Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
10:34 | 06/10/2017

Σε διαπραγμάτευση λύτρων με… αγγελία πώλησης επαγγελματικού χώρου είχαν προχωρήσει οι απαγωγείς του Μιχάλη Λεμπιδάκη, όπως προκύπτει από την ογκωδέστατη δικογραφία της υπόθεσης.

Η σιγουριά των αστυνομικών πως στη μάνδρα ανταλλακτικών κρατείται ο επιχειρηματίας, για να δοθεί η παρακινδυνευμένη διαταγή επέμβασης, προήλθε από τις τρεις επικοινωνίες του 40χρονου Σκοπιανού φρουρού του με τον 43χρονο ιδιοκτήτη της, δύο ημέρες πριν από την επιχείρηση.

[custom:google-ads]

Ο φρουρός ζητούσε την «έγκριση» να δώσει στον Μιχάλη Λεμπιδάκη το… τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης, ενώ παρήγγειλε καπνό και αποσμητικό χώρου, γιατί βρομούσε η χημική τουαλέτα! Σε μια τρίτη επικοινωνία ενημέρωνε για τα προβλήματα υγείας του «μωρού» (Μιχάλης Λεμπιδάκης).

Μέσα από το υλικό της δικογραφίας διαπιστώνεται επίσης, η φυγή «4 απογοητευμένων-διαφωνούντων» δραστών, οι οποίοι βαρέθηκαν ή φοβήθηκαν από το μεγάλο χρονικό διάστημα της κράτησης και την εμμονή συνεργών τους να απαιτούν υπέρογκα λύτρα. Την ίδια ώρα, τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας της Κρήτης φοβούνται το ενδεχόμενο «βεντέτας» ανάμεσα σε κατηγορουμένους και μέλη του ασύλληπτου «πυρήνα», στην περίπτωση που ανοίξουν… στόματα.

Ηδη, 46χρονος φερόμενος «στρατολογητής» εξέφρασε φόβους για τη ζωή του και δεν αποκαλύπτει τα κρησφύγετα που κρατούσαν τον όμηρο. Οι αστυνομικοί στο πλαίσιο της προανάκρισης διαπίστωσαν ότι ο 60χρονος μεσίτης κρατούσε βιβλίο «εσόδων-εξόδων», ενώ υπάρχει ένας άγνωστος «Κώστας» και ο «Ακης», ο οπερατέρ (!) των βίντεο Λεμπιδάκη.

Σε κάποιο σημείο της δικογραφίας, ο 45χρονος ακτιβιστής των πλειστηριασμών και εμπρηστής των γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ περιγράφεται ως ο συνδετικός κρίκος ανάμεσα στον πρώτο και δεύτερο πυρήνα της συμμορίας μετά τις αρχικές αποχωρήσεις, ενώ φέρεται να γνωρίζει και την αιτία απενεργοποίησης των πρώτων, οι οποίοι αποχώρησαν ως «απογοητευμένοι» ή στοχευμένοι από την Αστυνομία.

Μεταξύ αυτών, οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. αναζητούν τον… αριστερόχειρα με τη βαριοπούλα, τον άνθρωπο που συμμετείχε στην αρπαγή του Μιχάλη Λεμπιδάκη, σπάζοντας το τζάμι του οδηγού, ο οποίος δεν συμπεριλαμβάνεται στους συλληφθέντες. Μεγάλο μέρος της δικογραφίας περιγράφει τις 32 επαφές των απαγωγέων με μέλη της οικογένειας, άλλους συγγενείς και στενούς συνεργάτες του επιχειρηματία, πολλές από τις οποίες στοχεύουν στη συναισθηματική φόρτιση και κάμψη του ηθικού προκειμένου να ενδώσουν στις απαιτήσεις τους.

Οι απαγωγείς υπερτονίζουν την κακή σωματική και ψυχική υγεία του Μιχάλη Λεμπιδάκη, που τον οδήγησαν σε απόπειρα αυτοκτονίας με… πλαστικό μαχαίρι, σε κρίσεις πανικού, απειλούν ότι θα στείλουν… δάκτυλό του, βρίζουν την οικογένεια και απειλούν ότι θα διαπομπεύσουν τα μέλη της δημοσιοποιώντας τις ηχογραφημένες συνομιλίες τους για να αναδείξουν την… αδιαφορία τους να ελευθερώσουν τον άνθρωπό τους.

apagogeis-lempidaki-1300-1 Απαγωγή Λεμπιδάκη: Διαπραγματεύονταν τα λύτρα μέσω μικρών αγγελιών!

Στις 19:01, της 8ης Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της 28ης επικοινωνίας διαπραγμάτευσης, απαγωγέας καλεί τον κουμπάρο και συνεργάτη του, Μιχάλη Λεμπιδάκη, όπου τον ενημερώνει ότι στην εκκλησία του Αγίου Εφραίμ, στο Καταλαγάρι Ηρακλείου, κάτω από τον κάδο που βρισκόταν στον προθάλαμο της τουαλέτας, υπήρχε φάκελος τον οποίο θα έπρεπε να παραδώσει στη μητέρα του ομήρου.

Ο φάκελος είχε δύο χειρόγραφες επιστολές του ομήρου και μία από υπολογιστή. Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ικέτευε την οικογένειά του να προσπαθήσει να συγκεντρώσει τα 30.000.000 ευρώ, γιατί κινδυνεύει να τρελαθεί, ενώ επισήμαινε ότι οι απαγωγείς εξοργίστηκαν από τη διαρροή στα ΜΜΕ για το βίντεο με τον ίδιο.

Στην τρίτη επιστολή οι δράστες απειλούσαν για τη ζωή του ομήρου, καλούσαν την οικογένεια να αποδεχθεί τις απαιτήσεις τους και να δείξουν τη συναίνεσή τους με τη δημοσίευση αγγελίας. Συγκεκριμένα του υποδείκνυαν να ανεβάσουν αγγελία στην εφημερίδα «Κρητικές αγγελίες», στο φύλλο δημοσίευσης που θα κυκλοφορούσε τη Δευτέρα 11/09/2017.

Υπέδειξαν και το εξής περιεχόμενο: «Πωλείται στη βιομηχανική περιοχή Ηρακλείου μεγάλος επαγγελματικός- βιοτεχνικός χώρος 3000 τ.μ., κτισμένος σε 10.000 τ.μ. οικοπεδική έκταση. Κατάλληλος για πολλές χρήσεις. Τιμή πώλησης ανάλογη με τη μοναδικότητά του. Τηλέφωνα επικοινωνίας 69………………. 69…….………. 69…….……….».

Οι δράστες δήλωσαν στην οικογένεια ότι αν δεν προβεί στην ανάρτηση της αγγελίας, αυτό θα σήμαινε ότι δεν επιθυμούν την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, υπονοώντας το θάνατο του απαχθέντος.

Η οικογένεια δημοσίευσε την αγγελία, ωστόσο, παραλλάσσοντας τις αριθμητικές τιμές που αντιστοιχούσαν στο εμβαδόν του κτίσματος και της οικοπεδικής έκτασης που δήθεν πωλούνταν, καθόσον διαπιστώθηκε ότι το γινόμενο αντιστοιχούσε σε 30.000.000, γεγονός που θα υποδήλωνε στους δράστες ότι η οικογένεια είχε όντως συγκεντρώσει το συγκεκριμένο ποσό και θα τους το παρέδιδε. Αντ’ αυτού, η οικογένεια χρησιμοποίησε αριθμητικές τιμές, των οποίων το γινόμενο αντιστοιχούσε σε 9.300.000 ευρώ, που είχε συγκεντρώσει μέχρι εκείνη τη στιγμή.

Δεκαπέντε ημέρες αργότερα, με SMS προς τον πατέρα, τον αδερφό και τη σύζυγο του ομήρου, αντιλαμβανόμενοι οι απαγωγείς την αλλαγή που παρέπεμπε στο συγκεκριμένο χρηματικό ποσό, δηλώνουν στην οικογένεια ότι έχουν… υπομονή.

lempidakis-apagogi-1300-1 Απαγωγή Λεμπιδάκη: Διαπραγματεύονταν τα λύτρα μέσω μικρών αγγελιών!

Σε επιστολή που φέρει ημερομηνία 22 Αυγούστου και περιλαμβάνεται στην ογκώδη δικοκογραφία, αποδέκτες είναι τα παιδιά του επιχειρηματία.

22/8/17

Aγόρια μου,

Καταλαβαίνω τη μεγάλη δοκιμασία που περάσατε. Μου δείχνει πως την ευτυχία στη ζωή δεν πρέπει να τη θεωρούμε δεδομένη και πρέπει να έχουμε ψυχική δύναμη για τα δύσκολα που μπορεί να έρθουν…Θέλω να πιστεύω πως παρά το μεγάλο σοκ και την αγωνία σας μπορέσατε να ανταποκριθείτε στα μαθήματά σας. Και ότι σταθήκατε στη μανούλα, τον παππού, τη γιαγιά, τον θείο δίνοντάς τους κουράγιο με τη νεανική σας αισιοδοξία.

Αγωνιώ να βρεθώ δίπλα σας για να μου πείτε τα σχέδιά σας και να συζητήσουμε γι αυτά.

Ελπίζω και εύχομαι να χουμε λίγο χρόνο μαζί τον Σεπτέμβρη όπου όποτε και για ό,τι θέλετε να κάνουμε. Σας σκέφτομαι και σας αγαπώ με όλη τη δύναμη της ψυχής μου. Θέλω να σας δω να προοδεύετε να δημιουργείτε μα πάνω απ΄όλα να στε ασφαλείες και ευτυχισμένοι άνθρωποι αγαπητοί στην κοινωνία.

Ο μπαμπάς σας

epistoli-lempidakis-1 Απαγωγή Λεμπιδάκη: Διαπραγματεύονταν τα λύτρα μέσω μικρών αγγελιών!

Ο «κοριός» έπιασε το κινητό

Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου μιας σύνδεσης που χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες στην 27η και 28η επικοινωνία διαπραγμάτευσης, διαπιστώθηκε ότι αυτή ενεργοποιήθηκε από κινητό που κατείχε ο 60χρονος μεσίτης, ενώ σε προηγούμενο χρόνο είχαν ενεργοποιηθεί από το ίδιο τηλέφωνο δύο συνδέσεις με τον 43χρονο ιδιοκτήτη της μάνδρας ανταλλακτικών.

Το συγκεκριμένο κινητό είχε ενεργοποιήσει συνδέσεις της πεθεράς του 43χρονου και του ίδιου. Η σύνδεση μπήκε στον «κοριό» της Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών και διαπιστώθηκε ότι ο 43χρονος, το απόγευμα της 25ης Σεπτεμβρίου, δέχθηκε κλήση από τον 40χρονο Σκοπιανό για δύο «ύποπτα» πρόσωπα που είχαν προσεγγίσει την επιχείρηση. Το μεσημέρι της επόμενης μέρας τον καλεί και πάλι προκειμένου να τον εφοδιάσει με τσιγάρα.

Μετά από ομηρία 186 ημερών, ο 53χρονος επιχειρηματίας απολαμβάνει πλέον την ελευθερία του. Οσο για τους δράστες, φαίνεται ότι θα ανοίξουν -περισσότερο- τα στόματα.

Στις 27 Σεπτεμβρίου, ο Σκοπιανός ζητά από τον ιδιοκτήτη την άδεια για να δώσει σε «άτομο που βρίσκεται σε έτερο δωμάτιο του οικήματος» τηλεχειριστήριο τηλεόρασης, ενώ του ζητά να φέρει αποσμητικό χώρου, γιατί βρομάει η τουαλέτα του δωματίου όπου βρισκόταν το συγκεκριμένο άτομο. Τις επόμενες δύο ημέρες του ζητά και πάλι τσιγάρα, ενώ στις 30 Σεπτεμβρίου τον ενημερώνει σχετικά με πρόβλημα υγείας του «μωρού» (Μ. Λεμπιδάκη).

Η τηλεφωνική σύνδεση που χρησιμοποιούσε ο Σκοπιανός από τις 18 Σεπτεμβρίου ενεργοποιούσε κεραία εταιρίας κινητής τηλεφωνίας με κωδική ονομασία «ΓΕΡΑΝΙ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ ΦΩΚΑ», όπου και παρέμενε σταθερός μέχρι και την ημέρα της αστυνομικής επιχείρησης, ενώ κάλυπτε τη Γέφυρα Ζουρίδας Ρεθύμνου, όπου βρισκόταν η επιχείρηση ανταλλακτικών του 43χρονου ιδιοκτήτη της.

lempidakis-apagogeis-1300 Απαγωγή Λεμπιδάκη: Διαπραγματεύονταν τα λύτρα μέσω μικρών αγγελιών!

«Μου πρόσφεραν 100.000 ευρώ για να τον προσέχω»

Ο 46χρονος, φερόμενος «στρατολογητής» του νέου πυρήνα, ομολόγησε ότι έλαβε μέρος στην απαγωγή 15-20 ημέρες μετά την εκδήλωσή της. Υποστήριξε ότι τον προσέγγισαν ένας άνδρας που τον έλεγε «Γιάννη», γιατί είχε δουλέψει για εκείνον ως εργάτης, ρωσικής καταγωγής, και ένας άγνωστος και του πρότειναν να βγάλει χρήματα. «Δελεάστηκα από την πρόταση και δέχθηκα. Τότε κάποιο βράδυ ήρθε από το σπίτι μου αυτός ο Γιάννης από κοινού με το άλλο άτομο, πιθανόν από τη Ρωσία, και μου πρόσφερε 100.000 ευρώ για να προσέχω τον Λεμπιδάκη.

Η συμφωνία μας ήταν να πηγαίνω να μένω σε χώρο που τον κρατούσαν και να του δίνω φαγητό, να προσέχω αν κάτι χρειαστεί και να έχω το νου μου. Συμφώνησα και ξεκίνησα τη φύλαξή του. Πήγαινα από τον Απρίλιο μέχρι και πριν ενάμιση μήνα κάποιες ημέρες και τον έβλεπα.

Στο δωμάτιο που φυλάγανε τον κύριο Μιχάλη υπήρχε όπλο -τύπου Καλάσνικοφ, όχι δικό μου, αλλά μου το είχαν δείξει για να ξέρω πού είναι και μήπως μου χρειαστεί. Ο κύριος Μιχάλης ήταν δεμένος με κάποια αλυσίδα, εγώ τον έβρισκα πάντα έτσι. Εκείνος πήγαινε σε μια χημική τουαλέτα που ήταν στο δωμάτιό του και εγώ τον φρόντιζα. Ο ίδιος δεν ήταν πάντα καλά ψυχολογικά και εγώ καθόμουν και τον άκουγα να μου λέει τα παράπονά του για να ξεσπάει, γιατί με τον καιρό τον συμπόνεσα.

Οι εντολές μου ήταν να φοράω κουκούλα και γυαλιά ηλίου και να μην τα βγάζω καθόλου για να μη με δει στο πρόσωπο. Ετσι και έκανα. Ερχόταν κάποια άτομα που έφερναν φαγητό και για εμένα και για τον κύριο Μιχάλη, εγώ το έπαιρνα χωρίς να τους δω και το πήγαινα για να το φάμε. Τις φορές που κουβεντιάζαμε με τον κύριο Μιχάλη με έλεγε ‘‘παππού’’», καταθέτει ο 46χρονος.

Οταν οι αστυνομικοί τον ρώτησαν σε πόσα διαφορετικά σπίτια τον πρόσεχε ως φύλακας, εκείνος απάντησε: «Εγώ έχω πάει σε δύο σπίτια συνολικά», και όταν τον ξαναρώτησαν πού ήταν αυτά, ο 46χρονος τους είπε: «Δεν μπορώ να σας πω, φοβάμαι».

Σημειώνεται ότι ο 46χρονος ήταν ο οδηγός του αυτοκινήτου στο οποίο επέβαιναν δύο ακόμη συνεργοί του στις 6 Ιουλίου στην επαρχιακή οδό Ρεθύμνου-Ηρακλείου, στην περιοχή του Πανόρμου. Ενας από τους επιβάτες συνομιλούσε εκείνη την ώρα μέσω SMS με μέλη της οικογένειας Λεμπιδάκη. Το κινητό τηλέφωνο το πέταξαν λίγο πριν γίνει αστυνομικός έλεγχος από τους αστυνομικούς της Τροχαίας…

 

Παναγιώτης Σπυρόπουλος
Μίλτος Σακελλάρης


Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου, eleftherostypos.gr

 

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis