Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
23:38 | 15/06/2015

«Ανάσα» στις φυλακές έδωσε ο νόμος του υπουργείου Δικαιοσύνης (Ν.4322/15), που μεταξύ άλλων επέφερε μία σειρά από αλλαγές στο ποινικό και σωφρονιστικό σύστημα της χώρας, όπως η κατάργηση των καταστημάτων κράτησης τύπου Γ'.

Μέχρι τις αρχές του τρέχοντος μήνα αποφυλακίστηκαν, χάρη στην εφαρμογή του παραπάνω νόμου, 1.784 κρατούμενοι από όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο συνολικός αριθμός των εγκλείστων ανέρχεται -πανελλαδικά- σε 10.336 κρατούμενους.

Τα παραπάνω γνωστοποίησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δικαιοσύνης, Κώστας Κοσμάτος, κατά την επίσκεψή του στο δικαστικό μέγαρο της Θεσσαλονίκης, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τις διοικήσεις των τοπικών δικαστικών υπηρεσιών, όπως επίσης με μέλη της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) και δικαστικούς υπαλλήλους.

Αναφερόμενος στον παραπάνω νόμο, ο Κ. Κοσμάτος σημείωσε ότι στόχος του ήταν να ελαφρύνει την κατάσταση στις φυλακές, ενώ τόνισε ότι το υπουργείο δεν χαρίστηκε ποινές, παρά μόνο, όπως πρόσθεσε, «ένα πολύ μικρό μέρος της ποινής για να φέρουμε σε μία πιο ανθρώπινη βάση την κατάσταση στα καταστήματα κράτησης».

Συμπλήρωσε δε ότι ο συνολικός αριθμός των εγκλείστων αυτήν την στιγμή επέστρεψε στα επίπεδα του 2006, αφού έκτοτε υπήρχε μία σημαντική αύξηση των κρατουμένων, που, κατά τον ίδιο, έφτασε τους 14.000 ανά την επικράτεια.

Όπως προκύπτει από τα πρόσφατα στοιχεία, τη «μερίδα του λέοντος» σε ό,τι αφορά τις αποφυλακίσεις με το συγκεκριμένο νόμο κατέχουν οι φυλακές των Γρεβενών, με 139 αποφυλακίσεις, ενώ ακολουθούν τα καταστήματα κράτησης Λάρισας 129, Τίρυνθας 10), Διαβατών 10) και Κορυδαλλού 98.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου σημείωσε -εξάλλου- ότι κατά το πρώτο 4μηνο φέτος σημειώθηκαν 25 θάνατοι κρατουμένων από φυσιολογικά αίτια και συνδέονται με τις ελλείψεις γιατρών και τον υπερπληθυσμό των φυλακών.

Κατά τη συνάντησή του με τη διοίκηση του ΔΣΘ, ο Κ. Κοσμάτος έκανε αναφορά στον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι επιχειρούμενες αλλαγές στον οποίο -από την προηγούμενη κυβέρνηση- είχαν προκαλέσει σφοδρότατες αντιδράσεις στο δικηγορικό σώμα. «Βούληση του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι να ακούσει τι θα πει η νομοπαρασκευαστική που συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία του υπουργείου. Αν θέλαμε να προχωρήσουμε στο προηγούμενο σχέδιο θα το κάναμε χωρίς ταλαιπωρία και δαπάνη», είπε και πρόσθεσε αναφερόμενος στο ίδιο ζήτημα: «Όσα βγήκαν πρόσφατα στη δημοσιότητα δεν αποτελούν βούληση του υπουργείου Δικαιοσύνης».

Εξάλλου, ανακοίνωσε τη συγκρότηση δύο νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, από τις οποίες η μία αφορά το οικονομικό έγκλημα και εγκαινιάζεται η δράση της σήμερα, ενώ η άλλη το οικογενειακό δίκαιο (θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα).

Ο Κ. Κοσμάτος αναφέρθηκε -επίσης- στη «θλιβερή» κατάσταση που παρουσιάζει το δικαστικό μέγαρο Θεσσαλονίκης, ζήτημα που, σύμφωνα με όσα είπε, ήταν ο βασικός λόγος της επίσκεψής του στην πόλη, ύστερα από πρωτοβουλίες που ανέλαβε η προϊσταμένη του Εφετείου. Δεσμεύτηκε ενώπιον της διοίκησης του ΔΣΘ να βρει φόρμουλα για την επίλυση των σημαντικών προβλημάτων, ενώ αναφερόμενος στην υποστελέχωση των δικαστικών υπηρεσιών, είπε ότι το επόμενο διάστημα θα υπάρξει ενίσχυση με πάνω από 50 υπαλλήλους, αφενός μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ (για την κοινωφελή εργασία) και αφετέρου στο πλαίσιο της κινητικότητας.

newsbeast.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis