τον συγκρατούμενο του ομήρου και έπειτα απαίτησαν ποσό της τάξης των 10.000 έως 20.000 ευρώ ώστε να τον αφήσουν ελεύθερο και σε δεύτερη φάση να μην προχωρήσουν σε νέα αρπαγή και κακοποίησή του. Η οικονομική απαίτηση φέρεται να μεταφέρθηκε στους έκπληκτους συγγενείς τού κρατουμένου, πιθανόν μέσω κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούνται με χαρακτηριστική άνεση σε σωφρονιστικά καταστήματα, που επεδίωξαν να έλθουν σε επαφή με τους υπευθύνους των φυλακών αλλά και τον ίδιο για να πληροφορηθούν την κατάσταση της υγείας του. Είναι απορίας άξιο πώς είναι δυνατόν να υπάρχει παράνομη κράτηση εντός χώρου νόμιμης κράτησης. Οι οικείοι του 47χρονου ζήτησαν να υπάρξει έρευνα για το περιστατικό που όλως περιέργως δεν απέδωσε τίποτε. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ίδιος ο όμηρος υπό τον φόβο αντεκδικητικής ενέργειας δεν ανέφερε τίποτε, ενώ το ίδιο συνέβη και με άλλα πρόσωπα που συσχετίστηκαν με το περιστατικό. Σε καμία σημαντική αναφορά δεν προχώρησαν ούτε οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι. Ο 47χρονος μεταφέρθηκε αρχικά στη ΣΤ' Πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού και ακολούθως στο Ψυχιατρείο των φυλακών για να αποφύγει μια νέα αρπαγή.
 
Δεύτερο παρόμοιο συμβάν φέρεται να έχει υπάρξει προ τριών ημερών με νεαρό κρατούμενο που κατηγορείτο για υπόθεση ναρκωτικών και είχε μεταχθεί από την Πάτρα. Σύμφωνα με αναφορές ατόμων που γνωρίζουν το περιστατικό, ο κρατούμενος μεταφέρθηκε πάλι από αλλοδαπούς κρατουμένους σε άλλη πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού από εκεί που κρατείτο, όπου μετά από ολονύκτια ομηρεία επικοινώνησε με στενή συγγενή του προκειμένου να καταβληθούν τα «λύτρα». Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές στις φυλακές έσπευσε λίγες ώρες μετά, ιδιαίτερα θορυβημένη, συγγενής του που εξέφρασε και αυτή τις ίδιες απορίες για την άνεση που κινούνται οι κρατούμενοι απαγωγείς μέσα σε ένα σωφρονιστικό κατάστημα. Ο νεαρός κρατούμενος τελικώς μεταφέρθηκε στην Ε' Πτέρυγα όπου υπολογίζεται ότι δεν υπάρχουν συνεργοί των απαγωγέων σε άλλους χώρους των φυλακών.

Του ζήτησαν «ενοίκιο» για το κελί του

Στο ίδιο τμήμα της φυλακής υπήρξε προ μιας εβδομάδας ο ξυλοδαρμός από τουλάχιστον 7-8 άτομα του δραστήριου αντάρτη πόλης Νίκου Μαζιώτη, ο οποίος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με μώλωπες και πληγή από άγνωστο αντικείμενο. Την προανάκριση για την επίθεση αυτή ανέλαβαν αστυνομικές υπηρεσίες του Πειραιά, οι οποίες έλαβαν καταθέσεις από το θύμα της επίθεσης, από κρατουμένους στον χώρο αλλά και από σωφρονιστικούς υπαλλήλους. Χωρίς να υπάρχει οποιαδήποτε αξιοποιήσιμη μαρτυρία και όλοι να δηλώνουν άγνοια για το περιστατικό σε μια εκ νέου επιβολή του «νόμου της σιωπής». Για την επίθεση αυτή ωστόσο έχουν υπάρξει πληροφορίες για πιθανή εμπλοκή αλλοδαπών ποινικών που είχαν συσχετισθεί με τη δολοφονία του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, στις αρχές Οκτωβρίου, στο Κολωνάκι αλλά και ατόμων κουρδικής καταγωγής που είχαν κατηγορηθεί για υπόθεση ναρκωτικών. Αντιθέτως προς βοήθεια του Νίκου Μαζιώτη φέρεται να έσπευσαν κρατούμενα μέλη της οργάνωσης DHKP - C που είχαν συλληφθεί προσφάτως. Ομως το εντυπωσιακά ενδιαφέρον είναι ότι, σύμφωνα με ορισμένες μαρτυρίες, οι δράστες της επίθεσης ζήτησαν λίγο προτού επιτεθούν στον κρατούμενο ποσό εκατοντάδων ευρώ ως τάχα «ενοίκιο» για την παραμονή του στο συγκεκριμένο κελί.
 

Με στελέχη του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και της ΕΛ.ΑΣ. να εκφράζουν την ανησυχία τους για όσα συμβαίνουν στη φυλακή και φόβους για νέα σύμπραξη αναρχικών και ποινικών, με ό,τι ίσως επακολουθήσει. Με κύριο ενδιαφέρον σε αποστροφή του τελευταίου κειμένου της Πόλας Ρούπα, συντρόφου του Νίκου Μαζιώτη, η οποία σημειώνει «να πάρουν όλοι δημόσια θέση πάνω στα ζητήματα αυτά και να καταδικάσουν άμεσα την επίθεση εναντίον του Μαζιώτη και τους υποκινητές τους. Αλλιώς η σιωπή θα είναι συνενοχή σε ό,τι έγινε και ό,τι ακολουθήσει».

 
 
Πηγή: www.tovima.gr
Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis