Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:15 | 07/03/2019

Ελεύθερος αφέθηκε με εντολή της Εισαγγελίας Εφετών ο Ρώσος επιχειρηματίας Γεβγκένι Καλίνιν, ο οποίος είχε συλληφθεί την περασμένη Πέμπτη μετά από αίτημα της Ουκρανίας στην Αθήνα.

Ο Γεβγκένι Καλίνιν, «ειδικός» σε θέματα ενέργειας, συνελήφθη στο «Ελ. Βενιζέλος» και σύμφωνα με πληροφορίες κατηγορούνταν για φοροδιαφυγή ύψους εκατομμυρίων ευρώ, το διάστημα πριν από το 2014. 

Ο δικηγόρος του Καλίνιν, Γιάννης Ραχιώτης, δήλωσε ότι στη σχετική εντολή αναφερόταν ότι συνελήφθη και φυλακίστηκε εκ παραδρομής αφού δεν υπήρχε έγκυρο διεθνές διωκτικό έγγραφο εναντίον του.

[custom:google-ads]

«Εξέφρασα μια απουσία κατανόησης — η κράτηση κατά τη διάρκεια έκδοσης διαρκεί έναν χρόνο στη Ρωσική Ομοσπονδία και αυτός (σ.σ. ο Βίνικ) βρίσκεται (σ.σ. εδώ) για 19 μήνες. Ο ελληνικό δίκαιο το επιτρέπει αυτό. Παρόλα αυτά, έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις για την πιο εποικοδομητική συνεργασία σε αυτό το θέμα και θα εξετάσουμε αυτό το ζήτημα στο εγγύς μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του πρακτορείου TASS, o 52χρονος Ρώσος συνεργαζόταν με ελληνικές εταιρείες στον τομέα της ενέργειας και φέρεται να ήρθε την Πέμπτη στην Ελλάδα στο πλαίσιο συζητήσεων που είχε πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη Μόσχα, με αντικείμενο την προσέλκυση επενδύσεων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, ο Καλίνιν μέχρι τον Μάρτιο του 2014 εργαζόταν στην ουκρανική εταιρεία VETEK, που ενεπλάκη σε φοροδιαφυγή ύψους 260 εκατ. δολαρίων. Ηταν υποστηρικτής του ρωσόφιλου, πρώην προέδρου της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς και μετά την έκδοση διεθνούς εντάλματος εις βάρος του, ο Καλίνιν επέστρεψε στη Ρωσία.

Σε παλαιότερες δηλώσεις του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο TASS o 52χρονος επιχειρηματίας είχε αρνηθεί ότι εργαζόταν στην εταιρεία VETEK μολονότι υπάρχουν δημοσιεύματα προ του 2014, τα οποία φιλοξενούν δηλώσεις του ως εκπροσώπου της. Την ίδια στιγμή το όνομα και η φωτογραφία του βρίσκονται δημοσιευμένα στη λίστα καταζητουμένων που έχει αναρτήσει στο Διαδίκτυο το υπουργείο Εσωτερικών της Ουκρανίας.

Στη συγκεκριμένη καταχώριση επισημαινόταν ότι ο Καλίνιν κατηγορείται για απάτη, φοροδιαφυγή και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Ο δικηγόρος του υποστήριξε σε δηλώσεις του στα ειδησεογραφικά πρακτορεία TASS και Sputnik ότι σε περίπτωση έκδοσής του στην Ουκρανία η ζωή του θα κινδύνευε. 

Η ανακοίνωση του δικηγόρου του μετά την αποφυλάκιση

Με εντολή της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών αποφυλακίστηκε και αφέθηκε ελεύθερος χθες βράδυ ο Ρώσος οικονομολόγος, ειδικός σε θέματα ενέργειας κος Εβγένι Καλίνιν που είχε συλληφθεί στις 28/2/2019 στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος, κατά την είσοδό του στη χώρα γιά ολιγόωρο επαγγελματικό ταξίδι.

[custom:google-ads]

Στη σχετική εντολή αναφερόταν ότι συνελήφθη και φυλακίστηκε εκ παραδρομής αφού δεν υπήρχε έγγυρο διεθνές διωκτικό έγγραφο εναντίον του.

Είχε προηγηθεί επίσκεψη του Ρώσου Γενικού Εισαγγελέα κ. Τσάικα στον Ελληνα Υπουργό δικαιοσύνης και στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου.

Ο κ. Καλίνιν αναχώρησε για τη χώρα του, συνοδευόμενος από διπλωμάτες της Ρωσικής πρεσβείας στην Αθήνα, μαζί με την οικογένειά του, που είχε έρθει στην Ελλάδα για να του συμπαρασταθεί.

Μου ζήτησε να εκφράσω την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του στους Ελληνες πολίτες που του συμπαραστάθηκαν από την πρώτη στιγμή της περιπετειάς του και στα ΜΜΕ, διεθνή και τοπικά που τον προστάτεψαν με τη δημοσίευση  της παράνομης και άδικης σύλληψής του. Προπαντός ευχαρίστησε τις κρατικές Αρχές της χώρας του για την άμεση αντίδρασή τους και τη στήριξη του παρείχαν από την πρώτη στιγμή.

Πηγή: kathimerini.gr

 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis