Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
12:20 | 19/08/2019

Ένα νέο δεδομένο στη “σκακιέρα” της διάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών στην Κρήτη βάζει η δικαίωση του δικαστικού αγώνα του Δήμου Αγίου Νικολάου ενάντια στην προ λίγων ετών κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Νεάπολης.

[custom:google-ads]

Η δικαίωση της προσφυγής του Δήμου Αγίου Νικολάου από το Συμβούλιο της Επικρατείας άνοιξε τον δρόμο για την προσεχή επανασύσταση και λειτουργία του Α.Τ. Νεάπολης, προκαλώντας εύλογη ικανοποίηση και χαρά στις τάξεις του Δήμου Αγίου Νικολάου, της τοπικής κοινότητας Νεάπολης και φυσικά της τοπικής κοινωνίας, που εξαρχής είχε ταχθεί κατά της συγχώνευσης του Αστυνομικού Τμήματος της περιοχής με το Α.Τ. Αγίου Νικολάου, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών στην Κρήτη, όπως αυτή είχε θεσμοθετηθεί με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα το 2017.

Την ίδια ώρα, όμως, η ηχηρή αυτή δικαστική νίκη της Αυτοδιοίκησης απέναντι στο κεντρικό κράτος είναι πιθανόν κατά πολλούς να σηματοδοτήσει μελλοντικά περαιτέρω εξελίξεις. Ενδέχεται να αλλάζει τα δεδομένα για την επαναλειτουργία κι άλλων Αστυνομικών Τμημάτων ανά το νησί, στα οποία είχε μπει “λουκέτο” με το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών στην Κρήτη.

Ήδη, για του λόγου το αληθές, στον Δήμο Πλατανιά η δημοτική Αρχή αρχίζει και σκέφτεται το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΣτΕ, στα χνάρια του Δήμου Αγίου Νικολάου, εφόσον βεβαίως δεν υπάρξει ανταπόκριση στο αίτημα που επανακατέθεσε τις προάλλες ο επανεκλεγείς δήμαρχος Γιάννης Μαλανδράκης προς τον νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για τη λειτουργία αστυνομικής υπηρεσίας και στην ενδοχώρα του δήμου.

«Πράγματι πληροφορηθήκαμε για την εξέλιξη στο Συμβούλιο της Επικρατείας με την περίπτωση του Α.Τ. Νεάπολης. Είναι μια ηχηρή εξέλιξη για την Αυτοδιοίκηση, σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα όπως είναι η αστυνόμευση. Όπως καταλαβαίνετε, μιλάμε για μια εξέλιξη που παρουσιάζει υπερτοπικό ενδιαφέρον, πέραν του Δήμου Αγίου Νικολάου που είχε κάνει την προσφυγή στο ΣτΕ και δικαιώθηκε.

Σε αυτή τη φάση, θέλω να ενημερώσω τον κόσμο ότι έχω αποστείλει νέο έγγραφο προς τον νέο υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον κ. Χρυσοχοΐδη. Στο έγγραφο θέτω ξανά το γνωστό μας αίτημα για τη λειτουργία μιας ακόμη αστυνομικής δομής, ενός αστυνομικού σταθμού, που θα καλύπτει γεωγραφικά την ενδοχώρα του δήμου.

Όπως ξέρετε, με το προ λίγων ετών σχέδιο αναδιάρθρωσης, κατά το δόγμα “ένας δήμος ένα Αστυνομικό Τμήμα”, έκλεισαν τα Α.Τ. στις Βουκολιές και στον Αλικιανό. Όμως δε γίνεται στον δήμο Πλατανιά να υπάρχει αστυνομική υπηρεσία μονάχα στο παραλιακό μέτωπο και τίποτε στην ενδοχώρα.

Ζητάμε λοιπόν με το έγγραφό μας από το υπουργείο να λειτουργήσει αστυνομικός σταθμός για την ενδοχώρα, είτε στις Βουκολιές, είτε στον Αλικιανό, όπου κρίνει σκόπιμο το υπουργείο. Άλλωστε υπάρχουν ιδιόκτητα κτήρια», μας ανέφερε ο δήμαρχος Πλατανιά και τόνισε: «Αν δεν έχουμε θετική ανταπόκριση από πλευράς υπουργείου, είναι προφανές ότι θα σκεφτούμε άλλες κινήσεις. Πιθανώς να κινηθούμε στα χνάρια του Δήμου Αγίου Νικολάου, καταθέτοντας προσφυγή στο ΣτΕ.

Θα το δούμε. Σε πρώτη φάση θέλω να μελετήσω αναλυτικά την προσφυγή για το Α.Τ. Νεάπολης και βεβαίως θα μιλήσω άμεσα με τον συνάδελφό μου δήμαρχο Αγίου Νικολάου, για να έχω μια πιο αναλυτική ενημέρωση».

Είναι προφανές βεβαίως ότι η θεαματική εξέλιξη, με τη δικαστική δικαίωση του Δήμου Αγίου Νικολάου και με την απόφαση του ΣτΕ για την ακύρωση της κατάργησης του Α.Τ. Νεάπολης, δεν έχει περάσει απαρατήρητη και από άλλους Δήμους εδώ στην Κρήτη. Δήμους και φορείς που είναι πιθανόν να σπεύσουν να αξιοποιήσουν το δικαστικό προηγούμενο που βάζει στο τραπέζι η απόφαση για την επαναλειτουργία Αστυνομικού Τμήματος που καταργήθηκε.

Η δικαίωση στο ΣτΕ

Προ ημερών δημοσιεύτηκε η απόφαση 14/75/2019 του Συμβουλίου της Επικρατείας, που εκδόθηκε προεδρεύοντος του αντιπροέδρου του Συμβουλίου Δημ. Σκαλτσούνη, με την οποία ακυρώνεται το Προεδρικό Διάταγμα 7/2017 για την “αναδιάταξη-αναδιοργάνωση” των αστυνομικών υπηρεσιών της Κρήτης, κατά το μέρος που καταργούσε το Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης.

Το ανώτατο δικαστήριο δέχτηκε ότι κατά τον σχεδιασμό των περιφερειακών αστυνομικών υπηρεσιών στην περιοχή δεν ελήφθησαν υπόψη οι τοπικές ιδιομορφίες της, τα εγκληματολογικά δεδομένα, η ύπαρξη καταστήματος κράτησης και η λειτουργία των Δικαστηρίων, στοιχεία που είχαν τεθεί υπόψη της Ελληνικής Αστυνομίας με έγγραφα τόσο του Δήμου Αγίου Νικολάου, όσο και της Εισαγγελίας και του προέδρου Πρωτοδικών Λασιθίου, τα οποία, άλλωστε, είχαν ζητηθεί κατά τον σχεδιασμό και απαιτούνταν για να αξιολογηθούν οι νέες δομές διάρθρωσης και λειτουργίας των αστυνομικών υπηρεσιών.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας στάθμισε, επίσης, την παράμετρο που αφορά στον πολλαπλασιασμό του πληθυσμού στη διάρκεια της τουριστικής περιόδου, οπότε και απαιτείται αυξημένη αστυνομική δύναμη για τη δημόσια ασφάλεια.

Εν αναμονή

Μετά την εξέλιξη αυτή, στον Δήμο Αγίου Νικολάου και στην τοπική κοινότητα της Νεάπολης είναι σε φάση αναμονής, ενόψει των διαδικασιών που θα γίνουν προς την κατεύθυνση της επαναλειτουργίας του Α.Τ Νεάπολης.

Προχθές πραγματοποιήθηκε μάλιστα στο δημοτικό κατάστημα Νεάπολης έκτακτη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου, με θέμα τη δικαστική δικαίωση ενάντια στην κατάργηση του τοπικού Αστυνομικού Τμήματος.

Το “παρών” έδωσαν ο επανεκλεγείς δήμαρχος Αντώνης Ζερβός, η αντιδήμαρχος Επάνω Μεραμπέλου Έφη Βελημβασάκη, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Νεάπολης Νίκος Συλλιγάρδος και τα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου.

Άπαντες εξέφρασαν την έκδηλη ικανοποίησή τους για την εξέλιξη στο ΣτΕ και τη δικαίωση μιας προσπάθειας που έγινε με αγαστή συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων και με μια άρτια δικαστική προετοιμασία και μέριμνα, όπως αποδείχτηκε στην πράξη, με την αποδοχή της προσφυγής του Δήμου.

«Αποκατάσταση της αδικίας»

Με αφορμή τη δημοσίευση της απόφασης (14/75/2019) του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία ακυρώνεται το Προεδρικό Διάταγμα 7/2017 για την “αναδιάταξη-αναδιοργάνωση” των αστυνομικών υπηρεσιών της Κρήτης, κατά το μέρος που καταργούσε το Αστυνομικό Τμήμα Νεάπολης, ο δήμαρχος Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Ζερβός προέβη στην παρακάτω δήλωση: «Η εξέλιξη που υπήρξε αναφορικά με το Α.Τ Νεάπολης μας χαροποιεί ιδιαίτερα και αποδεικνύει περίτρανα ότι η πολιτική που εφάρμοσε η δημοτική Αρχή την τελευταία πενταετία, και χαρακτηρίζεται από συνέπεια, μεθοδικότητα και επίπονη δουλειά, αποδίδει καρπούς!

Μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα, στις προσφυγές που είχε καταθέσει ο Δήμος Αγίου Νικολάου (αγορά οικοπεδικής έκτασης για την ανέγερση Διοικητηρίου και Σταθμού για την Πυροσβεστική Υπηρεσία και τη Διεύθυνση Αστυνομίας Λασιθίου / κατάργηση Αστυνομικού Τμήματος Νεαπόλεως) υπήρξε δικαίωση από το ΣτΕ, ενώ αναμένουμε άμεσα τις διορθωτικές κινήσεις που θα γίνουν.

Εκφράζοντας τις θερμές ευχαριστίες μας προς τον διακεκριμένο νομικό κ. Ανδρέα Κούνδουρο, δεσμευόμαστε ότι θα παρακολουθούμε από κοντά - με την ίδια συνέπεια - την ολοκλήρωση των διαδικασιών που απαιτούνται για την επανασύσταση του Α.Τ. Νεάπολης, προκειμένου σε σύντομο χρόνο ν’ αποκατασταθεί η αδικία που υφίσταται η Νεάπολη - μια περιοχή που διαδραμάτισε και εξακολουθεί να διαδραματίζει σημαίνοντα ρόλο για τον Δήμο Αγίου Νικολάου».

www.neakriti.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis