Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
08:14 | 19/05/2019

Την απαλλαγή του ειδικού φρουρού ο οποίος το Μάρτιο του 2016 είχε σκοτώσει ομογενή από το Καζακστάν, ενώ επιχειρούσε να διαφύγει της σύλληψής του οδικώς, αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας.

Με το υπ’ αριθμ. 5519/2018 βούλευμα, το δικαστικό συμβούλιο δέχτηκε ότι ο ειδικός φρουρός, που κατηγορήθηκε για ανθρωποκτονία από πρόθεση, προχώρησε σε άμυνα υπέρ τρίτου, δίχως ο ίδιος να έχει ανθρωποκτόνο δόλο ή να προχώρησε σε υπέρβαση της άμυνας, και μάλιστα παρά το γεγονός ότι το θύμα δεν είχε στην κατοχή του πυροβόλο όπλο.

Οι δικαστές υιοθέτησαν την άποψη του εισαγγελέα πως «έλαβε χώρα δυναμική αντεπίθεση του κατηγορούμενου προς υπεράσπισή του συναδέλφου του από την άδικη και παρούσα επίθεση που στρεφόταν εναντίον του και είχε ως αποτέλεσμα την προσβολή της σωματικής του ακεραιότητας, καθώς υπέστη κάκωση γονάτων, αλλά και τη διακινδύνευση της ζωής του».

[custom:google-ads]

Πυροβόλησε μη στοχεύοντας τον παθόντα

Όπως αναφέρεται, το θύμα ύστερα από καταδίωξη ακινητοποιήθηκε τελικά σε φανάρι στην Καλλιθέα, ωστόσο δεν ακολούθησε τις συστάσεις των αστυνομικών να κατέβει από το όχημα, αντίθετα έσκυψε το σώμα του προς το κάθισμα του συνοδηγού σαν να έψαχνε κάτι.

«Οι κινήσεις του αυτές δημιούργησαν έντονη ανησυχία στους αστυνομικούς, επειδή θεώρησαν ότι έψαχνε όπλο κι για το λόγο αυτό προς φύλαξή τους έβγαλαν τα υπηρεσιακά τους όπλα από τη θήκη τους» περιγράφεται στο βούλευμα ενώ σημειώνεται ότι το θύμα αντί να συμμορφωθεί στις εντολές, πάτησε γκάζι και κατευθύνθηκε κατά του αστυνομικού που βρισκόταν πεζός μπροστά στο όχημα. Ο συνάδελφός του και κατηγορούμενος «πυροβόλησε μία φορά στο τζάμι της οπίσθιας αριστερής πόρτας, πίσω ακριβώς από τη θέση του οδηγού, με σκοπό να τον τρομάξει και συγχρόνως να αποκρούσει την άδικη και παρούσα επίθεση». Ιδιαίτερα βαρύτητα δόθηκε στην πραγματογνωμοσύνη της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, σύμφωνα με την οποία ο κατηγορούμενος ενήργησε και πυροβόλησε μη στοχεύοντας τον παθόντα, αλλά αποσκοπώντας στον δια του πυροβολισμού εκφοβισμό και ακινητοποίησή του».

Η συνήγορος του ειδικού φρουρού, Βάσω Πανταζή, δηλώνει σχετικά στο dikastiko.gr:

«Ο εντολέας μου αστυνομικός της ομάδας ΔΙΑΣ, τον Μάρτιο του 2016 αναγκάστηκε, για να προστατεύσει τη ζωή του συναδέλφου του, να πυροβολήσει μια φορά σε βάρος του θύματος που οδηγώντας κλεμμένο  ταξί προσπάθησε να τον διεμβολίσει για να διαφύγει της σύλληψης με κίνδυνο να μείνει ανάπηρος. Από την πρώτη στιγμή δήλωσε την λύπη του για τον θάνατο του δράστη της ως άνω πράξης.

Το συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών μετά από σύμφωνη πρόταση και του κου Εισαγγελέα εξέδωσε αμετάκλητο  απαλλακτικό των κατηγοριών της ανθρωποκτονίας από πρόθεση βούλευμα για τον εντολέα μου αστυνομικό, δεχόμενο ότι εκείνος ενήργησε σε κατάσταση άμυνας υπέρ τρίτου και ότι δεν είχε καμία πρόθεση να αφαιρέσει τη ζωή του άτυχου θύματος.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη ο εντολέας μου συνεχίζει να κάνει αυτό που έκανε πάντα ως αστυνομικός, να προστατεύει την κοινωνία από εγκληματικές προσωπικότητες».

dikastiko.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis