Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
21:45 | 10/09/2015

Ε Ν Ω Τ Ι Κ Η   Α Γ Ω Ν Ι Σ Τ Ι Κ Η   Κ Ι Ν Η Σ Η   Π Υ Ρ Ο Σ Β Ε Σ Τ Ω Ν

Όπως έγινε γνωστό και μέσω της επίσημης ιστοσελίδας του Πυροσβεστικού Σώματος, το Τ.Ε.Ι. Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης και η Σχολή Ανθυποπυραγών της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, προκηρύσσουν έως ογδόντα (80) θέσεις μεταπτυχιακών φοιτητών για το Ακαδημαϊκό Έτος 2015-2016, στο πλαίσιο του αυτοχρηματοδοτούμενου Διιδρυματικού Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Δ.Π.Μ.Σ.) που οργανώνουν, με θέμα την ανάλυση και διαχείριση των ανθρωπογενών και φυσικών καταστροφών.


Στην προκήρυξη του προγράμματος μπορεί κανείς να διαβάσει ότι το εγχείρημα απευθύνεται κυρίως σε αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά απαιτείται για την παρακολούθηση η καταβολή διδάκτρων που ανέρχεται στο ποσό των 3.300 ευρώ, ώστε να καλύψουν οι ίδιοι οι φοιτητές τις λειτουργικές και λοιπές ανάγκες του μεταπτυχιακού προγράμματος!


Η εξέλιξη αυτή φυσικά δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Πρόκειται για φυσιολογική απόρροια του νόμου 3685/2008, ο οποίος ως ευρωπαϊκή κατεύθυνση, άναψε το πράσινο φως για την οργάνωση μεταπτυχιακών με δίδακτρα, από κάθε ελληνικό ίδρυμα ανώτατης εκπαίδευσης.


Ο παραπάνω νόμος μπόρεσε πλέον να βρει εφαρμογή στην Πυροσβεστική Ακαδημία και με τον νόμο 4249/2014 για την ψευτοαναδιοργάνωση του Π.Σ. που ψήφισε η συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠΑ.ΣΟ.Κ. και δεν κατάργησε όπως υποσχόταν, προεκλογικά και μετεκλογικά, η συγκυβέρνηση ΣΥ.ΡΙΖ.Α. - ΑΝ.ΕΛ.

Η Ε.Α.Κ.Π. ήταν η μόνη που είχε προειδοποιήσει έγκαιρα και ολοκληρωμένα, ότι ο νόμος αυτός θα επιφέρει εκτός από την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων και την υποβάθμιση του συστήματος πυρασφάλειας και την πλήρη εμπορευματοποίηση των δομών και των υπηρεσιών του Σώματος (βλέπε το ψήφισμα διαμαρτυρίας στις 9-2-2014 στην ιστοσελίδα της παράταξης). Ήταν επίσης η μοναδική συνδικαλιστική παράταξη που κινητοποιήθηκε έξω από τη Βουλή τη μέρα ψήφισης του σχετικού νόμου και συνεχίζει να παλεύει για την πλήρη κατάργησή του. Παράλληλα αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι τα ζητήματα του Π.Σ. δεν είναι ξεκομμένα από την υπόλοιπη κοινωνία. Το ζήτημα του φοιτητικού κινήματος τότε, ήταν η αντίσταση στις συνέπειες από την προσαρμογή της εκπαίδευσης, στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. και τις αποφάσεις της Μπολόνια. Οι περισσότεροι από το χώρο μας δεν ήθελαν να το καταλάβουν, σήμερα όμως οι συνέπειες των αναδιαρθρώσεων χτύπησαν και τη δική μας πόρτα.


Αυτός είναι και ο λόγος που η παράταξή μας με ανακοίνωση της στις 28-12-2006 (βλέπε στην ιστοσελίδα της Ε.Α.Κ.Π.), είχε καταδικάσει την τότε επικείμενη αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και την υποβάθμιση και ιδιωτικοποίηση της παιδείας με την ψήφιση του νόμου - πλαισίου για τα ελληνικά πανεπιστήμια, καλώντας τους πυροσβέστες να σταθούν στο πλευρό των αγωνιζόμενων τότε φοιτητών. Με βάση τη θέση μας, ότι η παιδεία σε όλες τις βαθμίδες πρέπει να είναι δικαίωμα για όλους και να παρέχεται αποκλειστικά δωρεάν στο λαό, διεκδικούμε την άρτια και επαρκή εκπαίδευση των συναδέλφων μας, χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση.


Απαιτούμε η Πυροσβεστική Ακαδημία να παρέχει ολοκληρωμένη εκπαίδευση στα στελέχη της υπηρεσίας μας, χωρίς χρηματικά ανταλλάγματα. Στα πλαίσια αυτά θεωρούμε απαράδεκτη και την τακτική του προεδρείου της Ένωσης Αξιωματικών (Ε.Α.Π.Σ.), η οποία κινείται στη λογική του παζαρέματος των διδάκτρων και συμβιβάζεται όπως δηλώνει και με μια έκπτωση της τάξεως του 50%.


Καλούμε τους συναδέλφους μας να βγάλουν τα συμπεράσματα μέσα από την εμπειρία τους. Οι πολιτικές που εφαρμόζονται από όλες τις κυβερνήσεις που προσκυνούν την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους συναφείς οργανισμούς, δεν είναι προς όφελός μας. Θίγουν και υποβαθμίζουν την υπηρεσία μας και την εργασιακή και επαγγελματική μας υπόσταση, σπιθαμή προς σπιθαμή, κάθε μέρα που περνά.


Απαιτείται να αντιπαλέψουμε αυτή την πολιτική μαζικά και οργανωμένα μέσα από τα σωματεία μας με το διεκδικητικό πλαίσιο της Ε.Α.Κ.Π. και να παραμερίσουμε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες που βοηθούν τόσα χρόνια την προώθηση της ίδιας πολιτικής, όλων των κυβερνήσεων, σε βάρος των δικαιωμάτων μας.


Για την Ε.Α.Κ.Π.
Η Εκτελεστική Γραμματεία

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis