Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:54 | 13/08/2015

Ρωγμές παρατηρούνται στη φύλαξη των χερσαίων συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας στον Εβρο, μετά και την αποδυνάμωση της επιχείρησης «Ασπίδα», με την αποχώρηση, αρχές Ιουλίου, των περίπου 300 αστυνομικών που μετείχαν σε αυτήν.

Αυτό αποκαλύπτει η διαρκώς εντεινόμενη δράση κυκλωμάτων δουλεμπόρων, οι οποίοι τελευταία επιλέγουν να διακινούν πρόσφυγες και μετανάστες από την Τουρκία προς την Ελλάδα, μέσω των χερσαίων συνόρων στον Εβρο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι 149 αλλοδαποί που εντοπίστηκαν το βράδυ της Δευτέρας σε ερημική περιοχή του Ωραιοκάστρου και σε παράδρομο της Εγνατίας Οδού είχαν ξεκινήσει το δρομολόγιό τους από παραλιακή περιοχή της Τουρκίας απέναντι από την Κω, και πλήρωσαν 2.000 ευρώ έκαστος, επιλέγοντας να μπουν στη χώρα από την ξηρά, αντί να επιβιβαστούν σε βάρκες και να διασχίσουν τα θαλάσσια σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

Από την έρευνα της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης προέκυψε ότι οι 149 αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων και 39 παιδιά, μπήκαν στην Ελλάδα διασχίζοντας αφύλακτο σημείο του ποταμού Εβρου, στο Ορμένιο Ορεστιάδας. Σημειώνεται ότι την 1η Ιουλίου έληξε και δεν ανανεώθηκε η απόσπαση (με έξοδα του Ελληνικού Δημοσίου) 248 αστυνομικών που ανήκαν στο δυναμικό της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ορεστιάδας και συμμετείχαν αποκλειστικά στη φύλαξη των συνόρων, στο πλαίσιο της επιχείρησης «Ασπίδα».

Σύμφωνα με αστυνομική πηγή, οι διακινούμενοι ήταν κυρίως Σύροι πρόσφυγες και παράνομοι μετανάστες από το Πακιστάν.

Επιβιβάστηκαν υπό τις οδηγίες μελών του δουλεμπορικού κυκλώματος σε δύο τουριστικά πούλμαν με πινακίδες κυκλοφορίας Ρουμανίας και μεταφέρθηκαν μία ομάδα στο Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης και μία δεύτερη σε παράδρομο της Εγνατίας Οδού, όπου και εντοπίστηκαν αργότερα από αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης.

Κατά τη διαδικασία των συνεντεύξεων, στην οποία υποβλήθηκαν, αποκάλυψαν λεπτομέρειες του ταξιδιού τους, όπως ότι ιδιοκτήτης και οδηγός του ενός πούλμαν ήταν Ρουμάνος και συνοδευόταν από επίσης Ρουμάνα γυναίκα που εκτελούσε χρέη μεταφράστριας.

Οτι το δεύτερο πούλμαν (αποδείχθηκε ότι ήταν μισθωμένο από ρουμανικών συμφερόντων εταιρεία) οδηγούνταν από Τούρκο υπήκοο, και μάλιστα ορισμένοι από τους πρόσφυγες επέδειξαν στους αστυνομικούς της Διεύθυνσης Αλλοδαπών και φωτογραφίες των δύο λεωφορείων. Αμέσως ξεκίνησαν αναζητήσεις, και τα δύο οχήματα μαζί με τα τρία μέλη του δουλεμπορικού κυκλώματος εντοπίστηκαν σε βουλκανιζατέρ στην περιοχή του Καλοχωρίου. Ο Ρουμάνος συλληφθείς ομολόγησε ότι χθες θα πραγματοποιούνταν και δεύτερο παρόμοιο δρομολόγιο για τη μεταφορά αλλοδαπών. Αστυνομική πηγή άφησε να εννοηθεί ότι τα μέλη του συγκεκριμένου δουλεμπορικού κυκλώματος ενδέχεται να έχουν διακινήσει παράνομους μετανάστες και μέσα σε φορτηγά αυτοκίνητα.

Στο μεταξύ, εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν σε βάρος Βουλγάρων και Τούρκων λαθροδιακινητών που συμμετείχαν την Κυριακή στη μεταφορά 30 Σύρων προσφύγων στην Ασποβάλτα από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Εβρο. Για την ίδια υπόθεση έχει συλληφθεί επ’ αυτοφώρω ένας 37χρονος Σύρος δουλέμπορος. Οι 30 Σύροι πρόσφυγες (ανάμεσά τους και 18 παιδιά) μπήκαν στη χώρα από αφύλακτο σημείο των χερσαίων συνόρων Ελλάδας-Τουρκίας.

Καθένας από αυτούς επρόκειτο να πληρώσει 1.700 ευρώ στα μέλη του κυκλώματος, μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς.

Η υπόθεση αποκαλύφθηκε όταν αστυνομικοί προσπάθησαν να ελέγξουν το βαν που οδηγούσε ο 37χρονος στην Εγνατία Οδό, στον κόμβο της Ασπροβάλτας.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο οδηγός ανέπτυξε ταχύτητα και προσπάθησε με ελιγμούς να διαφύγει από το μπλόκο που είχαν στήσει αστυνομικοί του τοπικού Τμήματος Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης. Τελικά συνελήφθη και κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διακίνηση παράνομων μεταναστών και απείθεια.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ ΣΟΥΛΙΩΤΗΣ

http://www.kathimerini.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis