Αποστολή Νεοζηλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Ιράκ

143 ΣΤΡΑΤΙΩΤΕΣ
Αποστολή Νεοζηλανδικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Ιράκ

 

Η Νέα Ζηλανδία θα στείλει στρατιωτικούς για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων του Ιράκ ώστε να αντιμετωπίσουν τους ενόπλους του Ισλαμικού Κράτους, όμως οι νεοζηλανδοί στρατιωτικοί δεν θα εμπλακούν σε μάχες

Ο πρωθυπουργός Τζον Κέι δήλωσε πως έως 143 μέλη των νεοζηλανδικών ενόπλων δυνάμεων θα συμμετάσχουν μαζί με την Αυστραλία στην εκπαίδευση των ιρακινών δυνάμεων.

"Η αποστολή των δυνάμεών μας στο Ιράκ δεν είναι μια εύκολη απόφαση, αλλά είναι η σωστή απόφαση", αναφέρει ο Κέι σε δήλωσή του προς το νεοζηλανδικό κοινοβούλιο. "Υποστηρίζουμε το σωστό", τονίζει.

Ο Κέι αναφέρει επίσης πως η Νέα Ζηλανδία έχει καθήκον να ενωθεί με τις άλλες χώρες για να βοηθήσει το Ιράκ να καταπολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος και να υποστηρίξει τη σταθερότητα και το κράτος του νόμου.

Η αποστολή θα επανεξετασθεί έπειτα από εννεά μήνες και δεν θα διαρκέσει περισσότερο από δύο χρόνια.
Στην ανάπτυξη αυτή αντιτάχθηκαν τα περισσότερα από τα πολιτικά κόμματα κατά τη συζήτηση που ακολούθησε τη δήλωση του Κέι, περιλαμβανομένων δύο μικρότερων κομμάτων τα οποία υποστηρίζουν την κεντροδεξιά κυβέρνηση.

Πέρυσι ο Κέι δήλωσε πως οι κίνδυνοι που δημιουργεί το Ισλαμικό Κράτος για τη Νέα Ζηλανδία έχουν αυξηθεί, καθώς 35 ως 40 Νεοζηλανδοί παρακολουθούνται επειδή υποστηρίζουν τους τζιχαντιστές.

Η Νέα Ζηλανδία έστειλε μάχιμα στρατεύματα στο Αφγανιστάν, αλλά αρνήθηκε να συμμετάσχει στον δεύτερο πόλεμο του Κόλπου.

http://www.onalert.gr