Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
11:59 | 13/10/2019

Αποφυλακίζεται ο σωφρονιστικός υπάλληλος ο οποίος είχε εμπλακεί σε υπόθεση ναρκωτικών ουσιών, η οποία είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας πριν από περίπου μισό χρόνο, στα Χανιά.

Πρόκειται για τον 36χρονο άνδρα που είχε συλληφθεί τον περασμένο Απρίλιο, στο λιμάνι της Σούδας, την ώρα που παραλάμβανε ναρκο-δέμα από την αποθήκη ασυνόδευτων δεμάτων, το οποίο είχε σταλεί ακτοπλοϊκώς στην Κρήτη.

Το επίμαχο δέμα περιείχε σχεδόν 700 γραμμάρια κάνναβης, καθώς και περίπου 50 γραμμάρια ηρωίνης.

Μετά τον εντοπισμό της επίμαχης ποσότητας ναρκωτικών, ο σωφρονιστικός υπάλληλος συνελήφθη και, αφού απολογήθηκε, παραπέμφθηκε να δικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης, στα Χανιά.

Η δίκη με κατηγορούμενο τον 36χρονο άνδρα, ο οποίος δεν έχει κρητική καταγωγή, διεξήχθη τελικά την περασμένη Τετάρτη στα Χανιά.

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο έκρινε ένοχο τον σωφρονιστικό υπάλληλο, ο οποίος - όπως και μετά τη σύλληψή του - υποστήριξε ότι εκβιάστηκε από κρατούμενο φυλακών.

Υπενθυμίζεται ότι ο εν λόγω κρατούμενος - τον οποίο ο 36χρονος είχε αρνηθεί λόγω φόβου να κατονομάσει - ζήτησε από τον σωφρονιστικό υπάλληλο, σύμφωνα με τον ίδιο τον κατηγορούμενο, να μεταβεί στο καράβι για να παραλάβει ένα δέμα, απειλώντας τον ότι, σε διαφορετική περίπτωση, θα κινδύνευαν μέλη της οικογένειάς του.

Ο κατηγορούμενος ζήτησε συγνώμη από το δικαστήριο, ωστόσο τελικά κρίθηκε ένοχος. Ειδικότερα, ο 36χρονος άνδρας δικαζόταν για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών υπό τη μορφή της κατοχής από σωφρονιστικό υπάλληλο.

Η εν λόγω πράξη είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Κρήτης αναγνώρισε στον κατηγορούμενο το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Τελικά, το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 6 ετών.

Κατόπιν, η υπεράσπιση του 36χρονου σωφρονιστικού υπαλλήλου ζήτησε από την Έδρα να χορηγηθεί αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή του. Το εν λόγω αίτημα έγινε δεκτό από το δικαστήριο. Αυτό σημαίνει ότι ο καταδικασθείς παραμένει ελεύθερος μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό από το αρμόδιο Πενταμελές Εφετείο. Έτσι, ο 36χρονος αποφυλακίζεται άμεσα.

Συνελήφθη την ώρα που παραλάμβανε το δέμα

Ο 36χρονος σωφρονιστικός υπάλληλος είχε συλληφθεί νωρίς το πρωί της Δευτέρας 15 Απριλίου του 2019 από στελέχη του Λιμεναρχείου Χανίων. Ήταν γύρω στις 6:30 το πρωί, όταν ο 36χρονος παραλάμβανε από τον χώρο φύλαξης ασυνόδευτων δεμάτων πλοίου της γραμμής το επίμαχο δέμα.

Στελέχη του Λιμενικού εντόπισαν τον 36χρονο και τον υπέβαλαν σε έλεγχο. Δεν άργησε να διαπιστωθεί ότι στο επίμαχο δέμα βρισκόταν ποσότητα ακατέργαστης κάνναβης βάρους 698 γραμμαρίων. Εκτός από το χασίς, ωστόσο, οι λιμενικοί εντόπισαν στο δέμα και ποσότητα ηρωίνης περίπου 49,5 γραμμαρίων.

Όπως είναι λογικό, ο 36χρονος συνελήφθη και κατόπιν οδηγήθηκε ενώπιον των αρμόδιων δικαστικών Αρχών. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μετά τη σύλληψή του 36χρονου, ακολούθησε “έφοδος” της Δίωξης Ναρκωτικών στο σπίτι του, παρουσία εισαγγελικού λειτουργού και με τη συνδρομή ειδικά εκπαιδευμένου σκύλου. Ωστόσο, οι Αρχές δεν εντόπισαν τίποτα έκνομο στην οικία του.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Σε σχετική ανακοίνωση που είχε εκδώσει τον περασμένο Απρίλιο το Λιμενικό αναφερόταν - μεταξύ άλλων - ότι «στη σύλληψη ενός 36χρονου ημεδαπού προέβησαν, πρωινές ώρες σήμερα (σ.σ. στις 15 Απριλίου), στελέχη του γραφείου Ασφάλειας, με τη συνδρομή των στελεχών “Ομάδας-Χ” του Κεντρικού Λιμεναρχείου Χανίων, για παράβαση του Νόμου 4139/2013 “περί εξαρτησιογόνων ουσιών και άλλες διατάξεις”».

«Από την οικεία λιμενική Αρχή, που διενεργεί την προανάκριση, κατασχέθηκε η ποσότητα της ναρκωτικής ουσίας», αναφερόταν επιπρόσθετα σε άλλο σημείο της εν λόγω ανακοίνωσης του Λιμενικού.

Αγγελίνος Νικόλας

neakriti.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis