Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:00 | 13/04/2021

Μοιάζει με σενάριο χολυγουντιανής αστυνομικής ταινίας, ωστόσο η πολυσέλιδη έκθεση της Europol- η πιο αναλυτική και εις βάθος για το οργανωμένο έγκλημα στην Ευρωπαϊκή Ένωση- ξεπερνά και την πραγματικότητα.

Διεθνή κυκλώματα, «χτισμένα» σε πυραμίδες, που διακινούν από όπλα και ναρκωτικά ως ανθρώπους, χρησιμοποιούν ως «βιτρίνα» νόμιμες επιχειρήσεις, «ξεπλένουν» χρήμα σε νόμιμες δραστηριότητες, όπως οι επενδύσεις σε ακίνητα και διαφθείρουν κρατικούς λειτουργούς, είναι μια πραγματικότητα που ρίχνει βαριά τη σκιά της στην Ευρώπη.

«Οι Ευρωπαίοι πολίτες απολαμβάνουν από τα υψηλότερα ποσοστά ευημερίας και ασφάλειας στον κόσμο. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει σοβαρές προκλήσεις στην εσωτερική της ασφάλεια, που απειλούν κάποια από τα κοινά επιτεύγματα και υπονομεύουν τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες», σημειώνει η Έκθεση, τονίζοντας ότι με φόντο τη μεγαλύτερη μεταπολεμική κρίση, οι εγκληματίες αναζητούν τρόπους να αξιοποιήσουν αυτήν τη συγκυρία βάζοντας στο στόχαστρο τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και τους κρατικούς θεσμούς, διαβρώνοντας σιγά- σιγά το Κράτος Δικαίου.

Αναλύοντας χιλιάδες στοιχεία και υποθέσεις των προηγούμενων μηνών κι ετών, η Έκθεση αναδεικνύει τα βασικά χαρακτηριστικά του οργανωμένου εγκλήματος, που χρησιμοποιεί μεθόδους διαφθοράς, παραλλαγής/απόκρυψης μέσω νόμιμων επιχειρηματικών σχημάτων για κάθε είδους εγκληματική δραστηριότητα, ακόμα και ένα παράλληλο υπόγειο «χρηματοπιστωτικό» σύστημα, το οποίο επιτρέπει στα κυκλώματα να κινούνται και να επενδύουν τα υπέρογκα κέρδη τους.

Τα συμπεράσματα της Εκθεσης για το οργανωμένο έγκλημα

Ανατρέχοντας κανείς στα βασικά ευρήματα της Έκθεσης για το 2021, μπορεί να καταλήξει στα εξής:

  • Το οργανωμένο έγκλημα ποτέ δεν είχε αποτελέσει τόσο μεγάλη απειλή για την Ευρώπη, όσο σήμερα
  • Η πανδημία και οι πιθανές οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της, απειλούν να δημιουργήσουν το ιδανικό υπόβαθρο για την εξάπλωση του οργανωμένου εγκλήματος. Όπως επιβεβαιώνεται από την πανδημία, βασικό χαρακτηριστικό των εγκληματικών οργανώσεων είναι η ικανότητα τους να κεφαλαιοποιούν τις αλλαγές στο περιβάλλον που ενεργούν. Τα εμπόδια μετατρέπονται σε ευκαιρίες εγκληματικής δράσης
  • Όπως σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον, ο πυρήνας ενός εγκληματικού κυκλώματος συντίθεται από διευθυντήρια και εκτελεστικά όργανα. Αυτός ο πυρήνας περιβάλλεται από τρίτους, που παρέχουν υπηρεσίες
  • Με ένα ποσοστό γύρω στο 40% τα κυκλώματα που διακινούν ναρκωτικά παραμένουν η μεγαλύτερη εγκληματική «επιχείρηση» στην Ευρώπη
  • Η διακίνηση και η εκμετάλλευση ανθρώπων, η λαθραία διακίνηση μεταναστών, οι ηλεκτρονικές και μη απάτες, αποτελούν σημαντικές απειλές για τους Ευρωπαίους πολίτες
  • Σχεδόν το 60% των εγκληματικών οργανώσεων εμπλέκονται σε υποθέσεις διαφθοράς
  • Η έκταση και πολυπλοκότητα των δραστηριοτήτων για το «ξέπλυμα» χρήματος είχε υποεκτιμηθεί από τις ευρωπαϊκές Αρχές
  • Πάνω από το 80% των εγκληματικών οργανώσεων, που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη, χρησιμοποιούν νόμιμες δραστηριότητες σαν «βιτρίνα»
  • Η χρήση βίας από εγκληματίες, που συνδέονται με κυκλώματα, έχει αυξηθεί τόσο ως προς τη συχνότητα όσο και ως προς τη σοβαρότητα των περιστατικών
  • Πολλά από τα εγκλήματα διαπράττονται πλήρως μέσω διαδικτύου. Οι οργανώσεις εκμεταλλεύονται κρυπτογραφημένες επικοινωνίες για να διασυνδέονται, χρησιμοποιούν τα social media για να αποκτήσουν πρόσβαση σε μεγαλύτερο κοινό προκειμένου να διαφημίσουν παράνομα αγαθά ή να παραπληροφορήσουν

Οι τρεις υποθέσεις στην Ελλάδα που κινήθηκε η Europol

Στην πολυσέλιδη έκθεση της Europol μπορεί να βρει κανείς την Ελλάδα σε 3 υποθέσεις, όπου κινήθηκαν οι Διωκτικές Αρχές πολλών χωρών.

Το Δεκέμβριο του 2019, οι Αρχές 7 ευρωπαϊκών χωρών πραγματοποίησαν έρευνες σε 36 σπίτια, προσήγαγαν 44 υπόπτους και τελικά οι 11 από αυτούς συνελήφθησαν, όντας μέλη κυκλώματος με πλαστά ευρώ, ναρκωτικά, όπλα, αναβολικά, παράνομα φάρμακα, πλαστά έγγραφα και εικονικά νομίσματα. Μια μηχανή πλαστογράφησης εντοπίστηκε στη Γερμανία, όπου έγιναν οι 27 κατ’ οίκον έρευνες, ενώ οι άλλες 9 έφοδοι έγιναν στην Αυστρία, στη Γαλλία, στην Ιρλανδία, στο Λουξεμβούργο, στην Ισπανία και στην Ελλάδα. Αυτή η κοινή αστυνομική επιχείρηση, ξεκίνησε από ένα ψηφιακό φωτοτυπείο στην Πορτογαλία και κατέληξε στην εξάρθρωση του δεύτερου μεγαλύτερου κυκλώματος διακίνησης πλαστών ευρώ στο dark web.

Το Σεπτέμβριο του 2020, έγινε μια γιγαντιαία επιχείρηση όπου μπήκαν στο στόχαστρο 123 λογαριασμοί social media και 36 websites, μέσω των οποίων πωλούνταν απομιμητικά προϊόντα. Εντοπίστηκαν και κατασχέθηκαν 28 εκατομμύρια τέτοια προϊόντα, εκ των οποίων 800 χιλιάδες ήταν «μαϊμού» ρούχα, παπούτσια, παιχνίδια. Συνελήφθησαν 10 άτομα στην Ελλάδα και 37 άλλοι αναφέρθηκαν στην Ελλάδα, στην Ιταλία και στην Πορτογαλία. Λόγω Covid οι Διωκτικές Αρχές εστίασαν σε αγαθά που σχετίζονται με την πανδημία και πράγματι εντόπισαν 27 εκατομμύρια μάσκες- «μαϊμού» και ιατρικό εξοπλισμό μη πιστοποιημένο.

Τον Οκτώβριο του 2020 ξεσκεπάστηκε κύκλωμα που πλαστογραφούσε και διακινούσε κρατικά έγγραφα σε μετανάστες από τη Βόρεια Αφρική. Το κύκλωμα παρήγαγε τα πλαστά έγγραφα στην Αθήνα και τα έστελνε με εταιρίες ταχυμεταφορών στην υπόλοιπη Ευρώπη. Όλοι οι εμπλεκόμενοι επικοινωνούσαν μέσω social media. O επικεφαλής της οργάνωσης, γνωστός στις Γερμανικές κι Ελβετικές Αρχές, είχε έδρα στη Γαλλία και δρούσε ως ενδιάμεσος μεταξύ των παραχαρακτών στην Ελλάδα, εποπτεύοντας ένα δίκτυο που «ψάρευε» πιθανούς πελάτες.

Πηγή: iefimerida.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis