Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:39 | 13/04/2015

Το ταξίδι Καμμένου στην Μόσχα που αρχίζει αύριο γίνεται λίγα 24ωρα μετά από την συνάντηση Πούτιν-Τσίπρα. Πολλά θα γραφτούν και θα ειπωθούν. Τα περισσότερα θα έχουν πολλά στοιχεία υπερβολής που ποτέ δεν έλειψαν σε περιόδους “ελληνορωσικής προσέγγισης”. Χωρίς αμφιβολία οι επαφές που θα έχει ο ΥΕΘΑ Πάνος Καμμένος στην Μόσχα θα είναι ιδιαίτερα θερμές. Αλλά ο Καμμένος γνωρίζει ότι οι ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει είναι πολύ εύθραυστες. Τον επόμενο μήνα ταξιδεύει για τις ΗΠΑ ,όπου και θα συναντηθεί με τον αμερικανό ομόλογό του. Γνωρίζει ότι κάθε του λεξη και επαφή στην Ρωσία παρακολουθείται με προσοχή από την Ουάσινγκτον.

Ο Πάνος Καμμένος είναι από τους πολιτικούς που πίστευαν πάντα στην ελληνορωσική φιλία. Θεωρεί ότι η Ελλάδα μπορεί να κερδίσει πολλά από την Μόσχα. Ειδικά αυτή τη περίοδο που η Ελλάδα βρίσκεται σε πορεία μετωπικής σύγκρουσης με την “ευρωπαϊκή οικογένεια”. Ο Καμμένος όμως είναι και ρεαλιστής. Ξέρει ότι όσο σημαντική κι αν είναι η σχέση με την Μόσχα ,σ΄ αυτή τη φάση τουλάχιστον δεν μπορεί να είναι τόσο χρήσιμη ,όσο η “αμερικανική ομπρέλα”. Κάτω από την οποία παραδοσιακά βρισκόμασταν ,μέχρι να οδηγηθούμε θέοντας και μη από το “ευρωπαϊκό όραμα”.

Αλλά και οι Ρώσοι δεν πετούν στα σύννεφα. Η Ρωσία του Πούτιν είναι εξαιρετικά σοβαρή και το ΄χει δείξει το τελευταίο διάστημα. Λόγια μετρημένα ,όχι γενικόλογες υποσχέσεις και ρεαλισμός. Η Μόσχα ξέρει ότι δεν πρόκειται η Ελλάδα να κάνει αυτό που πολλοί αφελείς πιστεύουν . Να “πέσει την αγκαλιά” της άνευ όρων. Όσο απεγνωσμένη κι αν είναι. Έχει να κερδίσει από την αναθέρμανση των σχέσεών της με την Ελλάδα που είναι μέλος της ΕΕ και η φωνή της αν ενωθεί με άλλες χώρες που επίσης χάνουν από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα ,είναι χρήσιμη.

Σ΄ ότι αφορά στο χώρο της άμυνας; Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα μέλος του NATO και της ΕΕ που έχει χρόνια τώρα τόσο στενή σχέση με την Ρωσία. Όταν το 60% των συστημάτων της αντιαεροπορικής σου άμυνας είναι από τη Ρωσία είσαι εξοπλιστικά “δεμένος” με τη Μόσχα. Δεν είναι κακό αρκεί αυτή η σχέση να λειτουργεί. Για πολλά χρόνια υπήρξαν προβλήματα που δεν βαρύνουν τη Ρωσία, αλλά περισσότερο την ελληνική πλευρά. Η συντήρηση των ρωσικών οπλικών συστημάτων στην Ελλάδα ήταν πάντα προβληματική κυρίως λόγω της προσπάθειας απαξίωσής τους από το εσωτερικό της χώρας. Αρκεί αυτό να επιλύσει ο Καμμένος για να είναι οι Ρώσοι ενθουσιασμένοι . Δεν χρειάζονται ούτε υποσχέσεις ,ούτε δεσμεύσεις που δεν πρόκειται να υλοποιηθούν, ουτε να υποσχεθεί ναυτική βάση στη Σύρο. Δεν χρειάζεται να παραγγείλει νέα όπλα. Όλα αυτά πιθανότατα θα τα διαβάσουμε και θα τ΄ ακούσουμε αυτές τις ημέρες.

Πηγή:onalert.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis