Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
22:29 | 27/09/2015
Έληξε το απόγευμα η κατάληψη στο ΤΕΙ Αθήνας από περίπου 40 άτομα που ζητούσαν να δοθεί εκπαιδευτική άδεια στον κρατούμενο Νίκο Ρωμανό, προκειμένου να παρακολουθήσει τα μαθήματα στη σχολή του.
 
Η κατάληψη ξεκίνησε τα ξημερώματα της Κυριακής από περίπου 40 άτομα, με αίτημα να δοθεί άδεια στον κρατούμενο Νίκο Ρωμανό να παρακολουθήσει μαθήματα στη σχολή του. Ο πρόεδρος του ιδρύματος Μιχάλης Μπρατάκος, είχε εκφράσει την ανησυχία του, πως αν συνεχιζόταν και την επόμενη εβδομάδα η κατάληψη, υπήρχε κίνδυνος να χαθεί το εξάμηνο. Τελικά, πριν λίγη ώρα οι καταληψίες αποχώρησαν από το κτίριο, ενώ μικρή ομάδα υποστηρικτών τους πραγματοποίησε πορεία, χωρίς προβλήματα.
 
Νέα νομοθετική παρέμβαση για τις εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμένων λόγω... Ρωμανού
 
Στην “αναγκαία διορθωτική νομοθετική παρέμβαση” για τις εκπαιδευτικές άδειες των κρατουμέων, δήλωσε ότι θα προχωρήσει ο Νίκος Παρασκευόπουλος, με αφορμή την κατάληψη του ΤΕΙ Αθηνών για τον Νίκο Ρωμανό.
 
Όπως είναι γνωστό, οι κρατούμενοι των φυλακών, οι οποίοι είναι σπουδαστές σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, υπό ορισμένες προϋποθέσεις μπορούν να λαμβάνουν εκπαιδευτικές άδειες για να παρακολουθούν τα μαθήματα τους, φορώντας ηλεκτρονικό “βραχιολάκι”.
 
“Ο εξανθρωπισμός της φυλακής και η εκπαίδευση των κρατουμένων αποτελούν την καλύτερη ασπίδα απέναντι στο έγκλημα και έτσι συμβάλλουν στην αληθινή προστασία της κοινωνίας. Σ' αυτό το πνεύμα, η πολιτεία αρχικά έθεσε τις βάσεις (με το ν. 4274/2014, επί υπουργίας Χ. Αθανασίου) για την εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ με ηλεκτρονική επιτήρηση ("βραχιολάκι"). Το υπουργείο Δικαιοσύνης, στη συνέχεια, ετοίμασε και έθεσε σε πλήρη εφαρμογή την τεχνική υποδομή για την υλοποίηση του μέτρου. Τέλος, με πρόσφατο νομοθέτημα (υπουργική απόφαση) καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες εφαρμογής και έτσι ολοκληρώθηκε το νομικό πλαίσιο για την περίπτωση αυτή. Ωστόσο, η ενεργοποίηση της συγκεκριμένης δυνατότητας, σε περίπτωση κρατουμένου που είναι υπόδικος, επαφίεται στη δικαιοσύνη, η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα” ανέφερε ο υπουργός.
 
Επιπλέον, ο κ. Παρασκευόπουλος τόνισε: "Εφόσον, πάντως, η εμπειρία έδειξε ότι οι υφιστάμενες διαδικασίες δεν επαρκούν για τη διασφάλιση του δικαιώματος των κρατουμένων στην εκπαίδευση, το υπουργείο Δικαιοσύνης θα προχωρήσει στην αναγκαία διορθωτική νομοθετική παρέμβαση".

Διαβάστε περισσότερα στο defencenet.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis