Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο
Εικόνα
13:00 | 27/11/2014

Για τη χαμηλή τιμή του πετρελαίου υπάρχει μια πολύ απλή εξήγηση: η προσφορά είναι μεγαλύτερη από τη ζήτηση. Σε πολλές περιοχές της γης η οικονομία αναπτύσσεται με βραδύτερους ρυθμούς και συνεπώς καταναλώνει λιγότερη ενέργεια. Παράλληλα ωστόσο, κυρίως στις ΗΠΑ, πρώτη καταναλώτρια ενέργειας στον κόσμο, έχουν ανοίξει νέες πηγές με αποτέλεσμα να αυξάνεται η προσφορά πετρελαίου.

Αξίζει να σημειώσουμε πως σήμερα η τιμή του μάυρου χρυσού διαμορφώνεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το Σεπτέμβριο του 2010.Το Brent υποχωρεί στα 77,75 δολάρια το βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό στα 73,69 δολάρια το βαρέλι.

Ευλογία για ορισμένες χώρες...

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας ήδη από του χρόνου οι ΗΠΑ μπορεί να είναι σε θέση να αντλούν περισσότερο πετρέλαιο από όσο η Ρωσία και η Σουηδική Αραβία. Το αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τις γεωπολιτικές κρίσεις, όπως η ουκρανική, με τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας και την ενίσχυση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία και στο Ιράκ,από το περασμένο καλοκαίρι έχει πέσει η τιμή πετρελαίου κατά 30%. Για τις χώρες που δεν διαθέτουν δικές του πετρελαιοπηγές αποτελεί ευλογία. Μόνο στη Γερμανία οι επιχειρηματίες και τα νοικοκυριά μπορούν από του χρόνου να εξοικονομήσουν 35 δισ. ευρώ, όπως υπολόγισε η τράπεζα Unicredit.Ευλογία για ορισμένες χώρες...

...κατάρα όμως για τις πετρελαιοπαραγωγές

Όμως για τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες η χαμηλή τιμή σημαίνει λιγότερα έσοδα. Ορισμένες μάλιστα, όπως η Ρωσία, αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες, γιατί εάν η τιμή πέσει κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν τον προϋπολογισμό τους.

Για την ώρα η συμφωνημένη ποσότητα επίσημα φτάνει τα 30 εκ. βαρέλια ημερησίως, κάτι που δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 3 χρόνια.Δεν τηρούν όμως όλα τα μέλη τη συμφωνία. Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας εκτιμά ότι το πετρελαϊκό καρτέλ αντλεί 500.000 βαρέλια περισσότερο από όσο προβλέπεται. Αυτό οδηγεί τους ερευνητές να αμφισβητήσουν την ικανότητα του ΟΠΕΚ να ελέγξει την τιμή πετρελαίου.

Η Σαουδική Αραβία ίσως να έχει τη δύναμη να επηρεάζει κάπως την τιμή, διότι εξαιτίας των τεράστιων αποθεμάτων του μπορεί να αυξάνει και να μειώνει την άντληση κατά το δοκούν, σημειώνει ο Τζεφ Κολγκάν, πολιτικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο Brown. Οι περισσότερες χώρες, από τη Βενεζουέλα μέχρι τη Νιγερία και το Ιράκ αντλούν όσο πετρέλαιο θέλουν, όσο γρήγορα θέλουν, χωρίς να φροντίζουν για αποθέματα, προσθέτει.

Πάντως ενόψει της σημερινής συνόδου στη Βιέννη, η Σουηδική Αραβία δεν εξέπεμψε μηνύματα προς την κατεύθυνση μείωσης των ποσοστών άντλησης του μαύρου χρυσού με αποτέλεσμα να έχει ανάψει η εικοτολογία για τους πιθανούς λόγους. Ότι κρατώντας χαμηλά της τιμές επιδιώκει να κάνει ακριβή την εξόρυξη στις ΗΠΑ με τη μέθοδο fracking. Ότι στηρίζει τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Μόσχας για να την πλήξει η μείωση της τιμής του πετρελαίου.

Αδύναμος ο ΟΠΕΚ

Σε αυτό το παιγνίδι ο ΟΠΕΚ ως οργανισμός είναι ένας άνευ ειδικού βάρος παίκτης, πιστεύει ο Κολγκάν: «Ο κόσμος θα πρέπει να πάψει να πιστεύει ότι ο ΟΠΕΚ επηρεάζει τις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου. Δεν το κάνει. Όπως και θεαματική αύξηση της τιμής του τα περασμένα χρόνια δεν προκλήθηκε από τον ΟΠΕΚ αλλά από την άνοδο της ζήτησης από τις χώρες της Ασίας».

thetoc.gr

Policenet.gr © | 2024 Όροι Χρήσης.
developed by Pixelthis