Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:12 | 21/06/2017

Με αφορμή κάποια δημοσιεύματα που αναφέρονται σε ζητήματα πυρασφάλειας του Νομού Λακωνίας συνέπεια σχετικής ερώτησης που κατατέθηκε από πολιτικό φορέα, η Ε.Α.Κ.Π. έχει να επισημάνει και να διευκρινίσει τα εξής:

  • Ενώ ο νομός  Λακωνίας ήταν και παραμένει μία από τις πλέον πυρόπληκτες περιοχές της χώρας μας, δυστυχώς μέχρι και σήμερα δεν έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική εδραίωση της πυρασφάλειας του και κυρίως όσον αφορά την πλήρη επάνδρωση των Π.Υ. και Π.Κ. που εδρεύουν σ αυτόν.
  • Κριτήριο για τις πραγματικές ελλείψεις σε προσωπικό δεν είναι ο αριθμός των κενών θέσεων που προκύπτουν με το σημερινό κουτσουρεμένο οργανόγραμμα του Π.Σ., μετά την κατάργηση των 4.000 οργανικών θέσεων μόνιμου προσωπικού που έγινε το 2011 με τον Νόμο 3938, αλλά οι πραγματικές ανάγκες που έχουν καταγραφεί από την διαχρονική εμπειρία που συσσωρεύτηκε όλα αυτά τα χρόνια από την εκδήλωση των μεγάλων και καταστροφικών πυρκαγιών και στον Νομό Λακωνίας.
  • Η σημερινή κυβέρνηση έχει επιλέξει να καλύπτει αποσπασματικά με μετακινήσεις, αποσπάσεις και μεταθέσεις τα κενά που προέκυψαν σε πολλές  Π.Υ. και Π.Κ. της χώρας συνέπεια και των εκατοντάδων μεταθέσεων που έγιναν προς τις Π.Υ. των ιδιωτικοποιημένων περιφερειακών αεροδρομίων της Fraport και τα Π.Κ. των παραχωρημένων σε ιδιωτικούς ομίλους οδικών αξόνων της χώρας. Επιλέγει δηλαδή να μεταφέρει το κόστος κάλυψης των αναγκών πυρασφάλειας στις πλάτες του υπάρχοντος προσωπικού, αντί να προβεί άμεσα στις απαραίτητες προσλήψεις μόνιμού προσωπικού  και στην άμεση μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων πυροσβεστών.  
  • Για να διευκολύνεται στην εφαρμογή αυτής της  αναποτελεσματικής και επικίνδυνης για την πυρασφάλεια της χώρας πολιτικής, τροποποίησε ανάλογα τον κανονισμό μεταθέσεων και αξιοποίησε στο έπακρο την εργασιακή ειρήνη που της προσφέρουν οι εκπρόσωποι του κυβερνητικού συνδικαλισμού μονίμων και συμβασιούχων, συμπεριλαμβανομένου και της τοπικής ένωσης.  
  • Την ίδια μέθοδο εφαρμόζει και για τις Π.Υ. και τα Π.Κ. του Νομού μας αναδιανέμοντας το ήδη ελλιπές προσωπικό με συνεχείς εσωτερικές μετακινήσεις, που στην πορεία ανακαλούνται ή αναπληρώνονται με αποσπάσεις από άλλες περιοχές, γεγονότα που καταδεικνύουν την ευκαιριακή αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από την έλλειψη προσωπικού.  

Παραθέτουμε χαρακτηριστικό  παράδειγμα:  

  • Στις 03 Μαΐου 2017  στο  Π.Κ. Κυθήρων όπου υπάρχει μόνιμη έλλειψη προσωπικού, με την υπ. αρ. πρωτ. 28828 οικ. Φ. 202.6  διαταγή με Θέμα: ‘’Τοποθέτηση  Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης’’ τοποθετούνται 2 οδηγοί Π.Π.Υ. , οι οποίοι μέχρι εκείνη την στιγμή ήταν σε διάθεση στην Π.Υ. Μολάων από της 11 Ιουλίου 2016 με την αριθ. Πρωτ. 45163 οικ. Φ300.2 διαταγή  με  Θέμα: ‘’Διάθεση Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης (ιδιώτες)¨.
  • Στης 31 Μαΐου 2017 και με την αριθ. πρωτ. 36388 οικ. Φ.202.8. διαταγή ‘’Απόσπαση Υπαλλήλων στα τμήματα των Πεζοπόρων’’ αποσπάται  στο πεζοπόρο της περιφέρειας 1 οδηγός  μόνιμος  από την Π.Υ. Μολάων  με αποτέλεσμα να απομείνουν πλέον στην υπηρεσία μόνο  2  μόνιμοι οδηγοί  και 2 τριετούς θητείας (Π.Π.Υ.)  αριθμός απαγορευτικός για την εύρυθμη  λειτουργία  της υπηρεσίας με δεδομένο ότι πρέπει να χορηγούνται ρεπό και άδειες.  
  • Στης 1  Ιουνίου  2017 και με την υπ. αριθ. πρωτ. 36388 οικ. Φ.202.8. 31/5/2017 εκδίδεται Ορθή Επανάληψη  της ‘’Διαταγής των Πεζοπόρων’’ όπου  μετακινείτε ακόμα 1 μάχιμος μόνιμος από την

 

Π.Υ. Μολάων με αποτέλεσμα πλέον να έχει μειωθεί η δύναμη της Π.Υ. Μολάων κατά 3 οδηγούς και 1 μάχιμο.  

  • Στης 13 Ιουνίου 2017 συνέπεια των έντονων πιέσεων που ασκήθηκαν και των προβληματισμών που καταγράφηκαν από υπηρεσιακούς παράγοντες για την επικίνδυνη πλέον αποδυνάμωση της Π.Υ. Μολάων και με την αριθ. πρωτ. 38935 οικ. Φ.Α. 22334 διαταγή ΑΠΣ με Θέμα : ‘’Διάθεση Πυροσβέστη  Πενταετούς Υποχρέωσης’’ διατίθεται στην Π.Υ. Μολάων εκ νέου  ο ένας εκ των δύο  οδηγών  Π.Π.Υ. που είχαν  μετακινηθεί από την Π.Υ. Μολάων προς το Π.Κ. Κυθήρων !!!
  • Στις 15  Ιουνίου 2017 με την υπ. αριθ. πρωτ. 38890 Φ 202.8 -12/6/2017 απόφαση ΑΠΣ αποσπώνται 2 πυροσβέστες από  Π.Υ. και Π.Κ.  της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας προς το Π.Κ. Κυθήρων.

Το συμπέρασμα που εξάγεται από όλη αυτή την ερμαφρόδιτη κατάσταση όπως αποτυπώνεται μέσα από τις παραπάνω υπηρεσιακές αποφάσεις που πάρθηκαν στο πόδι,  δεν είναι δυνατόν να προβάλετε ως υπεύθυνη πολιτική αντιμετώπιση των θεμάτων της πυρασφάλειας της  χώρας  και ειδικότερα της περιοχής του πολύπαθου Νομού Λακωνίας.

Μπροστά  σ αυτήν την δραματική  κατάσταση η παράταξη μας απευθύνει κάλεσμα για κοινή συστράτευση όλων όσων ανησυχούν και αντιλαμβάνονται τους κινδύνους που εγκυμονεί αυτή η  πολιτική, στο τόσο σοβαρό ζήτημα της πυρασφάλειας και της προστασίας του λαού μας από τις φυσικές καταστροφές.

Για  την Ε.Α.Κ.Π.  Νομού Λακωνίας

Tο μέλος του Δ.Σ. της  Ε.Υ.Π.Σ. Λακωνίας

Καργάκος Γρηγόριος

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis