Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
15:00 | 22/02/2020

Με την καθιερωμένη από τις Ομοσπονδίες μας, Ημέρα Μνήμης των Ηρώων του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, το Α’ Ψυχοσάββατο, το συνδικαλιστικό μας κίνημα, τίμησε σήμερα σε όλη τη χώρα τους συναδέλφους, που θυσιάστηκαν στο βωμό του καθήκοντος, υπηρετώντας πιστά τον όρκο τους για μια Ελληνική Αστυνομία αξιόμαχη και αποτελεσματική στον αδυσώπητο πόλεμο κατά του εγκλήματος και της ανομίας.

Στην Αθήνα, η κεντρική εκδήλωση ξεκίνησε στον Ιερό Ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών, όπου την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ. Στην επιμνημόσυνη δέηση χοροστάτησε ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Βελεστίνου κ. Δαμασκηνός πλαισιούμενος από τον Προϊστάμενο της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη κ. Νεκτάριο ΚΙΟΥΛΟ. Ακολούθησαν οι ομιλίες και η κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Πεσόντων Αστυνομικών, που έχει ανεγερθεί με πρωτοβουλία του συνδικαλιστικού μας κινήματος, στο προαύλιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ στο τέλος παρατέθηκε λιτή δεξίωση στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου της Ελληνικής Αστυνομίας.

Απότιση φόρου τιμής στους Ήρωες του Σώματος

Εκ μέρους της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, παρέστησαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Κωνσταντίνος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ και ο κ. Απόστολος ΣΠΑΝΟΣ, ο οποίος εκπροσώπησε τη Γενική Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής κ. Σοφία ΝΙΚΟΛΑΟΥ.

Εκ μέρους των Πολιτικών Κομμάτων παρέστησαν, ο Βουλευτής Α΄ Πειραιώς ΣΥΡΙΖΑ, Τομεάρχης Εθνικής Άμυνας κ. Θοδωρής ΔΡΙΤΣΑΣ, ο Βουλευτής Επικρατείας του Κινήματος Αλλαγής κ. Γιώργος ΚΑΜΙΝΗΣ και ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Αντιπλοίαρχος ε.α. Π.Ν. Τριαντάφυλλος ΦΩΤΙΑΔΗΣ. Επίσης παρέστησαν, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων κ. Ελευθέριος ΣΚΙΑΔΑΣ, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κων/νου ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος, κ. Παναγιώτης ΤΣΙΑΝΟΣ, ο Αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας κ. Δημήτριος ΜΠΕΤΤΑΣ, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικού Προσωπικού κ. Γεώργιος ΚΟΛΟΒΟΣ, ο Πρόεδρος του Εθνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών κ. Ιωάννης ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗΣ, το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Α.ΞΙ.Α. κα Διονυσία ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΥ, οικογένειες και συγγενείς των αδικοχαμένων συναδέλφων μας, πρόεδροι και μέλη Δ.Σ. Πρωτοβαθμίων Οργανώσεων Αττικής και φορέων εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικών.

[custom:google-ads]

Εκ μέρους της Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, φέτος, παρέστη ο ίδιος ο Αρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ, συνοδευόμενος από τον Υπαρχηγό Αντιστράτηγο κ.  Ανδρέα ΔΑΣΚΑΛΑΚΗ, το  Διευθυντή Επιτελείου ΑΕΑ, Αντιστράτηγο κ. Παναγιώτη ΝΤΖΙΟΒΑΡΑ, το Γενικό Επιθεωρητή Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος Αντιστράτηγο κ. Κωνσταντίνο ΛΑΓΟΥΔΑΚΗ, Προϊστάμενοι Κλάδων και Διευθύνσεων του ΑΕΑ, ενώ το παρών έδωσαν πολλοί άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί και χαμηλόβαθμο προσωπικό της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής.

Με τις Ομιλίες τους, οι Πρόεδροι των δυο Ομοσπονδιών, ΠΟΑΣΥ και ΠΟΑΞΙΑ, στάθηκαν ιδιαιτέρως στη διαταγή που είχε εκδοθεί από την προηγούμενη Ηγεσία, ώστε να αφαιρεθεί η πρωτοβουλία της διοργάνωσης της σημερινής εκδήλωσης από το συνδικαλιστικό μας κίνημα, προφανώς γιατί την ενοχλούσε η καθαρή συνδικαλιστική μας φωνή και ο απαιτητικός συνδικαλιστικός μας λόγος, ως ο πιο αυθεντικός και γνήσιος εκφραστής της αγωνίας των μάχιμων αστυνομικών, που αψηφούν το θάνατο αλλά που απαιτούν ταυτόχρονα από την πολιτεία, να τους παρέχει τα εχέγγυα και τα μέσα εκείνα που θα τους εξασφαλίζουν ότι επιτελούν στο ακέραιο και με ασφάλεια το καθήκον τους.

Το συνδικαλιστικό μας κίνημα, και με τις φετινές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης των Ηρώων της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπέμπει προς την πολιτεία μηνύματα αποφασιστικής συνέχισης του αγώνα για τη διασφάλιση των συνθηκών εργασίας της Ελληνίδας και του Έλληνα Αστυνομικού, προστασίας του λειτουργήματός μας και του θεσμού της αστυνομίας, καθώς και επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων και παθογενειών που καθιστούν το λειτούργημα επικίνδυνο, όσο κανένα άλλο στη χώρα μας.

Τέλος, για να συμπάσχει μαζί με εμάς κάθε αρμόδιος αξιωματούχος, οφείλει να είναι συνεπής με το ρόλο του και να αναλαμβάνει τις ευθύνες που του αναλογούν, δικαιώνοντας τον αγώνα μας για την αναγνώριση της επικινδυνότητας του επαγγέλματος και την επίλυση πολλών άλλων χρόνιων αιτημάτων του συνδικαλιστικού μας κινήματος.

 

Για την Εκτελεστική Γραμματεία της Π.Ο.ΑΣ.Υ.Για το Δ.Σ. της Π.Ο.ΑΞΙ.Α.
O ΠρόεδροςΟ Γενικός ΓραμματέαςO ΠρόεδροςΟ Γενικός Γραμματέας
ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΣ ΓρηγόριοςΠΑΠΑΤΣΙΜΠΑΣ ΓεώργιοςΚΑΤΣΙΑΜΑΚΑΣ ΙωάννηςΒΕΛΛΙΟΣ Ανδρέας

 

Ομιλία Προέδρου Π.Ο.ΑΣ.Υ. κ. Γρηγόρη ΓΕΡΑΚΑΡΑΚΟΥ

 

Πανοσιολογιότατε,

Κύριε εκπρόσωπε της Κυβέρνησης

Εκπρόσωποι των Πολιτικών Κομμάτων,

Κύριε Υπουργέ,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα

Κύριε Αρχηγέ

Στρατηγοί,

Συγγενείς και φίλοι των πεσόντων στο καθήκον συναδέλφων μας.

 

Είναι βαρύ το χρέος και ασήκωτος ο πόνος, όταν καλούμαστε να μιλήσουμε για τους ανθρώπους που έφυγαν άδικα και πρόωρα από τη ζωή, υπηρετώντας την πατρίδα και τα ύψιστα αγαθά, για τα οποία έδωσαν όρκο τιμής, όταν κατετάγησαν στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ήταν νέα παιδιά, γεμάτα όνειρα και φιλοδοξίες για ένα καλύτερο αύριο. Με θέληση για ζωή, για προσφορά στο συνάνθρωπο και στην κοινωνία μας.

Φόρεσαν τη στολή, ρίχτηκαν στη δουλειά, αψηφώντας δυσκολίες και κινδύνους, με την ελπίδα ότι, ναι μεν είναι επικίνδυνο το επάγγελμά τους, αλλά η πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί για να τους προστατεύει, ώστε να μην πέσουν θύματα, εν ώρα υπηρεσίας, ώστε να μπει ένα τέλος στο δράμα που βιώνουμε.

130 νεκροί, χιλιάδες οι τραυματίες από το 1984. Ευτυχώς τα τελευταία πέντε έτη, πολλοί συνάδελφοί μας, στάθηκαν τυχεροί, κυριολεκτικά, και δεν αυξήθηκε η μακάβρια λίστα των θυμάτων.

Και λέω σκοπίμως, «τυχεροί», για να επισημάνω, με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, εδώ, στον ιερό ναό των Ταξιαρχών, ότι η αγωνία μας για τους μάχιμους συναδέλφους μας, είναι καθημερινή και απερίγραπτη.

Αγωνιούμε για τους άνδρες και τις γυναίκες της Άμεσης Δράσης,

της Δίκυκλης Αστυνόμευσης,

των ΕΚΑΜ,

των Αστυνομικών Επιχειρήσεων και των διμοιριών υποστήριξης,

των Υπηρεσιών της Ασφάλειας που ενεργούν αθόρυβα σε επικίνδυνες αποστολές,

των συνοδειών Επισήμων,

αλλά και για κάθε συνάδελφο αστυνομικό.

Ζούμε πλέον στην εποχή που το λειτούργημά μας έχει στοχοποιηθεί και ουδείς μπορεί να αποκλείσει ότι δεν είναι στο στόχαστρο «παρανοϊκών» δολοφόνων.

Σας καλέσαμε, επομένως – και απευθύνομαι σε όλους τους εκπροσώπους της ελληνικής πολιτείας-  για να τιμήσουμε με θρησκευτική κατάνυξη τη μνήμη των πεσόντων στο καθήκον, συναδέλφων μας.

Η Ημέρα Μνήμης των Ηρώων του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, καθιερώθηκε από την Ομοσπονδία μας, το 1997, αλλά πέρασαν τέσσερα ολόκληρα χρόνια, μέχρι το Αρχηγείο, να εκδώσει σχετική διαταγή ώστε να λάβει επίσημο χαρακτήρα η πρωτοβουλία αυτή. Προφανώς, κάποιοι δεν ήθελαν να δώσουν την ευκαιρία στο συνδικαλιστικό μας κίνημα, να λέει τα πράγματα με το όνομά τους και να θέτει ερωτήματα ενώπιον της ηγεσίας για τους άδικους θανάτους των συναδέλφων μας. Η ίδια ιστορία επαναλήφθηκε και πέρυσι, όταν η προηγούμενη Ηγεσία, αποφάσισε ξαφνικά να αλλάξει το πρωτόκολλο. Ο τότε αρχηγός, δεν παρέστη καν στην τελετή. Λίγο πριν, είχε εκδώσει -που σημειωτέον δεν έχει ανακληθεί ακόμα, για να μην έχουν οι συνδικαλιστικοί φορείς την ευθύνη της διοργάνωσης της τελετής αυτής, αλλά το Αρχηγείο.

Το συνδικάτο μας, δεν κάμφθηκε, εδραίωσε τη διοργάνωση της τελετής μνήμης και εκτός από το μνημόσυνο, συνδυάστηκε με την ανέγερση του Μνημείου Πεσόντων στο προαύλιο του υπουργείου, και με την κατάθεση στεφάνων.

Τιμούμε, επομένως τους Ήρωες της Ελληνικής Αστυνομίας και αποδίδουμε τις οφειλόμενες τιμές. Απαιτούμε ταυτόχρονα από την πολιτεία, να μην περιορίζεται σε λόγους πανηγυρικούς.

30 χρόνια αγωνιζόμαστε για να χαρακτηριστεί το λειτούργημα του αστυνομικού ως επικίνδυνο. Ελπίζουμε, αυτή τη χρονιά, το πολιτικό σύστημα, μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, να έβγαλε τα σωστά συμπεράσματα, και να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος. Παιγνίδια στις πλάτες του αστυνομικού, δεν επιτρέπουμε σε κανέναν. Και το λέω αυτό διότι μόλις χθες στη Βουλή, που συζητούσαμε το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, διαπιστώνουμε ότι άλλα προτείνουμε εμείς και άλλα φτάνουν στη βουλή κατά παράδοξο τρόπο.

Όταν οι συνάδελφοί μας κινδυνεύουν καθημερινά για να αισθάνονται ασφαλείς οι πολίτες, δεν θέλουμε  ευχολόγια. Θέλουμε διασφάλιση.

Οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας,  οι όροι εμπλοκής πρέπει να είναι ξεκάθαροι. Το προσωπικό άρτια εκπαιδευμένο.

Είμαστε υποχρεωμένοι να σας τα υπενθυμίζουμε  διαρκώς όλα αυτά, διότι οι κυβερνήσεις αλλάζουνε, αλλά τα προβλήματα. Και κάνω ενσυνείδητα αυτήν την αναφορά, διότι θεωρώ ότι είναι και η καλύτερη απόδοση τιμής στους νεκρούς Ήρωές μας.

Πρέπει να λέμε αλήθειες και να μην προσπαθούμε να στρογγυλεύουμε τα δυσάρεστα.

Πράξτε επομένως το χρέος σας. Ο Έλληνας αστυνομικός κρατά όρθια τη χώρα. Θωρακίστε τον. Προστατέψτε το θεσμό. Μην τον αφήνετε να απαξιώνεται στο όνομα της δημοκρατίας και της ελευθερίας.

Πάρτε μέτρα, θεσμικά, οικονομικά, για να αισθάνεται ασφαλής ο συνάδελφός μας.

Έτσι θα πιάσουν τόπο και οι θυσίες των δικών μας ανθρώπων. Αλλιώς μη μας λέτε ότι πάσχετε και συμπάσχετε για τους αδικοχαμένους συναδέλφους μας.

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis