Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:09 | 08/05/2015

Ελεύθερος με εγγύηση αναμένεται να αφεθεί από την φυλακή της Αλμπέρτα, ο Καναδός, Ομάρ Καντρ, ο νεαρότερος κρατούμενος στη στρατιωτική βάση του Γκουαντάναμο, ενώ πρόκειται να ασκήσει έφεση στην καταδικαστική απόφαση που εκδόθηκε σε βάρος του από αμερικάνικο στρατοδικείο για την κατηγορία της ανθρωποκτονίας.

Ο δικαστής του δικαστηρίου της Αλμπέρτα αποφάσισε ότι ο Καντρ, ο οποίος είχε συλληφθεί στο Αφγανιστάν σε ηλικία 15 ετών και είχε ομολογήσει τη δολοφονία ενός αμερικανού στρατιώτη, μπορεί να απελευθερωθεί με εγγύηση, απορρίπτοντας την έφεση της καναδικής κυβέρνησης.

Ο 28χρονος πλέον Καντρ, που υπήρξε ο πρώτος άνθρωπος μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που διώχθηκε από δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου κατηγορούμενος για τις ενέργειες που διέπραξε όντας ανήλικος, είχε μεταφερθεί στην Αλμπέρτα από τις φυλακές στη βάση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στο Γκουαντάναμο στην Κούβα το 2012.

«Είμαι ευχαριστημένος, εξαιρετικά ευχαριστημένος. Χρειάστηκαν πολλά χρόνια για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο», δήλωσε ο δικηγόρος του Κάντρ, Ντένις Έντεϊ στους δημοσιογράφους έξω από το Δικαστικό Μέγαρο στο Έντμοντον ενώ προσέθεσε πως ο ίδιος ο Καντρ θα μιλήσει αύριο στους δημοσιογράφους για να διηγηθεί την ιστορία του στην κοινή γνώμη του Καναδά.

«Είμαστε απογοητευμένοι με την σημερινή απόφαση και λυπούμαστε που θα επιτραπεί σε έναν καταδικασμένο τρομοκράτη να επιστρέψει στην καναδική κοινωνία, χωρίς να έχει εκτίσει όλη του την ποινή», δήλωσε από την μεριά του ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Δημόσιας Ασφάλειας, Στίβεν Μπλάνεϊ με ανακοίνωση του.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο πρωθυπουργός Στίβεν Χάρπερ, είχε επανειλημμένως εναντιωθεί σε οποιαδήποτε προσπάθεια απελευθέρωσης του Καντρ. Το Καναδικό Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε το 2010 ότι ο Καναδάς παραβίασε τα δικαιώματα του Καντρ στέλνοντας πράκτορες των μυστικών υπηρεσιών να τον ανακρίνουν στη βάση του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού στο Γκουαντάναμο το 2003 και 2004, ενώ έστειλε τα συμπεράσματα των ανακρίσεων αυτών στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis