Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
19:26 | 19/01/2015

 

«Όποιος πίστεψε ότι η Ελλάδα της κρίσης είναι ξέφραγο αμπέλι απογοητεύτηκε οικτρά». Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά την παρουσίαση του απολογισμού της δραστηριότητας της Υπηρεσίας Δίωξης Ναρκωτικών του Λιμενικού Σώματος.

Ο υπουργός έκανε λόγο για υπερπροσπάθεια των στελεχών του Σώματος και, όπως σημειώθηκε στην παρουσίαση, η καταπολέμηση των ναρκωτικών παραμένει στην κορυφή του ΛΣ τόσο σε προληπτικό όσο και σε κατασταλτικό επίπεδο. Ο κ. Βαρβιτσιώτης πρόσθεσε: «Θα ήθελα να πω, ξεκαθαρίζοντας σε ορισμένους που το μόνο που επιχειρούν είναι να προσβάλλουν τα στελέχη του Λιμενικού, ότι ορισμένοι τέτοιου είδους απολογισμοί δεν έχουν σχέση με το προεκλογικό κλίμα. Άλλωστε, πριν από τα Χριστούγεννα παρουσιάζαμε τον απολογισμό δράσης σε σχέση με την αντιμετώπιση των λαθραίων τσιγάρων».

Σύμφωνα με τα στοιχεία τη διετία 2012-2014 η υπηρεσία δίωξης ναρκωτικών του ΛΣ ασχολήθηκε με 1.180 υποθέσεις και έγιναν 1.460 συλλήψεις. Επίσης κατασχέθηκαν εννέα πλωτά μέσα, 65 χερσαία μέσα, 101.708 δισκία έκσταση, 1.026 δενδρύλλια κάνναβης, 8 τόνοι 662 κιλά 594,8 γραμμάρια ακατέργαστη ινδική κάνναβη, 2 τόνοι 300 κιλά 628 γραμμάρια ηρωίνη, 250 κιλά 111,3 γραμμάρια κοκαΐνη.

Σχετικά με τα σημεία που έγιναν οι κατασχέσεις τα περισσότερα ήταν σε νησιά και στη θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου, ενώ αρκετά περιστατικά έγιναν στη δυτική Ελλάδα, στην Αττική και σε διάφορες περιοχές της Πελοποννήσου.

Βάσει των στοιχείων, στα λιμάνια εξωτερικού Ηγουμενίτσας, Πάτρας και Κορίνθου κατασχέθηκαν 6 τόνοι 317 κιλά 305,1 γραμμάρια ακατέργαστη κάνναβη, 182 κιλά 370,5 γραμμάρια ηρωίνη και 15 κιλά 280,6 γραμμάρια κοκαΐνη.

Επίσης στο πλαίσιο συνεργασίας με άλλες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και του ΣΔΟΕ τον Νοέμβριο του 2014 κατασχέθηκαν 233 κιλά κοκαΐνης.

Μετά την παρουσίαση έγινε βράβευση με ναυτικά μετάλλια Β' Τάξης των λιμενικών που συμμετείχαν στην επιχείρηση εξάρθρωσης του κυκλώματος ναρκωτικών τον Ιούνιο του 2014 όπου είχαν κατασχεθεί πάνω από 2 τόνοι ηρωίνη με την κωδική ονομασία «Golden Triangle». Ειδικότερα βραβεύτηκαν τα στελέχη της Διεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών και Λαθρεμπορίου του Αρχηγείου ΛΣ, της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών, της Διοίκησης Ασφαλείας, του Τμήματος Πληροφοριών και του Κλιμακίου Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Πειραιά, καθώς και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας .

Για την υπόθεση αυτή, όπως τονίστηκε, η αρχική πληροφορία ανέφερε ότι έγινε «άφιξη στη χώρα ομάδας Βέλγων τουρκικής καταγωγής τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου, με σκοπό την οργάνωση μεταφοράς μεγάλης ποσότητας ηρωίνης με τελικό προορισμό το Βέλγιο. Η ναρκωτική ουσία θα φυλαχθεί για σύντομο χρονικό διάστημα σε άγνωστο μέρος στη χώρα και μετά θα μεταφερθεί στο Βέλγιο με φορτηγά, κρυμμένα μέσα σε νόμιμο φορτίο».

Bραβεύτηκε επίσης και ένας επικελευστής του λιμεναρχείου Ηγουμενίτσας επειδή έχει καταγράψει επιτυχίες στην ανεύρεση ναρκωτικών μαζί με το συνοδό σκύλο του Κ9.

Εξοπλιστικό πρόγραμμα Λιμενικού Σώματος

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου αναφέρθηκε και στο εξοπλιστικό πρόγραμμα. Αρχικά ανέφερε ότι μετά από περίπου δύο μήνες διαπραγματεύσεων ολοκληρώνεται εντός των ημερών η συμφωνία με την ΟΤΕ ΑΕ η οποία θα προβεί στη δωρεά περίπου 350.000 ευρώ για την επισκευή σκαφών και υλικοτεχνικής υποδομής.

Επεσήμανε ακόμη: «Ο προϋπολογισμός που είχαμε για τη συντήρηση και την αναβάθμιση του υλικοτεχνικού εξοπλισμού αυτά τα χρόνια ήταν μηδέν! Αυτά ήταν τα διατιθέμενα κονδύλια. Και όμως, καταφέραμε να κάνουμε ένα εξοπλιστικό πρόγραμμα της τάξεως των 73 εκατ. ευρώ και να το εκτελέσουμε με επιτυχία».

Όπως είπε επίσης, «έχουμε προχωρήσει στην παραγγελία και θα παραδοθούν το αμέσως επόμενο διάστημα, έξι περιπολικά σκάφη μήκους 25 μέτρων νέας τεχνολογίας και μεγάλων δυνατοτήτων που βάζουν και τα πλωτά σε μία νέα εποχή και βέβαια και ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης το οποίο θα παραληφθεί τον Ιούνιο αξίας περίπου 30 εκατ. ευρώ που θα αποτελέσει και το πιο σύγχρονο σκάφος που διαθέτει το Λιμενικό Σώμα».

Βυθούλκας Διονύσης

http://www.tovima.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis